Britisk parlament indfører nye tiltag efter sexchikaner

Det bliver nu lettere for ansatte at klage over krænkelser og upassende adfærd.

Premierminister Theresa May (yderst th) og partiledere fra de største britiske partier diskuterede mandag tiltag mod sexchikane. (Foto: © Dan Kitwood, Scanpix)

Det skal være lettere for ansatte i det britiske parlament at klage over sexchikane og upassende adfærd.

Det har den den konservative regering besluttet efter et møde i går aftes mellem premierminister Theresa May og partiledere fra de største partier i Storbritannien.

- Det er vigtigt, at hvis man har været offer for sexchikane eller mobning, at man føler sig sikker på, at man kan træde frem og få en uvildig, ordentlig og fair undersøgelse af sin klage, sagde Therese May efter mødet ifølge Reuters.

- Det, at skandalerne har fundet sted i demokratiets højsæde (parlamentet, red.), er en sag, vi alle burde skamme os over. I dag har vi taget et vigtigt skridt, understreger hun.

Ligesom i resten af verden har kvinder i Storbritannien de seneste par uger stået frem og under hashtagget #metoo delt historier om episoder, hvor de har følt sig seksuelt krænket.

Både journalister og ansatte ved parlamentet i London har fortalt om både sexchikane og misbrug begået af politikere og embedsmænd - og de har flere gange beskyldt partierne for ikke at tage anklagerne alvorligt.

Premierministeren oplyser, at regeringen blandt andet nu vil indføre en ny klageprocedure, og en klagetelefon vil blive afløst af rådgivning ansigt til ansigt.

Flere britiske politikere er blevet suspenderet af deres partier, og sidste uge trådte Storbritanniens forsvarsminister Michael Fallon tilbage.

Ifølge Michael Fallons eget udsagn har han ikke levet op til de standarder, der forventes af ham som minister og medlem af parlamentet.

Han har indrømmet, at han i 2002 rørte ved journalisten Julia Hartley-Brewers knæ, hvilket han har undskyldt for. Det skete til trods for, at journalisten har udtalt, at det ikke var noget, hun tog skade af.

Den skotske minister for børn og unge, Mark McDonald (SNP), har også for nylig trukket sig fra sin post og undskyldt for sine forsøg på at være ”sjov” og ”venlig” ved en række tidligere lejligheder, som ifølge ministeren kan være opfattet som krænkende.

I Østrig har oppositionspolitiker Peter Pilz meddelt, at han opgiver sin plads i parlamentet efter beskyldninger om seksuel forulempelse af en kvinde for fire år siden, og i Frankrig er fire politikere blevet anklaget for sexchikane - en af dem, regionspolitiker Gilbert Cuzou, er blevet ekskluderet fra sit parti.