Kretz om Nordkorea: Trump kan ikke ramme alle mål på en gang

USA overvejer både militære og handelsmæssige indgreb mod Nordkorea. Men begge dele har store følger.

USA og Sydkorea gennemførte en fælles militærøvelse i sidste uge. (Foto: © SOUTH KOREA AIR FORCE HANDOUT HA, Scanpix)

Sent i går holdt USA's præsident, Donald Trump, møde med sit sikkerhedskabinet for at diskutere, hvordan man skal reagere på Nordkoreas seneste atomprøvesprængning.

Præsidenten overvejer både militære og handelsmæssige sanktioner mod Nordkorea - men Trumps rådgivere erkender, at begge dele kan få kolossale konsekvenser, skriver New York Times.

Forsvarsminister Jim Mattis sagde ellers efter mødet i sikkerhedskabinettet, at enhver trussel vil blive mødt med en "en massiv militær reaktion"

Men det betyder ikke, at et militært angreb rykker nærmere, siger USA-korrespondent i DR Nyheder Lillian Gjerulf Kretz:

- Forsvarsministeriet har udarbejdet planer for et angreb mod Nordkoreas missilaffyringsbaser og atombaser - men Trump har samtidig fået at vide, at der ikke er nogen garanti for, at man kan ramme alle mål på én gang.

- Et angreb kan udvikle sig til en uoverskuelig konflikt, der kan brede sig til hele regionen.

Set i det perspektiv var Jim Mattis' udtalelse blot en gentagelse af USA's holdning til Nordkorea.

- Udtalelsen skal forsikre USA's allierede Sydkorea og Japan om, at amerikanerne står last og brast med de to lande. Samtidig skal det sende et signal til styret i Pyongyang om, at USA vil bruge al sin militære kraft, hvis Nordkorea angriber.

Handelskrig

Mens forsvarsministeriet lægger angrebsplaner, har USA's finansminister, Steven Mnuchin, fået til opgave at se på muligheden for nye økonomiske sanktioner mod Nordkorea.

Konkret overvejer USA at "stoppe al handel med ethvert land, der gør forretninger med Nordkorea", som Donald Trump i går meddelte på Twitter:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/904377075049656322

Hvis ordene skal tages for pålydende, vil det betyde, at USA skulle stoppe sin kæmpemæssige samhandel med Kina, der tegner sig for næsten hele hele Nordkoreas handel med omverdenen.

- Kina har ikke tidligere været villig til at gå så langt, så sådan en blokade af Nordkorea er svær at forestille sig. Og hvis vi har et scenarie, hvor verdens største økonomi ender i en handelskrig med den næststørste økonomi, Kina, så vil det få store konsekvenser for hele verdensøkonomien, siger Lillian Gjerulf Kretz.