Politiet efterforsker mystisk drab på nordkoreansk diktatorbror

Halvbroderen til Nordkoreas diktator blev mandag morgen dræbt i Malaysia.

Kim Jong-nam blev født i 1971 og var den ældste søn af Nordkoreas tidligere diktator, Kim Jong-il. Billedet her er fra 2010. (Foto: © Str, Scanpix)

Det var Kim Jong-nam, halvbror til Nordkoreas nuværende diktator, Kim Jong-un, som mandag morgen lokal tid blev slået ihjel i den malaysiske hovedstad, Kuala Lumpur.

Det bekræfter det lokale politi over for flere internationale medier, heriblandt nyhedsbureauet Reuters og BBC, samt den malaysiske avis The Star.

Ifølge Fadzil Ahmat, der er talsmand for politiet, har politiet endnu ingen mistænkte i sagen, og dødsårsagen er endnu ikke blevet fastlagt.

- Men vi har indledt en efterforskning, og vi kigger på nogle få muligheder for at finde spor, siger han til Reuters.

Blev svimmel efter overfald

Den 46-årige Kim Jong-nam blev mandag morgen omkring klokken 9.00 overmandet bagfra af en kvinde, mens hans stod og ventede på sit fly til den kinesiske storby Macao i Kuala Lumpurs internationale lufthavn.

Hun lagde ifølge BBC en klud på hans ansigt, der var gennemvædet med en væske, som fik hans øjne til at svi.

- Den nu afdøde kunne mærke, at der var nogen, som enten greb ham eller holdt hans hoved bagfra. Han følte sig efterfølgende svimmel, så han henvendte sig til informationsskranken i lufthavnen, hvor han bad om hjælp, fortæller Fadzil Ahmat til Reuters.

Han blev herefter undersøgt på en lægeklinik i lufthavnen. Men da han stadig havde det dårligt, besluttede de sig for at overføre ham til Putrajaya-hospitalet, der ligger tæt på lufthavnen.

Så langt nåede han dog aldrig. Ifølge polititalsmanden døde han i ambulancen på vej derhen.

Det var angiveligt på denne klinik i Kuala Lumpurs internationale lufthavn, at Kim Jong-nam blev ført hen til, efter at han var blevet overmandet. (Foto: © FAZRY ISMAIL, Scanpix)

Disney-skandale i Tokyo

Kim Jong-nam blev født i 1971 og var den ældste søn af Nordkoreas tidligere diktator, Kim Jong-il, der døde i 2011.

Som ung studerede han på Kim Il-sung-universitet, der er opkaldt efter hans bedstefar, i hovedstaden Pyongyang, og han tjente efterfølgende i den nordkoreanske hær. Derefter fik han en høj stilling i Ministeriet for Offentlig Sikkerhed, og alt tydede på, at faderen var ved at køre ham i stilling som sin arvtager.

Men i 2001 faldt han i unåde hos sin far, efter han sammen med to kvinder og en fireårig dreng havde forsøgt at rejse til Japan på et falsk pas – angiveligt for at besøge Disneyland i Tokyo – og det blev i stedet hans halvbror Kim Jong-un, som blev udpeget til at overtage styret.

Efter skandalen holdt han lav profil, og han tilbragte ifølge BBC sin tid i Kina, Singapore og Macao.

Han havde ingen ønsker om at overtage magten efter sin far, og i et interview med den japanske tv-station Asahi TV fra 2010 sagde han ifølge Reuters, at han personligt var imod, at magten i Nordkorea skulle gå i arv.

Og i bogen ”My Father, Kim Jong-il, and me” af den japanske journalist Yoji Gomi, der blev udgivet i 2012, blev han citeret for at sige, at det nordkoreanske diktatur ikke havde lang tid igen, og at lillebroderen var for ung og uerfaren til at styre landet.

Kim Jong-nam holdt lav profil efter skandalen i Japan, og han deltog ikke i sin faders begravelse i 2011. (Foto: © Str, Scanpix)

USA: Nordkorea stod bag

Ifølge de malaysiske myndigheder arbejder man nu på at få obduktionsrapporten klar.

Men en unavngiven kilde fra den amerikanske regering siger tirsdag til Reuters, at meget tyder på, at det var nordkoreanske agenter, som slog Kim Jong-nam ihjel.

Nyhedsbureauet har dog ikke kunnet få denne oplysning bekræftet. Men det var dog ikke første gang, at nogen forsøgte at slå ham ihjel. Ifølge BBC erkendte en nordkoreansk spion, der blev anholdt i Sydkorea i 2012, at han havde været med til at planlægge et attentatforsøg på Kim Jong-nam.

En sydkoreansk regeringskilde oplyste også tidligere på dagen til Reuters, at Kim Jong-nam, der rejste under dæknavnet ”Kim Chol”, var blevet myrdet i Malaysia.

Nyhedsbureauet prøvede tirsdag at ringe til den nordkoreanske ambassade i Kuala Lumpur, men opkaldet gik direkte på telefonsvarer.