I dag skal FN’s sikkerhedsråd diskutere, hvad man skal gøre, efter Nordkorea har udført sin seneste test af en atombombe i weekenden, og mange retter opmærksomheden mod Nordkoreas store nabo Kina.
Kina står for omkring 90 procent af Nordkoreas eksport, og har en afgørende betydning for, hvordan Nordkorea klarer sig. Japan foreslår en olieembargo til Nordkorea, men det vil Kina ikke gå med til, lyder det fra DR’s korrespondent i Asien, Philip Khokhar:
- En olieembargo vil betyde, at det nordkoreanske styre langsomt vil blive lammet og forhindre Nordkoreas atomprogram. Men Kina er ikke interesseret i en kvælning af styret i Nordkorea, da Kina er godt tilfredse med en bufferstat mellem Sydkorea og Kina, siger Philip Khokhar.
Kina vil bevare magtbalancen i Asien
Sydkorea er allieret med USA, og ifølge Philip Khokhar vil Kina ikke risikere, at der kunne komme til at stå amerikanske tropper ved Kinas grænse.
- I Kina bryder man sig ikke om tanken om et genforenet Korea, da det amerikanske missilforsvar og de amerikanske soldater, der står på grænsen mellem Syd- og Nordkorea, så ville kunne rykkes op til den kinesiske grænse.
Ifølge Philip Khokhar ville det kunne rykke på magtbalancen i Asien – og det vil Kina helst undgå.
Frygter flygtningestrømme
En anden grund til at Kina formentlig vil holde hånden over for skrappe sanktioner i Nordkorea er, at Kina vil undgå krig og hungersnød i nabolandet Nordkorea, der angiveligt har omkring 25 millioner indbyggere.
- Kina frygter flygtningestrømme. Hvis bare en tredjedel af Nordkoreas befolkning flygter på grund af hungersnød eller krig, vil det betyde millioner af nordkoreanske flygtninge i Kina. Det bryder man sig ikke om i Kina, lyder det fra Philip Khokhar.
Kim Jong-un provokerer præsident Xi Jinping
Men atomprøvesprængningen og de seneste missiltest er en våd klud i ansigtet på Kinas præsident Xi Jinping, der gentagne gange har bedt Nordkorea om at stoppe prøvesprængningerne.
Dertil kommer at Xi Jinping lige nu er vært for et internationalt topmøde mellem Rusland, Indien, Brasilien og Kina.
- Præsident Xi Jinping synes ikke, det er sjovt at forholde sig til denne politiske krise, når han skal være vært for et stort topmøde. Det understreger, at Kim Jong-un ikke går i samme takt som Beijing, siger Philip Khokhar.
Jinping vil have ro på bagsmækken
I slutningen af oktober afholdes der desuden stor partikongres i Kina, hvor præsident Xi Jinping skal genvælges for de næste fem år. Ifølge Philip Khokhar er der ingen tvivl om, at Xi Jinping bliver genvalgt, men han bryder sig ikke om, at der er uro op til den vigtigste politiske begivenhed i et halvt årti i Kina.
Det er en ekstra provokation, at Kim Jong-un skrurer op for missil affyringer i en periode, hvor præsident XI vil have ro på bagsmækken, siger Philip Khokhar.