En 46-årig mand bliver overmandet bagfra af en kvinde i lufthavnen i den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur mandag morgen. Han får det dårligt og dør i ambulancen på vej til hospitalet.
Det er en spektakulær sag. For den dræbte er ikke hr. hvem som helst. Han hed Kim Jong-nam og var halvbror til Nordkoreas leder.
Nordkoreas mund har været lukket siden snigmordet. Hverken ambassaden i Kuala Lumpur eller medierne har nævnt dødsfaldet med ét ord.
- Det er usædvanligt, at man ikke kommenterer, at broderen er blevet slået ihjel, siger DR’s Asien-korrespondent Philip Khokhar, der lige nu befinder sig i Kina.
Landets sydlige nabo, Sydkorea, vil til gengæld gerne udtale sig om drabet. Ifølge den sydkoreanske efterretningstjeneste er det Nordkorea, der står bag.
Også i de fleste andre asiatiske lande er der mange, der er overbevist om, at den nordkoreanske leder ville af med sin ældre halvbror.
- Stort set alle medier og kommentatorer, der er i Asien, peger umiddelbart på Nordkorea og Kim Jong-un, fortæller Philip Khokhar.
Der er dog indtil videre ingen beviser for, at det er den nordkoreanske leder, der er skurken.
Tidligere i dag anholdt malaysisk politi mindst en kvinde efter snigmordet.
Det ville ikke være første gang
At de fleste alligevel straks fik udnævnt den nordkoreanske leder som hovedmistænkt, hænger ifølge Philip Khokhar sammen med, at Kim Jong-un kunne se sin halvbror som en rival. Han kunne frygte, at broderen en dag ville tage magten i Nordkorea med hjælp fra Kina.
Samtidig har Nordkorea en historie, der kan få landet til at se mistænkeligt ud.
- Der er så mange spektakulære historier om Nordkorea, så det ville ikke overraske mig, hvis det var Nordkorea, der stod bag, men vi ved ikke, om broderen kunne være involveret i andre problemer, siger han.
Nordkorea har flere gange før dræbt personer i udlandet. I december 2013 blev det endda personligt:
- Der henrettede Kim Jong-un sin egen onkel, ikke hans biologiske, men ham der var gift med hans faster. Blandt andet fordi han blev anset som den mest magtfulde person i Nordkorea under Kim Jong-un, forklarer Asien-korrespondenten.
Kritik får konsekvenser
Derudover er Nordkorea et diktatur, og ifølge DR's korrespondent er der ikke plads til kritik af regeringen eller lederen. Hvis nordkoreanerne træder lidt ved siden af, kan de risikere at komme i fængsel eller ligefrem miste livet.
Netop sådan en straf frygtede den nu afdøde Kim Jong-nam. Han har nemlig tidligere kritiseret landet.
- Styret slog for hårdt ned på befolkningen, og han satte spørgsmålstegn ved, om det i virkeligheden var i orden, at man arvede magten i Nordkorea, siger Philip Khokhar.
Derfor havde han altid livvagter med, når han rejste.
Aggressiv ledelsesstil
Siden Kim Jung-un overtog tjansen som leder af det asiatiske land efter sin far, er stilen blevet lagt noget om. Flere fra den øverste elite er blevet dræbt, flere kommer i fængsel, og konflikten med resten af verden er forværret.
- Hans far var ikke i nærheden af det her tempo, siger Philip Khokhar.
Lederen har også optrappet antallet af atomprøvesprængninger og missilaffyringer.
- Det har formentlig handlet om, at da han kom til magten, var det ikke en selvfølge, at han skulle overtage magten. Han var meget ung, han var relativ uerfaren, og han var faktisk ikke engang den ældste bror. Derfor har han haft et behov, der har været helt åbenlyst, for at manifestere, at det er ham, der bestemmer, og udradere potentielle fjender, lyder det fra DR’s korrespondent.
Egentlig var det den nu afdøde Kim Jong-nam, der skulle have overtaget magten, men han kom i unåde hos sin far, da han forsøgte at rejse til Japan med et falsk pas.
Se hvordan det gik, da Philip Khokhar besøgte Nordkorea i indslaget fra 21Søndag:
- •
Sagen kort
- •
Kim Jong-nam døde mandag morgen omkring klokken 9.00 lokal tid.
- •
Han stod og ventede på sit fly til den kinesiske storby Macao i Kuala Lumpurs internationale lufthavn, da han angiveligt blev overmandet af en kvinde, måske to, der puttede en klud med gift for munden af ham.
- •
Sydkoreanske efterforskere undersøger sagen og har i dag anholdt mindst en person.