Det er øjensynligt stadig uklart, hvad der er op og ned i forhold til spørgsmålet om at levere de tyskproducerede Leopard-kampvogne til Ukraine.
Selvom Tysklands naboland Polen vil sende nogle af deres Leopard-kampvogne til Ukraine, må de ikke uden Tysklands tilladelse, fordi Leopard-kampvognene er tyskproducerede.
Og afklaringen på spørgsmålet om Polens levering af kampvogne til Ukraine blev ikke mere klart i går, hvor Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock, og hendes kollega i det tyske forsvarsministerium, Boris Pistorius, kom med to forskellige udmeldinger.
- Vi er endnu ikke blevet spurgt, men hvis vi bliver det, kommer vi ikke til at stå i vejen. Vi ved, hvor vigtige de her kampvogne er, og det er derfor, vi diskuterer det med vores allierede, lød det i går fra Annalena Baerbock i et interview med den franske tv-station LCI.
- Vi er nødt til at sikre, at folks liv bliver reddet og Ukraines territorium befriet, understregede den tyske udenrigsminister.
Mens Tyskland ifølge udenrigsministeren "ikke vil stå i vejen" for leveringen af kampvogne, har piben en anden lyd hos forsvarsminister Boris Pistorius.
Han meddelte i stedet i går, at en beslutning angående levering af Leopard-kampvogne til Ukraine vil blive truffet "snart" – uanset om det ender med et ja eller nej.
I et interview med tyske ARD TV lød det fra forsvarsministeren, at den tyske regering har mange faktorer at overveje, og at landet ikke ville træffe en forhastet beslutning – blandt andet af hensyn til den tyske befolknings sikkerhed.
I går sagde Boris Pistorius også til den tyske avis Bild, at han planlægger at besøge Ukraine snart – formentlig inden for den næste måneds tid.
Adspurgt om kampvognene lød det fra forsvarsministeren, at "vi er i meget tæt dialog med vores internationale partnere, først og fremmest med USA, om dette spørgsmål".
'Dybt splittet'
I sidste ende ligger beslutningen dog på den tyske kansler, Olaf Scholz', bord, fortæller DR's Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.
- Det er vigtigt at understrege, at tyskerne ikke officielt har taget stilling endnu. Beslutningen ligger i sidste ende hos den tyske kansler som formand for det forbundssikkerhedsråd, som skal give den fornødne eksport-tilladelse. Og kansleren har ikke truffet den beslutning endnu.
Ifølge ham kan der både være tale om et indenrigspolitisk slagsmål og en form for skadesbegrænsning.
- Udenrigsministeren forsøger måske at signalere, at Tyskland ikke blokerer for at sende Leopard-kampvogne til Ukraine, hvis nogen skulle tro det.
Vicekansler Robert Habeck – som er fra De Grønne ligesom udenrigsminister Annalena Baerbock - har allerede været åben over for at sende kampvogne til Ukraine, mens kansler Scholz og forsvarsminister Pistorius holder kortene tættere til kroppen.
- Regeringen i Tyskland er dybt splittet på spørgsmålet om Leopard-kampvogne, og derfor kan det her være udenrigsministeren, der er ude at markere sig. Der er ingen tvivl om, at presset på kansler Scholz og Tyskland i den her sag kun vil vokse efter udmeldingen fra Baerbock, siger Michael Reiter og fortsætter:
- Fornemmelsen i Tyskland er, at den beslutning snart kommer: At tyskerne formentlig som et minimum vil åbne op for, at andre lande får lov til at sende kampvogne til Ukraine, hvis tyskerne ikke selv vil det.
Forventet beslutning udeblev
Internationalt er der blevet lagt et stadig større pres på Tyskland, men den tyske regering har endnu ikke været klar med en endelig beslutning.
Det var ellers ventet, at den tyske regering ville melde klart ud efter mødet på den tyske Ramstein-base i fredags, hvor omkring 50 forsvarsministre og forsvarschefer mødtes for at koordinere yderligere militær støtte til Ukraine.
Under mødet på Ramstein-basen var det helt store samtaleemne de eftertragtede Leopard-kampvognene, og alles øjne var rettet mod Tyskland.
Men den tyske tøven - som længe har stået på i forhold til Leopard-kampvognene - fortsatte og den nyudklækkede tyske forsvarsminister, Boris Pistorius, slog mod forventning fast, at man endnu ikke var nået frem til en endelig afgørelse.
- Der er gode grunde for leverancerne, og der er gode grunde imod. Ser man på hele krigssituationen, der har stået på i snart et år, må man veje alle argumenter for og imod nøje, sagde han.
Den fremmødte presse sad måbende tilbage. Alle havde ventet, at Tyskland ville træffe en endelig beslutning.
Kommer ingen vegne før tysk tilladelse
Leopard-kampvognene er nogle af de bedste og mest moderne i verden, og vurderingen fra mange eksperter er, at de kan blive et vendepunkt for Ukraine i krigen.
Derfor har den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, igen og igen bedt de europæiske lande, der har dem på lager, om at sende de lynhurtige Leoparder afsted mod det krigshærgede land.
Der findes et par tusinde af dem i Europa, men de kommer ingen vegne, før Tyskland har givet grønt lys til eksport af dem. Tyskland har rettighederne til at tage den beslutning, fordi kampvognene er tyskproducerede.
- Leopard-kampvognen er den foretrukne type i de fleste Nato-landes våbenkamre. Der findes godt og vel 2.000 af typen i Europa. Derfor er kampvognen blevet set som den sidste brik i puslespillet, fordi der, hvis Tyskland giver grønt lys, ret hurtigt kan doneres et betydeligt antal af slagsen til Ukraine, lød det efter Ramstein-mødet fredag fra DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager.
Sådan en godkendelse har kansler Scholz og hans politiske kollegaer ikke været meget for at give. De har blandt andet holdt fast i, at et grønt lys fra Tyskland vil være forbundet med en stor risiko for, at konflikten med Rusland eskalerer.
Det helt store spørgsmål har - udover om Tyskland ville sige ja til, at andre lande sender de topmoderne kampvogne til Ukraine - været, om tyskerne selv ville sende kampvogne afsted til det krigshærgede lande.
Når kansler Scholz tøver med at give grønt lys til Leoparderne, skyldes det ifølge Michael Reiter tilsyneladende, at han gerne vil have USA i spidsen for leverancerne af kampvogne. Scholz har flere gange slået på, at Tyskland ikke vil "gå enegang" i forhold til at levere Leoparder til Ukraine.