Krigen i Gaza giver Biden udfordringer både ude og hjemme

Den amerikanske præsident presses af alt fra partifæller og unge vælgere til det globale syd, fortæller DR's USA-korrespondent.

Planen for den amerikanske udenrigspolitik under Joe Biden var, at den skulle fokusere på Asien. Men så kom krigen i Ukraine, og nu fylder krigen i Gaza på præsidentens bord. (Foto: © BRITTANY HOSEA-SMALL, Ritzau Scanpix)

- Vi står med det israelske folk, mens de forsvarer sig selv mod Hamas' morderiske nihilisme.

Sådan lyder det i et læserbrev bragt i Washington Post i weekenden, der er forfattet af ingen ringere end den amerikanske præsident, Joe Biden.

I indlægget argumenterer præsidenten for, at man står ved et vendepunkt, hvad angår krigen i Ukraine og konflikten i Mellemøsten – og at beslutningerne, man træffer nu, "kommer til at afgøre kursen for vores fremtid i flere generationer".

"Vores mål bør ikke kun være at stoppe krigen i dag – det bør være at stoppe krigen for evigt, at bryde den vedholdende voldsspiral og bygge noget stærkere i Gaza og på tværs af Mellemøsten, så historien ikke bliver ved med at gentage sig", skriver Joe Biden blandt andet. (Foto: © Kent Nishimura, Ritzau Scanpix)

Den amerikanske præsidents beslutning om at skrive et læserbrev er "meget usædvanlig", fastslår Philip Khokhar, DR's USA-korrespondent.

Han har et klart bud på, hvorfor præsidenten har valgt at gå til tasterne:

- Det er, fordi Biden føler sig presset både internt og eksternt, siger korrespondenten, der peger på en række faktorer, som skaber udfordringer for præsidenten.

Få overblikket over Bidens hovedpiner her.

International utilfredshed med støtte til Israel

Sundhedsmyndighederne i Gaza, der er kontrolleret af Hamas, melder om over 13.000 dræbte i de israelske angreb siden den 7. oktober, heraf over 5.000 børn. (Foto: © MAHMUD HAMS, Ritzau Scanpix)

I kølvandet på Hamas' chokerende terroranslag i det sydlige Israel den 7. oktober, der kostede over 1.200 mennesker livet, har utallige vestlige ledere besøgt Israel og udtrykt støtte og opbakning til Israels ret til at forsvare sig selv.

Her har blandt andet USA - men også Danmark - slået fast, at man ikke kun ser det som en ret, men også en pligt for Israel.

Selv om flere vestlige ledere i den seneste tid har opfordret Israel til at gøre mere for at undgå civile tab i Gaza, så er der en betydelig kløft mellem Vesten med USA i spidsen og store dele af omverdenen, fortæller Philip Khokhar.

  • Uenigheden viste sig blandt andet ved en afstemning i FN i slutningen af sidste måned. Her blev en ikke-bindende resolution om våbenhvile i FN's generalforsamling vedtaget med 120 stemmer for, 14 imod, og 45 lande, der undlod at stemme. Kina var blandt de 120, USA blandt de 14, og Danmark i sidste kategori. (Foto: © BRYAN R. SMITH, Ritzau Scanpix)
  • Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa, har tidligere udtalt, at man mener, at Israel begår krigsforbrydelser og folkedrab i Gaza. Landets parlament skulle snart have stemt om, hvorvidt den israelske ambassade skal lukkes, men Israel har nu trukket sin ambassadør hjem. (Foto: © SIPHIWE SIBEKO, Ritzau Scanpix)
  • I Sydamerika har Bolivia brudt de diplomatiske forbindelser til Israel, mens Colombia og Chile har kaldt sine ambassadører hjem fra Tel Aviv i protest mod krigen i Gaza. (Foto: © SERGIO LIMA, Ritzau Scanpix)
1 / 3

- Internationalt set er USA i en situation, hvor det mere eller mindre er Vesten mod resten af verden, siger Philip Khokhar, der peger på, at USA får sværere og sværere ved at forsvare de civile dødstal i Gaza over for store dele af omverdenen.

