Kim Bildsøe Lassen: Merkel har åbnet en dør på klem for Boris Johnson - men kun lidt

Den britiske premierminister mødes i dag med Frankrigs præsident for at fortsætte diskussionerne om brexit.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Tysklands kansler, Angela Merkel, under gårsdagens pressemøde. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

Den nyslåede britiske premierminister, Boris Johnson, fortsætter i dag sin europæiske rundrejse.

I går lagde Johnson vejen forbi den tyske hovedstad, Berlin, for at mødes med Tysklands kansler, Angela Merkel.

Hovedemnet for mødet var brexit - mere specifikt den nødløsning kaldet et backstop, som gør, at Nordirland forbliver underlagt EU's toldregler, hvis det ikke lykkes for de to parter at indgå en handelsaftale, inden Storbritannien forlader EU den 31. oktober.

Under mødet blev de to enige om, at den britiske premierminister nu får 30 dage til at finde på et alternativ til det omstridte backstop. Det var et langt bedre resultat, end Boris Johnson havde frygtet, fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Mareridtsscenariet for Boris Johnson var, hvis han var kommet til Berlin og havde mødt en Angela Merkel, som sagde, at vi har ikke meget mere at tale om, for vi har allerede forhandlet en aftale på plads. Det er det, Theresa May fik at vide i den sidste periode, og det var det, han for alvor frygtede, siger korrespondenten.

- Han er jo blevet premierminister ved at sige, at han godt kan få forhandlet en ny plan på plads, vi kan få fjernet det her såkaldte backstop. Og man må bare sige, at Merkel i hvert fald erkendte, at der skal en eller anden form for løsning til.

Tilgangen til problemet

Udmeldingen fra den tyske kansler kan give Boris Johnson en lille smule ro på hjemmefronten, hvor den langstrakte misere om brexit har skabt stor politisk uro.

- Johnson kan bruge meldingen fra Merkel til at vise den britiske regering, det britiske parlament og den britiske offentlighed, at han havde ret i, at det måske godt kan lade sig gøre, at det ikke er helt lukket land.

- Han har gentaget flere gange i sin kampagne for at blive premierminister og også efterfølgende, at han troede på, at man kunne rokke ved EU og Storbritanniens venner ude i Europa. At de godt kan forstå, at her er et problem, og at det er et spørgsmål om tilgangen til problemet.

30 dage til at løse et tre år gammelt problem

Den tyske kansler understregede samtidig, at Tyskland vil gøre rigtigt meget for at undgå, at Storbritannien forlader EU i slutningen af oktober uden en aftale.

Det vil nemlig ikke bare skade Storbritannien, men også gå ud over den økonomiske vækst i resten af Europa - ikke mindst i Tyskland.

Det er sandsynligvis ved at bundfælde sig i Tyskland og måske også i resten af EU, at Boris Johnson og den britiske regering faktisk er klar til at forlade EU uden en aftale, fortæller Kim Bildsøe Lassen.

- Der er ikke nogen, der har en interesse i, at der ikke kommer en aftale, så måske er EU klar til at strække sig en lille smule længere, siger han.

- Men man skal huske, at døren er kun åbnet en lille smule på klem, der er meget langt igen, før man har en aftale. Og man skal jo i så fald finde på noget på 30 dage, og man har forsøgt i tre år at finde en løsning, uden at det har kunnet lade sig gøre.

I dag ankommer Boris Johnson til Paris, hvor han ved middagstid skal mødes med den franske præsident, Emmanuel Macron, for at fortsætte diskussionen om blandt andet brexit.

Den franske præsident har dog allerede på forhånd afvist, at der kan blive tale om yderligere forhandlinger om brexit-aftalen mellem EU og Storbritannien.