PORTRÆT 31-årig politisk komet kan blive Østrigs næste kansler

Sebastian Kurz kan allerede bryste sig af at være udenrigsminister og partiformand i et af Østrigs største partier. I morgen gælder det kanslerposten.

(Foto: © Thomas Trutschel, 2014 Photothek)

Den unge politiker med det tilbagestrøgede hår og de skræddersyede jakkesæt ser markant anderledes ud end sine ældre partikolleger i det kristen-konservative parti, ÖVP - Österreichische Volkspartei.

Men hverken ungdom eller mangel på politisk erfaring og uddannelse har stået i vejen for Østrigs mest fremadstormende politiske stjerne.

I 2011, året efter Sebastian Kurz trådte ind på den politiske scene, blev den unge politiker og jura-studerende landets statssekretær for integration.

I 2013 blev han som 27-årig Østrigs udenrigsminister - den yngste af sin slags i verden.

Dette forår vandt han så formandsposten i sit parti, ÖVP, og på søndag, når østrigerne går til valgurnerne, kan Kurz meget vel løbe med posten som landets kansler.

Wunderwuzz og Balkan-ruten

Sebastian Kurz er blandt andet blevet et kendt ansigt, efter han satte sig i fronten af debatten om flygtningestrømmen til Europa.

Den unge politiker spillede en afgørende rolle i den aftale med Østrigs sydlige naboer, der førte til en lukning af den såkaldte Balkan-rute ind i Europa – noget han gerne tager æren for.

- Vi havde ret i at lukke Balkan-ruten, og jeg vil kæmpe for, at vi også får lukket Middelhavsruten, sagde Kurz på et vælgermøde for nylig.

Det, kombineret med en hård udlændingepolitik, har gjort, at Kurz og ÖVP har genvundet en del af de vælgere, der havde søgt mod det højreorienterede parti FPÖ for en hårdere kurs på flygtninge- og udlændinge området.

Sebastian Kurz er blevet sammenlignet med den franske præsident, Emmanuel Macron, og har fået tilnavnet ”wunderwuzz” - vidunderbarnet eller ham, der kan gå på vandet. I starten af året placerede det politiske medie Politico Europe Kurz på 12.pladsen på Politico 28 - en liste over de 28 personer, der ifølge mediet kommer til at forme Europa i 2017 og de kommende år.

Sebastian Kurz med nogle af ÖVP's tilhængere, iklædt partiets nye turkis partifarve. (Foto: © Leonhard Foeger, Scanpix)

Farvel til den store alliance

Det tidlige valg, som østrigerne afholder på søndag, er også foranlediget af Sebastian Kurz.

Det skete, da han i foråret slog fast, at den årtier lange deling af magten, der har fundet sted mellem ÖVP og regeringspartnerne, socialdemokraterne i SPÖ, var ovre.

- Jeg er overbevist om, at et tidligt valg er den rigtige vej at gå, lød det i foråret fra Kurz.

Kort forinden havde ÖVP’s daværende formand, Reinhold Mitterlehner, forladt sin post. Det var ingen overraskelse, at Kurz, Østrigs mest populære politiker, var den næste i rækken til at blive partiets leder, og medlemmerne valgte enstemmigt Kurz som formand få dage efter Mitterlehners afsked.

Med Kurz i spidsen har partiet ændret sin struktur, blandt andet ved at mindske vigtigheden af underpartier og regionalpartier og ved at centralisere magten omkring partiledelsen.

Partiet har skiftet farve fra sort til turkis, og der står ikke længere ÖVP på stemmesedlen – men Sebastian Kurz-listen. Ifølge Kurz er partiet ikke længere et parti - men en politisk bevægelse.

Sebastian Kurz (t.v.) med udenrigsministerkollegerne, heriblandt Boris Johnson (m.f) under et EU-udenrigsministermøde i Bruxelles. (Foto: © Francois Lenoir, Scanpix)

Macron light

Det er Kurz' politiske taktik, der har fået flere til at sammenligne ham med Emmanuel Macron, som vandt franskmændenes støtte ved at forlade et af Frankrigs traditionelle partier til fordel for en nystartet politisk bevægelse.

Og der er bestemt også ligheder mellem de to.

Kurz annoncerede kort efter sin tiltræden som partiformand i ÖVP, at han ville droppe de traditionelle opstillingslister ved det kommende valg.

De skulle erstattes med en liste af selvstændige kandidater, der har partiets støtte, ligeligt fordelt på begge køn – ikke ulig Macrons fremgangsmåde op mod det franske præsidentvalg i foråret.

- Det virker

Kurz ser sig selv som en konservativ Emmanuel Macron eller Justin Trudeau (Canadas premierminister, -red.), forklarer professor i statskundskab ved Graz Universitet i Østrig Peter Filzmaier til Deutsche Welle.

- Han har ikke startet sit eget parti ligesom Macron, men han har forsøgt at få sine ændringer i ÖVP til at ligne en ny bevægelse. Og det virker.

- Før han overtog partilederskabet i foråret, haltede ÖVP efter i meningsmålingerne som nummer tre med 20 procent af stemmerne. I dag ligger partiet på førstepladsen med over 30 procent, siger han til Deutsche Welle.

Kritiske røster kalder Kurz’ bevægelse for intet andet end det gamle ÖVP i en ny indpakning, bare sprinklet med lidt ekstra PR.

Andre er bekymrede for, at Kurz’ farvel til regeringssamarbejdet med socialdemokraterne, vil åbne op for, at det højreorientede FPÖ - Frihedspartiet, Jørg Haiders gamle parti, vil ende i regering med ÖVP efter valget. ÖVP står i de seneste meningsmålinger til mere en 25 procent af stemmerne.

Østrigerne går til stemmeboksen i morgen søndag.