Nederlag på nederlag: "Kalifatets" dårlige år

TIDSLINJE I både Irak og Syrien er terrorbevægelsen Islamisk Stat tilsyneladende på tilbagegang - få overblikket over de seneste nederlag her.

(Foto: © sana, Scanpix)

I slutningen af 2014 kontrollerede terrorbevægelsen Islamisk Stat en tredjedel af både Irak og Syrien.

Men to år efter har det selvudnævnte kalifat mistet intet mindre end 22 procent af dets territorium. Det viste en rapport fra tænketanken IHS tidligere på året.

Samtidig er adskillige af gruppens øverste medlemmer meldt dræbt i angreb udført enten af den amerikansk ledede koalition i Syrien eller af regimets styrker med støtte fra Rusland.

I går mistede Islamisk Stat så endnu et prominent medlem.

Det skete, da Abu Muhammad al-Adnani, seniorleder i terrororganisationen og ansvarlig for IS' propaganda-afdeling, blev meldt dræbt i Aleppo-provinsen i det nordlige Syrien.

Men det er langt fra det eneste nederlag det selvudnævnte kalifat har lidt i 2016. Her følger et udpluk af de seneste tilbageslag for terrorgruppen:

Al-Adnani i en propagandavideo fra 2013. (Foto: © ho, Scanpix)

Februar: Tabet af Ash al-Shahdadi

Tabet af byen Ash al-Shaddadi i det østlige Syrien skete som et led i den amerikanskledede koalitions forsøg på at afskære Islamisk Stats forbindelse mellem sine to hovedsæder, nemlig Raqqa i Syrien og Mosul i Irak.

Selvom byen ikke er blevet udnævnt som en af Islamisk Stats vigtigste strategiske byer, så har den længe været kendt som et epicenter for ekstremisme og som en vigtig del af terrorbevægelsens forsynings- og militærplanlægning i både Syrien og Irak.

Et påstået medlem af Islamisk Stat tilbageholdt af den syriske hær efter slaget om al-Shadadi i Syrien. (Foto: © Rodi Said, Scanpix)

Marts: Tabet af Palmyra

Efter at have hærget oldtidsbyen Palmyra i næsten et år, tabte terrorbevægelsen byen i slutningen af marts.

400 IS-krigere blev dræbt, da den syriske hær i samarbejde med russiske kampfly fordrev terrorbevægelsen fra den antikke oaseby.

Tabet af Palmyra kom kun tre måneder efter, at terrorbevægelsens krigere var blevet drevet ud af byen Ramadi i nabolandet Irak.

Uddrivningen af IS fra Ramadi var den irakiske hærs første store sejr over IS i Irak siden juni 2014.

Samme måned blev en af IS’ øverste økonomileder og vejleder for organisationens top, Abd ar-Rahman al Qaduli, efter sigende dræbt sammen med adskillige andre IS-topfolk.

Palmyra er på UNESCO's Verdensarvsliste, som består af steder, der er blevet erklæret bevaringsværdige under det internationale verdensarvsprogram. (Foto: © OMAR SANADIKI, Scanpix)

April-maj: Flygter uden kamp

På blot seks uger i løbet af foråret taber Islamisk Stat tre byer i Syrien – alle sammen uden kamp.

Samtidig lyder meldingerne fra Irak, at terrororganisationens krigere, som tidligere var frygtet for deres brutalitet og frygtløshed, ofte overgiver byer, at de undlader direkte kamp eller oftere og oftere benytter sig af bilbomber eller selvmordsbombere i stedet for åben kamp.

Juni: Presset fra alle sider

Selvom man er uenig, kan man godt samles om en fælles fjende. Og lige præcis det gjorde mange af IS’ modstandere i Syrien og Irak i de første uger af juni.

I det nordlige Syrien lagde den USA-støttede alliance pres på den belejrede by Manjib i et forsøg på at fratvinge IS den sidste IS-kontrollerede strækning af land, der grænser op mod Tyrkiet.

Længere mod vest nær byen Marea skubbede både oprørsgrupper og Assads syriske hær terrorbevægelsen ud af grænseområdet. Krigerne fra Islamisk Stat opgav ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder området uden kamp.

Samtidig begyndte regimets kampfly, med støtte fra det russiske luftvåben, angreb mod syd.

I Irak, 750 kilometer længere nede af Eufrat floden, kæmpede den irakiske hær sig i samme periode ind i belejrede dele af Fallujah, den andenstørste by under IS’ kontrol i Irak.

Det samlede pres fra de mange militæroperationer lagde hidtil uset stort pres på terrorbevægelsen. I samme periode var der meldinger om frafald blandt Islamisk Stats udenlandske krigere.

I slutningen af juni erklærer den irakiske hær Fallujah som genvundet.

En irakisk soldater i Falluja kort efter, den irakiske hær genvandt kontrollen over byen. (Foto: © Thaier Al-Sudani, Scanpix)

Juli: Konvojens endeligt

Tidligere har medlemmerne af Islamisk Stat gjort alt for undgå store transporter, der kunne bruges som målskive for fjendens fly.

Men det ændrede sig i juli måned, da en konvoj på hundredvis af køretøjer i tilsyneladende panik forlod den irakiske by Fallujah på flugt fra irakiske styrker.

Da konvojen sad fast i en trafikprop, iværksatte amerikanske kampfly et angreb, der skulle komme til at koste knap 400 krigere og ødelagde over 200 køretøjer.

Ifølge det amerikanske militær er angrebet et af de mest dødelige enkeltstående angreb, som den USA-ledede koalition har udført mod Islamisk Stat.

- Det kommer til at ændre regnestykket for resten af deres militærkampagne, udtalte general Jay Silveria fra USA’s flyvevåben efter angrebet til USA Today.

August: Manbij befriet, talsmand dræbt

Efter flere måneders kamp om byen, kan beboerne i Manbij fejre deres frihed den 13. august.

Det sker efter, at den kurdisk-arabiske alliance SDF har fordrevet de sidste IS-krigere fra den vigtige, strategiske grænseby i det nordlige Syrien.

I Manbij fejrede indbyggerne befrielsen ved at klippe skæg og smide burkaer. (Foto: © Rodi Said, Scanpix)

I går meldes Islamisk Stats talsmand, Abu Muhammad al-Adnani, dræbt i Aleppo-regionen i det nordlige Syrien. Det oplyser terrororganisationen selv via Islamisk Stats nyhedsbureau, Amaq.

Amaq skriver, at Abu Muhammad al-Adnani blev dræbt, "mens han overvågede operationer, der skulle modstå militære angreb på Aleppo".

Al-Adnani er mest kendt for at orkestrere og opfordre til angreb udenfor Islamisk Stats områder i Irak og Syrien.

Ifølge DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, var han en af seniorlederne i toppen af IS-hierarkiet. Mange mente, at han ville efterfølge IS-lederen Baghdadi.

På retræte eller ej?

Det er næsten halvandet år siden, at IS gjorde sit seneste store militære fremstød. Det var ved den nordlige by, Kobane, som de i sidste ende tabte til de syriske kurdere.

Nogle analytikere peger dog på, at Islamisk Stat trods tilbagegangen muligvis blot samler sine styrker til at forsvare essentielle nøglepunkter som for eksempel det selvudnævnte kalifats "hovedstæder", Raqqa i Syrien og Mosul i Irak.

Gruppen har samtidig haft stort held med at udføre terrorangreb over hele kloden i samme periode, som dens territorium er skrumpet i Irak og Syrien.