Der er ingen fortrydelse at spore hos filmmanden Peter Aalbæk Jensen, selv om hans udtalelser betyder, at han ikke længere skal være med til at lave film i Sveriges svar på Hollywood.
Hans bemærkninger om, at han ikke mener, at det er problematisk at klappe kvindelige kolleger bagi, har fået det svenske filmstøtteselskab Film i Väst til at kræve, at Aalbæk ikke længere kan arbejde med film, som svenskerne er med til at finansiere.
Og sådan er det blevet, efter at Zentropa med direktør Anders Thorhauge i spidsen har holdt møde med Film i Väst tirsdag.
Peter Aalbæk Jensen var ikke med til mødet, men fik beskeden på sms og er dagen efter afklaret med situationen.
- Jeg har nægtet at underkaste mig en sindelagskontrol. Og jeg er gammel og erfaren nok til at vide, at hvis man nægter at underkaste sig, så har det en pris. Og den tager jeg uden at kny, siger han.
Peter Aalbæk Jensen har ikke villet moderere sine udtalelser og komme svenskerne i møde, selv om det måske kunne bløde op på situationen.
- Man kan selvfølgelig diskutere, hvor stædig en gammel mand skal være.
- Det er helligt for mig, at jeg kan gøre og sige, hvad jeg vil, men jeg respekterer også, at Film i Väst kan gøre og sige, hvad de vil.
- Jeg kan jo ikke give dem mindre frihedsgrader, end jeg selv kræver, siger Peter Aalbæk Jensen.
Aalbæk undrer sig over svensk reaktion
Han er lige nu involveret i produktionen af vikingedramaet "Røde Orm" og Lars von Trier-filmen "The House That Jack Built", som begge laves i samarbejde med Film i Väst.
Disse film bliver ikke berørt af den fælles beslutning, men fremover kommer "Ålen" altså ikke til at arbejde med film af von Trier, der optages i Trollhättan, som "Dancer in the Dark" og "Dogville" blev det.
- Lars er en meget aktiv filmskaber sammen med sin producer, Louise Westh.
- Skal den næste von Trier film laves med Film i Väst, klarer de den også uden mig. Så der ingen grund til at begræde det, der er sket, siger Aalbæk.
Han kan dog ikke lade være med at undre sig over den pludselige reaktion fra det svenske selskab, der udspringer af debatten om sexchikane i filmindustrien oven på de mange anklager mod Hollywood-mogulen Harvey Weinstein.
- Elementet i diskussionen har været offentligt kendt i mange år og var senest oppe at vende, da jeg deltog i det svenske talkshow "Skavlan" for nogle år siden.
- Derfor er det jo ikke ting, jeg har sagt eller gjort i det skjulte, som er kommet frem for dagens lys. Af uransagelige grunde er det bare blevet noget, der er blæst om, siger Peter Aalbæk Jensen.
Han var frem til sin 60-års-fødselsdag sidste år direktør for Zentropa, men har siden haft en rolle som producent, der kan sættes ind, hvor der er behov for det.
/ritzau/