Historisk møde: For første gang i ti år er Sydkoreas præsident i Nordkoreas hovedstad

Afslutning af Koreakrigen kan være en af de overraskelser, der hives op af hatten, siger Asien-korrespondent Philip Khokhar.

Nordkoreas leder Kim Jong-un og hans hustru Ri Sol Ju (th.) tager imod Sydkoreas præsident Moon Jae-in og hans hustru Kim Jung-sook ved en højtidelighed i lufthavnen i Pyongyang. (Foto: © -, Scanpix)

Sydkoreas præsident Moon Jae-in Moon blev modtaget i Nordkoreas hovedstad Pyongyang af tusinder af nordkoreanere, der stod klar i pæne, lige rækker og vinkede løs med plastikblomster og nordkoreanske flag.

Det er mere end et årti siden sidst, at en sydkoreansk præsident har besøgt hovedstaden i det kommunistiske diktatur Nordkorea.

Sydkoreas præsident Moon Jae-in bliver hilst velkommen med en officiel ceremoni i lufthavnen i Pyongyang. (Foto: © handout, Scanpix)

Der bliver derfor skrevet historie i dag, når de to landes ledere, Nordkoreas Kim Jong-un og Sydkoreas Moon Jae-in, mødes for at diskutere fred og nedrustning på den koreanske halvø.

- Tidligere på året talte parterne om, hvorvidt man skulle slutte Koreakrigen formelt. Det kunne være en af de overraskelser, der kunne hives op af hatten. Men indtil videre er der ikke er nogen indikation fra Sydkorea på, at der skulle komme noget gennembrud på topmødet, siger Asien-korrespondent Philip Khokhar.

Afgørende for forholdet til USA

Topmødet, der varer tre dage, kan blive afgørende i forhold til Nordkoreas nedrustning af atomvåben og landets forhold til USA.

- I sydkoreanernes optik er det en sejr i sig selv, at man har et Nordkorea og USA, der taler nogenlunde civiliseret til hinanden og ikke truer med krig på den koreanske halvø, siger Philip Khokhar.

I juni i år fandt et andet historisk møde nemlig sted: Det var første gang nogensinde, at en amerikansk præsident stod ansigt til ansigt med en nordkoreansk leder, da Donald Trump mødtes med Kim Jong-un i Singapore.

Trump skal ikke eksplodere

På mødet i juni blev Trump og Kim enige om, at Nordkorea skal skaffe sig af med sine atomvåben, men ikke hvornår og hvordan. Dette har siden ført til splid mellem parterne.

- Kim Jong-un har ikke afleveret nogen atomvåben eller taget skridt, der tyder på, at han har tænkt sig at opgive sit missilprogram. Sydkoreas præsident skal derfor først og fremmest forsøge at presse Nordkorea til at komme med konkrete indrømmelser til USA. Og så skal han også sørge for, at Donald Trump ikke eksploderer og kritiserer Nordkorea igen, siger DR's Asien-korrespondent.

Kim vil mødes igen med "den store mand"

USA's præsident Trump modtog i sidste uge en anmodning fra Nordkoreas leder Kim om endnu et møde, hvilket Det Hvide Hus nu arbejder på at få i stand.

- Jeg tror, at vi skal opfatte det som om, at Kim Jong-un ikke ønsker at forhandle med USA’s udenrigsminister eller andre, men helst med "den store mand", nemlig præsident Trump. Det vil højne Kim Jong-uns status, hvis han endnu engang får lov til at mødes ansigt til ansigt med Donald Trump.

Korrespondent Philip Khokhar siger, at andre tolker Kims ønske om et nyt møde som et grundlæggende forsøg på at trække tiden. På den måde behøver nordkoreanerne ikke at aflevere nogen atomvåben, men kan bare nyde noget af effekten af aftalen fra juni.

Nordkorea nyder fordelene lige nu

- Vi ser allerede Sydkorea, der ønsker at lempe nogle af sanktionerne mod Nordkorea og handle med dem. Vi ser også Kina, der måske er begyndt at se gennem fingrene med sanktionerne og tillader mere grænsehandel.

- Så lige nu opnår Kim Jong-un nogle af fordelene ved, at han har løsnet op på forholdet til omverdenen, men han har jo faktisk ikke afleveret noget af det, der er problemet, nemlig hans atomvåben og missiler, siger Philip Khokhar.

Når lederne af de to Korea'er mødes i dag, er det deres tredje topmøde i år.

Koreakrigen er aldrig blevet formelt afsluttet. Krigen varede fra 1950 til 1953, hvor parterne indgik en våbenhvile.