Når Nordkorea de seneste måneder har affyret adskillige missiler og senest natten til søndag meddelt, at man succesfuldt har udført en prøvesprængning af en brintbombe, er det et udtryk for, at styret for alvor arbejder på at udvikle våben, der kan presse USA.
Det vurderer DR's Asien-korrespondent Philip Khokhar.
- I virkeligheden har Kim Jong-un og Nordkorea startet et kapløb med tiden. De håber på at kunne udvikle teknologier så hurtigt, at man ikke for alvor begynder at mærke konsekvenserne af sanktionerne fra USA og FN, og så man kan presse USA til en eller anden form for forhandlingsløsning, hvor Nordkorea sidder med trumfen i ærmet, siger han.
Ifølge Philip Khokhar regner de fleste med, at man på et tidspunkt er nødt til at prøve at finde en forhandlingsløsning - også selvom det ser svært ud med USA's præsident Donald Trump på den ene side og Kim Jong-un på den anden.
- Nordkoreas mål er at have de bedste kort på hånden, den dag man skal sidde over for USA. Set ud fra Kim Jong-uns perspektiv er der ikke noget bedre kort end missiler, der kan nå hele vejen over til den amerikanske kyst.
DR's korrespondent forklarer, at Nordkorea har en klar prioritering, der gør det muligt for landet at udvikle teknologien så hurtigt. Atomvåbenprogrammet er det vigtigste for landet, og styret bruger en stor del af sine ressourcer på våbenprojekter og militær.
Derudover ses den høje prioritering i behandlingen af de forskere der arbejder med at udvikle våbene. Ofte bor de i nogle af hovedstadens bedste boliger og bliver hyldet som nationale helte, fortæller Philip Khokhar.
Nordkorea bliver dygtigere
De seneste måneder har både FN's sikkerhedsråd og USA skærpet sanktionerne mod Nordkorea. Og selvom sanktionerne ikke i sig selv betyder, at landets missil- og atomvåbenprogram bliver svækket, så lægger det alligevel et vis pres på landet, mener Philip Khokhar.
- USA havde håbet på at kunne presse regeringen så meget, at nordkoreanerne på et tidspunkt selv kommer til forhandlingsbordet, som man har set med Iran tidligere. De fleste eksperter er enige om, at de her nye sanktioner er ret hårde og kommer til at presse Nordkoreas regering, økonomi og ikke mindst befolkning.
Derfor ved Kim Jung-un godt, at udviklingen af våbenteknologien ikke kan stå stille, og det er også derfor, at man de seneste måneder har set, at antallet af affyrede missiler og atomprøvesprængninger har taget fart. En fart som de færreste havde regnet med.
- For bare et halvt år siden var der ingen, der for alvor troede på, at Nordkorea var så dygtige, som de formentlig er. De japanske myndigheder siger, at denne prøvesprængning er cirka ti gange kraftigere end den, der var for et år siden i september.
Ifølge Philip Khokhar viser det, at Nordkorea bliver dygtigere og dygtigere, og at landet for alvor har taget nogle kæmpe skridt det seneste år.
- Det, der skræmmer amerikanerne mest, er udviklingen af missiler. Nordkorea har haft atomvåben i mange år. Det er dybest set ikke noget nyt. Det nye er, at styret har missiler, der bliver bedre og bedre og formentlig kan ramme Hawaii eller Alaska og helt sikker den amerikanske ø Guam, siger han.