Norsk valgobservatør: Jeg er ikke skræmt af Erdogans terroranklage mod min danske kollega

At Tyrkiets præsident kritiserer Nikolaj Villumsen, overrasker ikke Ingebjørg Godskesen, som også var valgobservatør.

I forbindelse med folkeafstemningen i Tyrkiet var der demonstrationer fra oppositionspartier. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)

Det skræmmer ikke den norske politiker Ingebjørg Godskesen, som var valgobservatør i Tyrkiet sammen med Nikolaj Villumsen, at Tyrkiets præsident anklager den danske politiker fra Enhedslisten for at være terrorist.

- Det overrasker mig ikke, siger hun til DR Nyheder.

- Det kunne lige så godt have været mig.

De to politikere var sammen udsendt til Tyrkiet som valgobservatører for Europarådets parlamentariske forsamling. Her overværede og kontrollerede de forfatningsafstemningen i søndags.

Efter afstemningen erklærerede Europarådet og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) valgkampen for udemokratisk, og det har fået landets præsident, Recep Tayyib Erdogan, til at anklage flere vestlige valgobservatører for at være i ledtog med terrororganisationer.

Under et interview med den arabiske tv-station Al-Jazeera fremviser Erdogan et billede af Nikokaj Villumsen, der taler til et kurdisk arrangement i Danmark.

- Han holder tale foran de her rådne klude fra terrororganisationen PKK, siger præsidenten og peger på et kurdisk flag, som ses på billedet.

- Kan man forvente, at sådan nogle mennesker, som deltager i disse kampagner, er neutrale? Vi må sige til Vesten, at de ikke er neutrale, men terrorister.

PKK er en kurdisk politisk og militant organisation, som i mange år har kæmpet en blodig kamp for selvstændighed i den sydøstlige del af Tyrkiet.

"Jeg tager gerne derned igen"

Risikoen for at kunne blive stemplet som terrorist får ikke Ingebjørg Godskesen til at takke nej til at være valgobservatør i Tyrkiet igen. Tværtimod.

- Vi må ikke lade os skræmme, og vi må fortsætte.

- De folk, som vi mødte i de forskellige valgsteder, satte stor pris på, at vi kom, siger hun.

Ingebjørg Godskesen forklarer, at Erdogan netop opnår at tegne et billede af dem som utroværdige observatører, hvis de bliver væk.

- Jeg frygter ikke for vores sikkerhed. Regeringen havde inviteret os, og de var ansvarlige for at beskytte os, uddyber hun.

Erdogan benytter velkendt taktik

Det er langt fra unormalt, at regeringen i Tyrkiet inviterer Ingebjørg Godskesen og Nikolaj Villumsen til at være valgobservatører for så derefter at kritisere dem, mener Merete Bech Seeberg, der forsker i valgmanipulation ved Aarhus Universitet.

- Hvis man på forhånd lukker døren for valgobservatører, så anklager det internationale samfund landet for at ville skjule noget, siger hun.

Merete Bech Seeberg forklarer, at kritik af konklusionerne fra internationale valgobservatører også er en velkendt taktik, som eksempelvis bliver brugt af den russiske præsident, Vladimir Putin, og regeringslederen i Zimbabwe, Robert Mugabe.

Ved at stemple rapporterne fra valgobservatørerne som utroværdige undgår regeringslederne nemlig interne oprør og protester i landet.

- Oppositionspartierne bruger typisk de internationale udtalelser til at få folk på gaden for at protestere mod den nyvalgte leder, Merete Bech Seeberg.

I Erdogans tilfælde bruger han Nikolaj Villumsen til at sætte billede på "de udemokratiske" observatører, mener hun.