Mændene i parken virker mest optaget af skakspillet, der på kinesisk facon foregår med runde og flade brikker og lidt andre regler, end de fleste nok forbinder med skak. Når snakken falder på USA’s kommende præsident, afbryder pensionisten David Tsai dog gerne sit spil. Han er nemlig glad for amerikanernes beslutning.
- Valget af Trump virker til at have mindet amerikanerne om, at der findes et sted, der hedder Taiwan. For tidligere præsidenter virkede det som, at Taiwan ikke eksisterede, forklarer David Tsai midt i mellem to træk.
Telefonsamtale ændrede alt
Årsagen til den spirende Trump-optimisme er, at Donald Trump accepterede en kort telefonsamtale med Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, i begyndelsen af december. Dermed brød han med næsten fire årtiers praksis mellem Kina og USA.
Kina betragter Taiwan som en udbryderprovins og fastholder, at øen er en del af riget i midten. Samtalen var derfor en diplomatisk lussing til regeringen i Beijing, der måske kan leve med diskret kontakt, men ikke åbenlys romance.
Følelsen af ydmygelse i Beijing blev også forstærket af det faktum, at Taiwans præsident Tsai betragtes som Kina-kritisk, og en stor del af hendes politiske bagland ønsker, at hun skal erklære Taiwan selvstændigt.
Trump: Naturligt at tale med Taiwan
Donald Trump mødte hurtigt kritik i USA for sin kurs. En del amerikanske medier og politikere stillede endda spørgsmålstegn ved, om han vidste, hvor kontroversiel og potentielt ødelæggende samtalen kunne være for forholdet mellem USA og Kina. Trump afviste kritikken prompte og svarede på Twitter, at det gav mening at tale med Taiwans præsident, da øen køber amerikanske våben for milliarder hvert eneste år.
- Jeg ved ikke, hvorfor vi skal være bundet af et-Kina-politikken med mindre, vi laver en aftale med Kina, sagde Donald Trump efterfølgende til Fox News i december.
I interviewet åbnede han han yderligere op for, at Taiwan kunne blive en del af forhandlinger med Kina.
Usikker kurs for Taiwan
Trumps udtalelser skabte bekymring i Taiwan, hvor en del frygtede, at øen risikerede at blive klemt i Trumps spil om Asien med sin kommende kinesiske kollega, Xi Jinping.
- Set fra Donald Trumps position er Taiwan kun en klient, der har købt en masse våben. Derfor følte han sig nødsaget til at tage til telefonen. Derudover ønsker han at bruge et-Kina-politikken til at forhandle med Kina. Så hvis Kina blev en endnu større klient, der køber varer fra USA, er Taiwan kun en bonde eller en forhandlingsbrik, man kan sælge, siger seniorforsker i international politik Chen-Shen Yen.
Ligesom andre analytikere mener han, at Trumps udtalelser i højere grad skal ses i lyset af Trumps ønske om nye handelsaftaler med Kina, da Trump flere gange har udtalt, at USA eksporterer for lidt til Kina. Desuden ventes Kinas forhold til Nordkorea også at blive et stridsemne, da Kina i realiteten holder hånden under det nordkoreanske diktatur.
Glade for Trumps opmærksomhed
I parken i centrum af Taipei fylder magtkampe mellem stormagter og stridigheder på tværs af Stillehavet dog knap så meget. Her er pensionisterne, der danser ved siden af store ghettoblastere eller spiller skak på bænkene mere optaget af, at USA’s kommende leder for en gang skyld har nævnt Taiwan og taler imod Kina.
- Det er godt, at Trump har talt i telefon med Tsai Ing-wen. Det garanterer Taiwans sikkerhed, siger pensionisten David Tsai og fortsætter sit spil.
Du kan følge Trumps indsættelse som præsident fredag direkte på dr.dk fra kl. 14.30 og på DR1 fra kl. 16.