Det er efterhånden gået op for verden, at Donald Trumps slogan 'America First' ikke kun skal forståes symbolsk.
Trumps planer om høj told på varer fra udlandet, udtrædelse af diverse handelsaftaler og en mur mod Mexico har fået flere til at spekulere i, om USA med sin nye protektionistiske linje er på vej til at forære rollen som verdens førende supermagt til Kina.
Spekulationerne nåede nye højder, da Kinas præsident, Xi Jinping, i en tale ved World Economic Forum i schweiziske Davos overtog rollen som fortaler for globalisering som en nødvendighed for at sikre vækst og velstand. Men er det overhovedet realistisk, at Kina overtager verdenslederrollen?
- Det åbner helt sikkert en dør for Kina, siger Kjeld Erik Brødsgaard, Kina-ekspert og professor på CBS, der kalder det "paradoksalt" og "vendt på hovedet", at det kommunistiske styre nu har overtaget retorikken om den åbne og globaliserede verden.
Kina bliver verdens største økonomi
- Kina er allerede verdens næststørste økonomi, og om blot fem år overhaler de USA, og så vil de ubetinget være de største, siger han.
Derfor har Trump også på mange måder ret, når han siger, at Kina har taget amerikanske job, for verdens mest folkerige nation står i dag for cirka 25 procent af verdens forarbejdningsindustri. USA huser 12-14 procent selvsamme industri.
- USA har vundet to verdenskrige ved at være den største industrination. De har haft den industrielle kapacitet til det, men i dag er Kina foran, både når det gælder aluminium, stål, cement, solpaneler, kemikalier og så videre. Sektor efter sektor er de foran, siger Kjeld Erik Brødsgaard.
Kina har indtil videre været tilfreds med en verdensorden, hvor USA har været nummer et, og den seneste udvikling har derfor skabt bekymring både i Kina og i resten af verden.
Konflikt og konfrontation
Kjeld Erik Brødsgaard mener dog ikke, at USA sådan uden videre vil lade Kina overtage rollen som verdens førende supermagt. Flere ting taler imod, mener han.
- Med de udtalelser, som Trump kommer med, så lines der op til en handelskonflikt med Kina. Og i virkeligheden er der også fare for en militær konfrontation omkring Taiwan og Det Sydkinensiske Hav. Rex Tillerson (amerikansk udenrigsminister, red.) har sagt, at man vil nægte kineserne adgang til øer i Det Sydkinesiske Hav, siger Kjeld Erik Brødsgaard.
- Mener de virkelig det, kan man spørge? Alle signalerne er ret foruroligende, fortsætter han og forklarer, at USA højst sandsynligt vil have svært ved at acceptere rollen som nummer to og derfor måske bevidst vil forsøge at bremse Kinas vækst for at holde sin førerposition.
Hvis det er tilfældet, vil Kina svare igen:
- Kina kan gøre det vanskeligt for amerikanske virksomheder at etablere sig i Kina, man kunne også forestille sig, at i stedet for at købe Boieng fly vil kineserne købe Airbus. Man kunne også forestille sig, at i stedet for at købe korn fra det amerikanske Midvesten vil kineserne købe mere korn fra Canada og Australien, som man også i høj grad gør nu.
Kina vil ikke blande sig i andre landes politik
Handel er én ting, storpolitik er en anden ting. For kineserne har ikke - som Vesten - ambitioner om at udbrede egne værdier og styreform til resten af verden.
- Kinesisk udenrigspolitik handler meget om, at man ikke skal blande sig. Kineserne afholder sig ofte fra at stemme i FN, de er imod indblanding i andre landes anliggender - også i Mellemøsten. Det er en helt grundlæggende holdning i kinesisk udenrigspolitik. De er også blevet kritiseret for, at de handler med afrikanske lande uden at stille betingelser. Deres udenrigspolitik er ikke værdiladet, siger Kjeld Erik Brødsgaard.
Så der er både ting, der taler for, at Kina bliver verdens nye stormagt, og der taler imod.
Men vil resten af vesten overhovedet acceptere Kina som verdens nummer et, når Kina og Vesten ikke er enige i, at man ikke skal blande sig i hinandens anliggender som for eksempel i Syrien, FN og EU?
- Spørgsmålet er, hvordan man kan undgå, at Kina bliver nummer et. Hvis Kina fortsætter sine nuværende vækstrater, så kan det ikke forhindres, og den eneste måde man kan bremse det på, er ved at destablisere Kina, siger Kjeld Erik Brødsgaard.