Auktionslederen peger på de tre afrikanske mænd, som står side om side og spejder lidt rundt i lokalet.
- Store, stærke drenge til landbrugsarbejde, siger han, inden han slynger det første beløb ud:
400 libyske dinarer per styk. Er der nogle af de fremmødte, som vil købe én af mændene for det?
Beløbet svarer til 2.500 danske kroner.
Det er der, og prisen begynder at stige.
Først til 700, dernæst 800 for til sidst at ende på 1.200 dinarer – godt 5.500 kroner.
En af køberne vil gerne høre, hvad der egentlig er sket med mændene fra Niger.
De er allerede blevet solgt, lyder det fra auktionslederen.
Rystende billeder
Scenen stammer fra en mobilvideo, der er blevet filmet i al hemmelighed under en auktion, og som den amerikanske tv-station CNN i går kunne bringe.
Videoen er blevet optaget i det nordafrikanske land Libyen, som er blevet et knudepunkt for blandt andet afrikanske og asiatiske migranter og flygtninge, der gerne vil videre til Europa.
Men mange af dem når aldrig så langt. I stedet ender de med at blive solgt som de tre afrikanske mænd for at kunne betale deres gæld tilbage til de smuglere, der har transporteret dem dertil.
- Det er nogle rystende billeder, CNN har bragt. Der har været rygter om det længe, men det er første gang, at en auktion bliver dokumenteret af vestlige journalister, fortæller DR’s mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.
- Der er tale om slaveri, hvor smuglerne udnytter desperate mennesker for deres egen vindings skyld. Da journalisten efterfølgende prøver at tale med to af de mænd, der er blevet solgt, er de så rystede, at de ikke kan sige noget, siger han.
Lokket til at betale ekstra
Der er ikke tal på, hvor mange der bliver solgt som mændene i videoen.
Men hvert eneste år ankommer titusindvis af afrikanere til det nordafrikanske land.
De bliver transporteret af smuglernetværk, og det koster dem tusindvis af kroner at komme dertil.
- Smuglerne ønsker dog kun at tjene flere penge, så derfor sørger de for, at folk får oparbejdet en masse gæld under rejsen. De ender med at skylde smuglerne ret store beløb, som de skal betale, før de kan komme videre til Europa, siger Michael S. Lund og fortsætter:
- Den eneste måde, de kan gøre det på, er ved at arbejde.
EU's kurs får kritik
Han peger samtidig på, at det ikke er nogen nyhed, at forholdene i Libyen er elendige.
Siden den tidligere diktator, Muammar Gaddafi, blev væltet i 2011, har landet været præget af blandt andet borgerkrig og udpræget lovløshed.
Store dele af landet bliver styret af forskellige militser, og den centrale regering er svag. Det er en af grundene til, at landet er blevet et transitsted for afrikanere, der gerne vil til Europa for blandt andet at arbejde.
Derfor har EU-landene også haft skarpt fokus på landet for at få stoppet strømmen af flygtninge og migranter, der sejler over Middelhavet til især Italien i faldefærdige gummibåde.
Tidligere på året afsatte EU eksempelvis 340 millioner kroner til at støtte de libyske myndigheder med at kontrollere grænsen samt standse både, der var på vej mod Europa.
Folkene ombord skulle samtidig sendes tilbage til Libyen, men i går rettede FN en skarp kritik af EU’s håndtering af problematikken.
Libyen er et lovløst land
Ifølge FN’s menneskerettighedschef, Zeid Ra’ad al-Hussein, er det ”en inhuman” måde at håndtere migranterne og flygtningene på.
Mange er ifølge Zeid Ra’ad al-Hussein blevet låst inde i hangarer ”uden adgang til de mest basale nødvendigheder”.
- Det, der i forvejen fra en frygtelig krise, har udviklet sig i en katastrofal retning, sagde han ifølge BBC.
Ifølge Michael S. Lund er der meldinger om, at folk bliver både voldtaget og tæsket af de lokale myndigheder.
- EU har sagt, at de vil prøve at forbedre forholdene i modtagelsescentrene ved at sende nogle flere penge. Men det er bare rigtig svært, fordi Libyen mange steder er et lovløst land, siger han og fortsætter:
- Det viser billederne fra CNN med al tydelighed.