Nye Borgerlige vil trække EU-støtte til regeringen: De sender regningen videre til vores børn og børnebørn

Partiets EU-ordfører er skuffet over regeringens kursændring.

Nye Borgerliges EU-ordfører, Peter Seier Christensen, har svært ved at se partiet støtte regeringens EU-politik (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Det var for mange en overraskelse, da Nye Borgerlige tilbage i januar støttede op om regeringens EU-politik.

- Vi så det i Danmarks bedste interesse at bakke op om den mest restriktive tilgang, som var mulig i situationen, lød det efterfølgende på partiets blog.

Men den tid ser ud til at være forbi. Der skal nemlig ske markante ændringer i statsministerens holdning til de kommende forhandlinger om EU-budgettet og genopretningspakken, hvis det skal ske igen, lyder det fra partiets EU-ordfører, Peter Seier Christensen.

- Hvis regeringen virkelig vil bøje af med hensyn til oprettelse af genopretningsfond og direkte overførsler af midler, så kan vi ikke bakke det op. Det er vi skuffede over, siger han og henviser til, at regeringen de seneste dage har afvist at blokere for en genopretningsfond, hvor pengene bliver givet som tilskud og ikke som lån, som regeringen ellers tidligere har meldt ud.

- Vi kan faktisk slet ikke bakke op om en genopretningsfond overhovedet - heller ikke selvom det bliver 100 procent lån, siger ordføreren og tilføjer:

- Vi vil ikke ofre så mange penge fra dansk side. De skal betales af over de næste mange år, og vi vil ikke binde vores børn og børnebørn til at hænge på den regning.

Et anderledes mandat

Den 19. juni skal statsminister Mette Frederiksen (S) forhandle med de andre EU-landes stats- og regeringschefer om dels EU's kommende budget og dels om genopretningsplanen, der skal hjælpe regioner og sektorer ud af coronakrisen. Men inden da har statsministeren brug for et nyt forhandlingsmandat fra et flertal i Folketinget, da meget har ændret sig i EU med coronakrisen siden januar.

- Det lyder meget urealistisk, at I kommer til at give regeringen et nyt mandat?

- Så skal mandatet se helt anderledes ud end det, som de har meldt ud, og det gør det nok ikke. Jeg er sikker på, at vi desværre ikke kommer til at kunne støtte det, siger Peter Seier Christensen.

Tilbage i januar gav Nye Borgerlige ellers et forhandlingsmandat til regeringen sammen med Radikale Venstre, Venstre, SF og Konservative. En beslutning, der overraskede mange, da Nye Borgerlige arbejder for, at Danmark skal forlade EU.

- Vi har den holdning, at så længe vi ikke er ude af EU, så må vi prøve at gøre, hvad vi kan for at minimere skaderne. Derfor støttede vi regeringen, da de havde en meget restriktiv budgetlinje i forhold til de fleste andre lande - og det vil vi gerne give regeringen opbakning til.

- Men man kunne vel bruge samme argument i dag - at det er bedre være med end at stå udenfor og ikke have indflydelse?

- Nej, det synes jeg ikke. Det, vi gav mandat til sidst, var, at man ikke skulle øge EU's budget.

Koncentrere os om Danmark

Flere partier og også Dansk Industri peger på den danske eksport som en af hovedårsagerne til, at man skal støtte op om EU's genopretningsplaner.

- Men vil det ikke gå udover den danske eksport, hvis man ikke får lavet en genopretningsplan?

- Det er jo ikke til at vide, hvordan tingene kommer til at udvikle sig nu. Der er ingen tvivl om, at der er en økonomisk krise, og den vil nok komme til at trække ud i noget tid. Men vi mener ikke, at det er de danske skatteyderes opgave at finansiere eventuelle tiltag i Sydeuropa.

- Men har vi ikke en forpligtelse som land i EU til at hjælpe de andre lande ud af krisen?

- Nej, vi skal koncentrere os om Danmark. Det er ingen hemmelighed, at vi er kritiske over for EU i det hele taget, siger EU-ordføreren.

Hos regeringen forhandler man lige nu med de forskellige partier, og finansminister Nicolai Wammen (S) har tidligere afvist at udtale sig, før forhandlingerne er afsluttet. Hvis Radikale Venstre, Venstre, SF og Konservative stadig bakker op, så kan finansministeren uden problemer få sit mandat igennen - også uden Nye Borgerlige.

I går understregede statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketingssalen, at hun ser genopretningsplanen som vigtig, og at man ikke vil blokere:

- Opgaven er at få et budget på plads. Opgaven er at få en genopretningsfond på plads, så vi får rejst Sydeuropa efter corona. Opgaven er ikke at nedlægge veto, men at finde en løsning, sagde hun.