- Særligt i det globale syd er der stor kritik af Israel, siger korrespondenten om landene, der blandt andet tæller en del muslimske nationer, men også andre lande i Asien, Afrika og Sydamerika.

Partifæller udtrykker bekymring

Det fremtrædende demokratiske kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez taler ved en pressekonference den 13. november, hvor flere demokrater krævede en våbenhvile i Gaza. (Foto: © Michael Reynolds, Ritzau Scanpix)

Bidens problemer begrænser sig dog langt fra til udlandet, fastslår Philip Khokhar.

- Her i USA er det også et problem for ham – faktisk primært i hans eget parti, siger korrespondenten.

Han peger på, at en "ikke uvæsentlig gruppe" på 26 af partiets 48 senatorer har sendt et brev, hvori de ønsker svar på, hvordan amerikanske våben bliver brugt i Gaza - og hvad Biden-regeringen gør for at undgå, at Israel bryder international lov med deres krigsførelse.

- Det er vel at mærke 26 senatorer, som sådan set støtter Israel, men alligevel er bekymrede, siger Philip Khokhar.

Én af underskriverne er senator Jon Ossoff, som selv har jødisk baggrund, og han valgte i sidste uge at tage afstand til den israelske fremfærd i Gaza.

- Jeg ønsker inderligt, at Israel får succes - både med at forpurre truslen fra Hamas, og hvad angår den historiske anstrengelse med at sikre et hjemland for jøder.

- Men jeg accepterer ikke, at den fuldstændige forarmelse af millioner af uskyldige er nødvendig for, at Israel når sine mål, eller at det er i USA's nationale interesse, sagde han under en tale i Senatet i fredags.

Senatet skal forstå, at "situationen for civile i Gaza er katastrofale", lød det blandt andet fra Ossoff (Arkivfoto) (Foto: © Tom Williams, Associated Press)

Utilfredshed i baglandet

Demonstranter demonstrerede i sidste måned inde i kongresbygningen i den amerikanske hovedstad, hvor de krævede en omgående våbenhvile i Gaza. (Foto: © Jose Luis Magana, Associated Press)

Mens præsident Bidens partikollegaer i Washington i høj grad kommer med forsigtige henstillinger, så er utilfredsheden nemmere at få øje på blandt de demokratiske græsrødder, siger Philip Khokhar.

- Biden har det store problem, at især unge demokratiske vælgere er meget kritiske over for Israel og i virkeligheden hælder mere til at støtte den palæstinensiske sag.

I sidste uge kom politi og demonstranter i clinch med hinanden, da aktivister protesterede foran det demokratiske hovedkvarter i Washington, D.C.:

- Det er i virkeligheden lidt af et skifte. Ikke at der er flere unge, der støtter den palæstinensiske sag frem for Israel, men at de faktisk udgør en ret så betydelig del af Det Demokratiske Parti, siger Philip Khokhar.

- Så det er svært for Biden både at forsvare det høje dødstal, men i virkeligheden også at finde samklang med sit eget parti og sit eget bagland på det her område, siger Philip Khokhar.

Biden holder fast

Ifølge en Gallup-måling faldt den demokratiske opbakning til præsident Biden fra 86 til 75 procent mellem september og oktober. Målingen er foretaget mellem 2.-23. oktober, og analyseinstituttet påpeger, at faldet kommer i kølvandet på udviklingen den 7. oktober. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Ritzau Scanpix)

Opbakningen til den palæstinensiske sag har været stigende blandt demokrater i de senere år. Tilbage i foråret pegede en Gallup-måling for første gang på større opbakning til palæstinenserne end til Israel blandt demokrater.

Og i sidste uge indikerede en meningsmåling fra Reuters/Ipsos, at amerikanernes opbakning til USA's støtte til Israel var faldet fra 41 til 32 procent siden midten af oktober.

