Efter mere end 13 måneders krig mellem Israel og terrororganisationen Hamas kommer der nu et opråb fra en særlig komité i FN.
I en ny rapport, der er lavet af en særlig komité under FN’s højkommissær for menneskerettigheder, OHCHR, har man fastslået, at Israels krigsførelse i Gaza kan sammenstilles med karakteristika for folkedrab.
Det skyldes store antal civile tab og livstruende forhold, der bevidst påtvinges de palæstinensere, som opholder sig i Gaza, lyder det i rapporten.
Derudover rejser rapporten en alvorlig bekymring for, at Israel har "brugt sult som et krigsvåben" og opretholder et "apartheid-system" på Vestbredden, herunder i Østjerusalem.
- Siden krigens begyndelse har israelske embedsfolk offentligt støttet politikker, der fratager palæstinenserne de fornødenheder, der kræves for at opretholde livet – mad, vand og brændstof, fremgår det af rapporten.
Og ifølge Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet, kan FN’s nye rapport være betydningsfuld både for den internationale- og nationale dagsorden på grund af folkemordskonventionen.
- Der findes en folkemordskonvention, som ikke kun siger, at man ikke må begå folkemord og få en irettesættelse bagefter. Folkemordskonventionen pålægger faktisk alle lande et ansvar for at forhindre det, siger han.
Rapporten kan have flere virkninger
Tilbage i januar anklagede Sydafrika Israel for folkedrab hos FN's højeste domstol, Den Internationale Domstol (ICJ).
Og her vurderede ICJ, at Israel "skal gøre alt i deres magt for at overholde alle internationale regler" i Gazastriben. Her besluttede man også at fortsætte med at undersøge Sydafrikas anklage mod Israel.
Derfor vurderer professoren, at en rapport så alvorlig som denne, sammen med ICJ’s undersøgelse og mange andre lignende afgørelser, kan have flere virkninger:
- Enten gennem FN’s egne handlemuligheder – men heldigvis er det ikke kun derigennem.
- Man kan måske nogle gange blive pessimistisk, men det har også en effekt i de nationale systemer, netop fordi alle lande har et ansvar, forklarer Ole Wæver.
Herunder fremhæver han, at hvis et land undlader at stoppe folkedrab, for eksempel ved fortsat at levere våben, så er det faktisk medansvarlig.
Ole Wæver foreslår også en tredje mulighed for forbedringer i den humanitære situation i Gaza, og her er der tale om ændringer i FN's sikkerhedsråd.
Han vurderer, at hvis USA's præsident, Joe Biden, beslutter sig for at stoppe USA's våbenhjælp til Israel, vil den sandsynligvis blive genoptaget om to måneder, når Donald Trump bliver indsat i Det Hvide Hus.
- Men hvis man vedtager en sikkerhedsrådsresolution, kan Trump ikke bare ændre den året efter.
- Det ville faktisk være en klog måde for Biden at sætte et aftryk og rette lidt op på USA's globale isolation og hans eget eftermæle, forklarer Ole Wæver.
Af rapporten fremgår det, at man ikke har fået svar på anmodninger om at kunne besøge Gaza, Vestbredden eller Golanhøjderne, og at man derfor ikke har kunnet besøge stederne fysisk.
De baserer derfor deres undersøgelse på årlige konsultationer i Genève, vidneudsagn i FN's organisationer, repræsentanter for civilsamfundsorganisationer, ungdomsrepræsentanter, menneskerettighedsforkæmpere, palæstinensiske familier med mere.
Israel har endnu ikke kommenteret FN-rapporten, men har tidligere afvist beskyldninger om folkemord og den internationale domstols afgørelse om ulovlige bosættelser.
Israels nære allierede, USA, har kommenteret rapporten og kalder dens konklusioner "ubegrundede", det skriver The Guardian.
Hør mere om FN's udfordringer i dette afsnit af Verden ifølge Gram, hvor professor Ole Wæver er med som gæst: