Polen truer med at sende verdens bedste kampvogne til Ukraine uden tilladelse

Uanset om Tyskland godkender det eller ej, vil Polen sende Leopard-kampvogne til Ukraine.

Leopard-kampvognen her anses af mange som verdens bedste kampvogn, heriblandt det danske forsvar. (Foto: © Michael Sohn, Associated Press)

Enten får Polen tyskernes tilladelse til at sende Leopard-kampvogne afsted, eller også vil de "gøre det rigtige selv".

Sådan lyder det i dag fra den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, under et interview på vej hjem fra World Economic Forum i den schweiziske by Davos.

Afskibning af Leopard-kampvogne kræver en eksport-tilladelse fra Tyskland, der har produceret dem. Det skyldes, at de er købt af tyskerne, som har en klausul i kontrakten om, at videregivelse af kampvognene skal godkendes.

Men det er Polen ligeglad med, hvis ikke Tyskland snart udviser handlekraft og giver grønt lys, siger den polske premierminister.

Ifølge militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen kan polakkerne rent praktisk "nemt sætte kampvognene på en togvogn ind i Ukraine", men det kan få konsekvenser.

- Der er nogle kontraktlige udfordringer ved det, og ukrainerne kan risikere at få nogle udfordringer med at skaffe reservedele, som bliver produceret i Tyskland.

Korrespondent: Rygter om større udmelding

USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, og Tysklands nyudklækkede forsvarsminister, Boris Pistorius, mødes i dag i Berlin for blandt andet at tale om, hvorvidt Tyskland vil tillade, at Polen og andre lande sender Leopard-kampvogne til Ukrane.

Ifølge DR’s Tyskland-korrespondent, Michael Reiter, forventer alle, at der kommer en udmelding fra Tyskland i de kommende dage i forhold til de tyske Leopard-kampvogne.

- Der går rygter om, at en større tysk-amerikansk udmelding er på vej, hvor det forventes, at tyskerne vil give grønt lys til at sende Leopard-kampvogne til Ukraine – og måske endda selv sende nogle af deres egne afsted, siger han.

Ifølge Michael Reiter er presset på Tyskland vokset løbende de sidste mange måneder. Og det er blevet intensiveret de seneste uger, efter at Tyskland valgte at donere pansrede infanterikampkøretøjer til Ukraine.

- Siden da har argumentationen været, at tyskerne med den donation allerede har overskredet den røde linje, de ellers havde lagt, og at det derfor ikke gør nogen forskel, om Tyskland vælger også at donere kampvogne til Ukraine, fortæller han.

Polen håber på, at de vestlige lande kan samle op mod 100 kampvogne til fronten i Ukraine, heriblandt en del Leopard-kampvogne som denne. (Foto: © Wojtek Radwanski, Ritzau Scanpix)

Den tyske regering har hidtil afvist at donere kampvogne til Ukraine ud fra den argumentation, at det risikerede at eskalere konflikten med Rusland voldsomt.

- Muligvis har tyskerne nu vurderet, at Rusland ikke er i stand til at eskalere konflikten med de problemer, landets militær står med på nuværende tidspunkt, siger Michael Reiter.

Anders Puck Nielsen vurderer, at det ender med en "mindelig løsning" mellem Polen og Tyskland, fordi det ifølge ham ville være et "markant skridt" at gå enegang.

Ukraine håber, at Vestens forsvarsministre kan blive enige om at donere kampvogne på deres næste møde i det såkaldte Ramstein-format i morgen, hvor en USA-ledet gruppe på 50 nationer skal koordinere militær støtte til Ukraine.