Nu sender #metoo rystelser igennem Washington

Den amerikanske kongres holder i dag høring om sexkulturen efter flere historier om krænkelser.

(Foto: © JAMES LAWLER DUGGAN, Scanpix)

Passagerdøren stod stadigvæk åben, da Roy Moore gassede op og kørte væk fra parkeringspladsen.

Den dengang 16-årige Beverly Young Nelson lå alene tilbage på asfalten, mens bilen med den republikanske distriktsadvokat forsvandt i aftenmørket.

I dag kan hun ikke huske, om hun blev skubbet ud af bilen, eller om hun faldt. Men minutterne forinden står stadigvæk klar i hendes hukommelse, selvom der er gået 40 år.

Roy Moore havde taget hende på brysterne. Han havde prøvet at presse hendes hoved ned til sit skridt. Og han havde prøvet at flå nederdelen af hende.

- Jeg var rædselsslagen, og jeg troede, at han ville prøve at voldtage mig, forklarede den i dag 56-årige Beverly Young Nelson i går på et velbesøgt pressemøde.

Hun var dog fast besluttet på, at det ikke skulle ske. Hun kæmpede imod, og på et tidspunkt opgav Roy Moore, husker hun.

- Han kiggede på mig og sagde, at jeg blot var et barn, mens han var distriktsadvokaten, og at ingen nogensinde ville tro mig, hvis jeg fortalt dem, hvad der var sket.

Men nu er historien kommet frem, og folk lytter efter.

Beverly Young Nelson var 16 år, da hun angiveligt blev forsøgt voldtaget af Roy Moore. (Foto: © Justin lane, Scanpix)

"En heksejagt"

Den i dag 70-årige Roy Moore stiller til december op til Senatet for Det Republikanske Parti.

Og Beverly Young Nelson er den femte kvinde, der i den seneste tid har beskyldt den amerikanske politiker for seksuelle overgreb, mens de var teenagere.

Roy Moore, der har været højesteretsdommer i Alabama, afviser dog selv beskyldningerne, som han betegner som en politisk ”en heksejagt” på sin person.

Men internt i Det Republikanske Parti stiger presset nu for, at han skal træde tilbage inden lokalvalget i december.

- Han lever ikke op til de etiske og moralske krav, der gælder for det amerikanske Senat, siger Cory Gardner, der er formand for Republikanernes sanatorudvalg, ifølge BBC.

Og Mitch McConnell, der er den republikanske flertalsleder i Senatet, har udtalt, at han tror på kvinderne.

Ikke noget nyt

Sagen har samtidig været med til at sætte fokus på den generelle sexkultur i amerikansk politik.

I dag er der høring i Kongressen om sexchikane i amerikanske politik, og her vil kongresmedlemmerne blandt andet gennemgå deres interne politikker, hvad angår seksuelle krænkelser.

Det sker i kølvandet på Harvey Weinstein-skandalen, hvor den amerikanske producer er blevet beskyldt af en lang række kvinder for at have udnyttet sin magt i filmbyen til at forgribe sig på dem og udnytte dem seksuelt.

- Det er noget, der også har foregået i amerikansk politik i årtier, og der er mange kvinder og mænd, som igennem tiden har prøvet at råbe op. Men de er ikke blevet taget seriøst før nu, fortæller Anne Mørk, der er adjunkt ved center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet og ekspert i den politiske kultur i USA.

- Efter Harvey Weinstein-sagen er vi nået til et punkt, hvor mange siger, at det ikke længere kan være rigtigt, at sådan noget skal finde sted i amerikanske politik.

#Metoo-kampagnen, hvor kvinder har delt historier som seksuelle overgreb, spredte sig til hele verden. Her er der demonstration i Hollywood i november 2017. (Foto: © mark Ralston, Scanpix)

Sexistiske kommentarer

En af dem, der er stået frem, er Mary Bono, der er forhenværende republikansk medlem af Repræsentanternes Hus.

Hun fortalte i begyndelsen af måneden, hvordan hun gentagende gange havde været genstand for sexistiske kommentarer fra en kollega.

Hun sagde dog fra, da kongresmedlemmet fortalte hende, at han havde tænkt på hende, mens han var i bad, skriver PBS. Det fik ham til at stoppe.

- Det er en mandeverden, siger Mary Bono, der dog ikke vil ud med, hvem der var tale om.

Han er dog stadigvæk medlem af Kongressen, fortæller hun.

Handler om magt

Ifølge nyhedsbureauet AP har flere andre kvindelige politikere haft lignende oplevelser.

Det er ofte sket, da de var unge og nyvalgte.

Og udover sexistiske kommentarer, som dem, Mary Bono var genstand for, har flere kvinder også oplevet at blive taget på.

- Det handler om magt, sagde den tidligere californiske senator Barbara Boxer, der selv var genstand for en sexistisk kommentar fra en mandlig kollega under en kongreshøring i 1980’erne.

Her sagde han, at han gerne ville ”forbindes med den venlige dame”, og kommentaren blev mødt med grin fra de andre deltagere.

- Det er fjendtligt, og det gør en forlegen, og det kan på den måde være med til at fratage en ens magt, siger Barbara Boxer ifølge PBS.

Derudover har flere kvinder i den seneste tid fortalt, hvordan den forhenværende republikanske præsident George H.W. Bush har klappet dem bagi.

En talsmand for præsident har i magasinet Time undskyldt på vegne af George H.W. Bush til alle, som "han kan have krænket, mens de har fået taget billeder sammen".

Den i dag 93-årige George Bush undskylder over for alle, han kan have fornærmet. (Foto: © USA TODAY SPORTS, Scanpix)

Skelsættende sager

Anne Mørk fra Syddansk Universitet vurderer, at den seneste tids fokus på seksuelle krænkelser fra magtfulde personer vil få en varende effekt på arbejdskulturen i Washington D.C..

Men hun understreger, at der også er opstået en ”dobbelthed” i forhold til emnet som følge af Donald Trumps overraskende præsidentvalgssejr sidste år.

- Donald Trump blev valgt, selvom han havde pralet med, at han kunne forgribe sig på kvinder. Det har været med til at rykke ved grænsen for, hvad politikere kan tillade sig, og der er også mange i Alabama, der stadig forsvarer Roy Moore, siger Anne Mørk.

Når det er sagt, så tror hun dog, at Roy Moore og andre politikere vil få svært ved at slippe afsted med lignende sager.

- Donald Trump kunne, fordi han netop er Donald Trump. Og der var mange andre aspekter ved hans person, som vælgerne fandt tiltrækkende og som gjorde, at de kunne se bort fra det. Men der kommer flere og flere kvinder i amerikansk politik og på topposter i de seneste år, og de vil ikke finde sig i det. Og de seneste sager har været så skelsættende, at de ikke forsvinder, sige Anne Mørk.

Samtidig er amerikansk politik i højere grad end dansk politik baseret på moral, fortæller Anne Mørk.

- Mange amerikanske politikere har travlt med at male sig selv som moralske og religiøse helgener. I Danmark vil det ikke være enden på en politikers karriere, hvis en dansk politiker har klappet en person bagi. Men det er det i højere grad i USA. Og den seneste tids fokus på seksuelle krænkelser vil præge politikerne fremover.