Steffen Kretz: Trump udskyder handelskrig for at få støtte til andre konflikter

Straftold på stål og aluminium rammer tidligst Europa i juni, meddeler Det Hvide Hus.

Donald Trump var omgivet af arbejdere i stålindustrien, da han annoncerede straftolden på stål og aluminium i marts. (Foto: © LEAH MILLIS, Scanpix)

EU-landene må vente en måned endnu med at finde ud af, om de bliver ramt af straftold fra USA, der kan udløse en handelskrig.

I nat dansk tid besluttede den amerikanske præsident, Donald Trump, at udsætte den varslede straftold på stål og aluminium for EU, Canada og Mexico til 1. juni. Tolden skulle ellers være trådt i kraft i dag.

Macron og Merkel

Det Hvide Hus har endnu ikke begrundet udsættelsen - udover, at man vil have mere tid til at forhandle aftaler på plads. Men USA-korrespondent i DR Nyheder Steffen Kretz påpeger, at Trump netop har haft besøg af både Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og den tyske kansler, Angela Merkel.

- De har selvfølgelig talt om tolden, men de har også talt om andre emner, som de som allierede er fælles om, siger han.

Det gælder især atomaftalen med Iran, som Trump truer med at skrotte, og det forestående topmøde mellem den amerikanske præsident og Nordkoreas diktator, Kim Jong-un.

- Alt det her skal foregå i maj måned og begyndelsen af juni, og med alle disse tunge udenrigspolitiske bolde i luften kan de tyske og franske argumenter mod en handelkrig sagtens have vundet gehør hos Trump, siger Steffen Kretz.

- USA har brug for sine allierede i konfrontationen med Iran og Nordkorea, og sammenholdet har svære betingelser, hvis man samtidig står midt i en handelskrig.

Midtvejsvalget truer

Korrespondenten påpeger, at der også kan være indenrigspolitiske årsager til beslutningen om at købe mere tid for at forhindre en handelskrig.

- Det vil koste amerikanerne dyrt, hvis tolden træder i kraft. Importerede varer bliver dyrere, men også varer, der bliver produceret i USA, vil stige i pris, hvis de indeholder stål og aluminium - for eksempel biler, forklarer Steffen Kretz.

Samtidig med at aktiemarkedet formentlig vil dykke, kan det blive vanskeligere for amerikanske virksomheder at eksportere deres varer, hvis Trumps straftold mod EU bliver en realitet. For eksempel har EU varslet gengældelse i form af straftold på ærkeamerikanske produkter som peanutbutter, Levis-jeans og Harley Davidson-motorcykler.

- Mange af de varer, der kan blive ramt, bliver fremstillet i stater, hvor Trump nød stor opbakning ved valget i 2016. Og den pris var nok svær at leve med for præsidenten her et halvt år, før hans parti skal møde vælgerne ved midtvejsvalget i USA.

Kernevælgere ladt i stikken

Det er dog ikke på forhånd givet, at Trumps kernevælgere vil belønne præsidenten for at udsætte straftolden.

Trump har slået sig op på at være hård hund i forhold til USA's handelsaftaler, som han mener er uretfærdige og derfor har kostet mange amerikanske job.

- Når man tænker på, hvor meget Trump har gjort USA's handelspartnere til syndebukke for nedgangen i amerikanske fabriksjob, så kan man sagtens forestille sig, at Trump-vælgere vil føle sig ladt i stikken, hvis Trump virkelig bøjer af, siger Steffen Kretz.

Det er da heller ikke tilfældet endnu, understreger han. Foreløbig er striden med EU, Canada og Mexico blot sparket til hjørne, mens en handelsstrid med Kina, som Trump har været særlig kritisk overfor, allerede er i gang.