Nord- og Sydkorea underskriver aftale: Vil lukke atomanlæg og afholde OL sammen

Lederne på den koreanske halvø hylder en ny fremtid for de to lande.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, poserer med deres fælleserklæring i Pyongyang. (Foto: © handout, Scanpix)

- En tidsalder uden krig er begyndt, sagde Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, der er til topmøde i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, med leder Kim Jong-un.

Her underskrev de to ledere en omfangsrig fælleserklæring om "at fjerne alle trusler fra hele den koreanske halvø", sagde Moon på et fælles pressemøde med Kim Jong-un.

Kim lukker omstridt område for missilaffyrring

Det vigtigste i aftalen er, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har lovet at lukke et område, hvor han har testet missiler, der muligvis ville kunne ramme USA, og et andet område, hvor han tidligere har foretaget atomprøvesprængninger.

Desuden vil Kim Jong-un lukke internationale eksperter ind i områderne, siger DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Men Kim Jong-un er før kommet med løfter, der ikke er blevet realiseret. Jeg tror, at USA stadig vil kræve flere indrømmelser fra Nordkorea. For der mangler en køreplan for, hvornår det her vil ske. Derfor vil jeg heller ikke kalde det et stort gennembrud, vurderer Philip Khokhar.

Ansøgning om sommer-OL i 2032

I den fælles erklæring, som de to ledere har underskrevet, står der også, at der skal oprettes en bufferzone langs grænsen for at undgå kampe og for at drosle ned på spændingerne.

Der er planer om at forbinde de to landes jernbaneskinner, at tillade adskilte familier at blive genforenet og at samarbejde på sundhedsområdet.

Desuden ønsker de to Koreaer at ansøge om at afholde et fælles sommer-OL i 2032.

Nordkoreas Kim Jong-un har planer om at besøge den sydkoreanske hovedstad, Seoul, "i nær fremtid", hvilket vil være første gang nogensinde for en nordkoreansk leder.

Trump er opløftet

I juni blev USA's præsident, Donald Trump, og Kim Jong-un på et historisk møde i Singapore enige om en atomafrustning på den koreanske halvø, men hvordan det konkret skal ske, talte de ikke om.

Siden er der ikke sket ret meget, og USA's præsident, Donald Trump, kalder i dag udmeldingerne fra Pyongyang for "meget opløftende" på Twitter.

- Det er en lille håndsrækning til USA. Så er det op til Trump, om han er tilfreds med det. Han har rost Nordkorea på Twitter. Så på en god dag er det nok for Trump. Men på en dårlig dag er det ikke, siger korrespondent Philip Khokhar.