EU-topmøde: Tyskere truer med grænsekontrol

Der er lagt op til et dramatisk topmøde i EU, hvor migranter splitter medlemmerne.

Politiske udmeldinger lægger et kæmpe pres på Tysklands kansler, Angela Merkel, selv om langt færre migranter ankommer til Europa end tidligere. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix)

Der er meget på spil ved dagens EU-topmøde, hvor Europas statsledere samles i Bruxelles. De skal nemlig finde ud af, hvad der skal ske med de migranter og flygtninge, der ankommer til Europa.

Netop migrantspørgsmålet splitter lige nu EU-landene, og det kan få store konsekvenser, der også vil kunne mærkes i Danmark, lyder det fra DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg.

Den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, har truet med at indføre grænsekontrol for at kontrollere migrantstrømmen og for at kunne sende migranter sydpå, hvis de eksempelvis er ankommet fra Italien, påpeger Ole Ryborg.

- Hvis man ikke kan finde nogle acceptable løsninger på dette møde, kan vi om blot et par uger stå i en situation, hvor der er indført grænsekontrol, og det er noget, alle ville kunne mærke – særligt i denne ferietid, siger han.

Fra oktober sidste år, da flygtningekrisen var på sit højeste, til i dag er antallet af personer, der kommer til EU udefra som flygtninge eller migranter faldet med 96 procent, fortæller Ole Ryborg.

- Alligevel er der en krisestemning helt på højde med dengang, siger han.

Omfordeling splitter

Som oplæg til topmødet har Donald Tusk, formand for Det Europæiske Råd, lagt op til, at EU opretter opsamlingscentre for migranterne, som samles på i Middelhavet. Uden for EU vel at mærke.

Der er generelt enighed blandt EU-landene om at forsøge at få nedsat antallet af migranter, der ankommer til EU, påpeger Ole Ryborg.

Det er dog langt fra tilfældet, når spørgsmålet omhandler, hvad der skal ske med de personer, som lykkes med at komme til Europa.

Her ønsker Italien eksempelvis, at migranterne omfordeles blandt EU-landene.

- Der er der andre lande, som overhovedet ikke vil være med til det, lyder det fra Ole Ryborg, der peger på, at landene i Central- og Østeuropa er særligt skeptiske.

- Der har jeg meget svært ved at se, at man skal komme tættere på en løsning, og derfor er det lidt svært at se, hvordan man hjælper den tyske indenrigsminister, siger han.

For selv om Grækenland har rakt hånden ud mod tyskerne og indvilliget i at tage imod migranter, der er rejst videre til Tyskland fra Grækenland, så er der ikke meget hjælp at hente fra Italien.

Her har landets nye indenrigsminister, Matteo Salvini, været med til at højne konflikten med udmeldinger om at lukke de italienske havne for migranter og tilmed at ytre et ønske om at sende migranter videre til andre dele af Europa.

- Det er meget svært at se, hvordan der skulle blive lavet en bilateral aftale mellem Tyskland og Italien, lyder vurderingen fra Ole Ryborg.

Uenighed er blevet tydelig

De seneste uger har vist, at der langt fra er enighed eller tilfredshed blandt flere af EU-landene, når det kommer til håndteringen af flygtninge- og migrantstrømme.

Dette er blandt andet blevet understreget ved, at flere skibe med migranter ombord på det seneste er blevet kastebolde i et storpolitisk spil, hvor blandt andet Italien og Frankrig har langet ud efter hinanden.

Foruden migrantkrisen skal lederne også diskutere den store udfordring med amerikansk straftold på europæiske varer, der kan ramme blandt andet den europæiske bilindustri hårdt.