Samtidig svarede 68 procent, at Israel bør indføre en våbenhvile og forsøge at forhandle.

  • Aktivister placerede i sidste uge ligposer foran Det Hvide Hus i følgeskab med et banner, der opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile i Gaza. (Foto: © Andrew Harnik, Associated Press)
  • Der er væsentlige forskelle mellem republikanere og demokrater, hvad angår konflikten i Mellemøsten. I meningsmålingen fra Reuters/Ipsos støtter omkring tre fjerdedele af demokraterne idéen om en våbenhvile. Hos republikanerne er det halvdelen af de adspurgte. (Foto: © LINDSEY WASSON, Associated Press)
1 / 2

Men det lader ikke til, at det har fået den amerikanske præsident til at skifte kurs, siger Philip Khokhar.

- Indtil videre har Biden været fuldstændig konsistent, når det handler om en våbenhvile: Den er han imod, og han støtter Israels militære aktion i Gazastriben, siger han.

- Så selv om han også taler mere om døde palæstinensere i Gazastriben, så er det i praksis lidt svært at se, hvad det har af betydning for amerikansk politik. Lige nu bakker man fuldstændigt op omkring Israels krig, og man er fra amerikansk side ikke tilhænger af en våbenhvile.

I sidste uge sagde præsident Biden, at Hamas har tænkt sig at angribe Israel igen:

- Han er nærmest mere enig med mange republikanere, end han er med store dele af det demokratiske parti, påpeger Philip Khokhar.

Derudover har Bidens kurs også skabt utilfredshed blandt en del amerikanske muslimer.

DR's USA-korrespondent peger på, at de kun udgør omkring tre procent af befolkningen og derfor ikke er blandt de største vælgergrupper.

- Men i nogle stater kan de være udslagsgivende, hvis det kommer dertil.

Kan blive et problem i 2024

Der er næsten et år til det amerikanske præsidentvalg, men kampen om vælgernes gunst er i fuld gang. (Foto: © Meg Kinnard, Associated Press)

Det er sjældent, at udenrigspolitik er det vigtigste emne ved et amerikansk præsidentvalg. Men splittelsen over konflikten i Mellemøsten kan alligevel godt ende med at blive et problem for Joe Biden ved valget til næste år, vurderer Philip Khokhar.

- Biden har ikke råd til at miste særligt mange vælgere. Især i en situation, hvor Trump faktisk fører ganske pænt i flere meningsmålinger – herunder i flere af svingstaterne, siger han.

- Det her spiller også ind i Bidens generelle problem med at engagere og motivere særligt de unge vælgere, som i høj grad simpelthen synes, at Biden er for gammel til at sidde i Det Hvide Hus i fire år til, siger korrespondenten.

Han peger på, at mange af de unge vælgere, der synes, at præsident Biden er for gammel, samtidig ikke sympatiserer med Israel på den måde, man historisk set har set amerikanerne gøre.

- Der er helt klart en generationskløft, hvor især yngre demokrater er mere skeptisk indstillet over for Israel, siger Philip Khokhar.

Deltagere ved et pro-palæstinensisk arrangement i Michigan. Ifølge New York Times er der omkring 200.000 muslimske vælgere i svingstaten, der kan blive afgørende ved næste års valg. I 2020 vandt Biden staten med 155.000 flere stemmer end Donald Trump. (Foto: © MATTHEW HATCHER, Associated Press)

Han peger på, at der dermed ikke er grund til at tro, at de har tænkt sig at stemme på Republikanerne ved valget til næste november.

- Men det kan blive et stort problem for Biden, hvis ikke de her unge vælgere stemmer ved valget til næste år.

Og det samme gælder de muslimske vælgere, som typisk stemmer demokratisk, pointerer han.

- Det er ikke, fordi de nødvendigvis stemmer på Trump, fordi de er vrede over Bidens støtte til Israel. Men hvis de bliver hjemme om et år, så kan det blive et problem for eksempel i en svingstat som Michigan, hvor der altså er et betydeligt antal muslimske vælgere.