Presset på Israel i forbindelse med deres krig mod Hamas stiger.
Lørdag bad den franske præsident Emmanuel Macron i et interview med BBC, israelerne om at stoppe sine bombardementer i Gaza, hvor de lokale Hamas-kontrollerede myndigheder senest har meldt om over 11.000 dræbte.
- De facto bliver civile bombet. Babyer, kvinder og ældre bliver de facto bombet og dræbt. Der er ingen grund til det og ingen legitimitet. Så vi beder Israel om at stoppe, sagde præsidenten i interviewet.
Dog anerkendte Macron Israels ret til at beskytte sig selv, og han understregede samtidig, at Frankrig klart fordømmer terrorangrebet begået af Hamas den 7. oktober. Men han sagde også, at krigshandlingerne var udført af et demokratisk land, og at det skal overholde internationale regler.
Den amerikanske præsident, Joe Biden, har også udtalt, at han opfordrer til pause i krigen.
Presset mod Israel stiger
Macrons udtalelser ser to militæranalytikere som et udtryk for, at der er ved at ske en ændring i Vestens sympati over for Israel.
- Det er et udtryk for, at der dør for mange civile i Gaza. Der ser vi stille og roligt, at presset stiger fra Vesten, og der har Macron blandet sig i det kor, siger Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet.
Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der også er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er enig.
- Det er klart, at de angreb, som Hamas foretog sig mod de israelske civile, fortager sig i hukommelsen, samtidig med at vi til hverdag ser billeder af navnlig dræbte palæstinensiske kvinder og børn. Så ændrer billedet af krigen sig i folks bevidsthed, og det kan medføre en forskydning af sympatien, siger han.
De to militæranalytikere mener, at det har været Hamas' strategi, at Israel ville blive fordømt for deres forholdsmæssige voldsomme angreb mod Hamas efter terrorangrebet i Israel 7. oktober.
- Israel spiller i nogen grad med på det, Hamas strategisk har lagt op til. Hamas har udtalt, at de forventede, at Israel ville reagere på denne måde. Så Israel går lidt i en fælde her ved ikke at begrænse de civile tab mere, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.
'Farlig vej fo r Macron '
Kenneth Øhlenschlæger Buhl har speciale inden for krigens love. Han mener, at Emmanuel Macron signalerer, at Israel har begået krigsforbrydelser, selvom det ifølge militæranalytikeren er for tidligt at drage den konklusion.
- Hvis man tager Macrons ord og stopper dem ind i konteksten af krigens love, så kan det oversættes til, at han mener, at Israel konsekvent begår krigsforbrydelser ved at angribe kvinder og børn og slå dem ihjel. Det synes jeg ikke, der er belæg for, siger militæranalytikeren og peger på, at det først kan konkluderes, når en domstol har dømt sådan en sag.
Kenneth Øhlenschlæger Buhl mener dog, at Israels militær har en stor opgave i at forklare årsagen til, at de valgte at udføre flere angreb. Her peger han på bombardementet af flygtningelejren Jabalia og angreb mod ambulancer i Gaza.
Her lød det fra Israel, at lejren og ambulancerne blev brugt af Hamas, og at de derfor var legitime mål.
- Problemet er bare, at man hele tiden skal vurdere, om det forventede antal civile tab står i fornuftigt forhold til den militære fordel. Og det synes jeg godt, man kan sætte spørgsmålstegn ved, siger han.
USA har hovedrollen
Selvom sympatien mod Israel skrumper, og presset hver dag stiger for at få gjort operationen færdig, er de hårdere ord mod Israel endnu ikke hårde nok til, at israelerne vil stoppe kamphandlingerne, mener Peter Viggo Jakobsen.
Det skyldes, at den amerikanske præsident, Joe Biden, ikke ønsker at stoppe Israel, før israelerne har nået deres mål om at ødelægge Hamas.
- Israel kan holde, lige så længe som Biden kan holde. Så det er egentlig Biden, man skal kigge på. For israelerne er ligeglade med international kritik, siger han og peger på, at Biden næste år kæmper for genvalg og derfor skal holde sig populær blandt USA’s Israel-støtter.
Kenneth Øhlenschlæger Buhl mener også, at USA spiller en afgørende rolle.
- Det værste, der ville kunne ske for Israel, er, hvis USA godkender en sikkerhedsresolution i FN, som forpligter Israel til at indgå en mere permanent våbenhvile. Det kan betyde, at Israel ikke kan nå deres politiske mål om at udslette Hamas, siger han.
Israels militær har gentagne gange sagt, at de forsøger at minimere antallet af dræbte civile i Gaza. Samtidig beskylder det Hamas for at forskanse sig bag civilbefolkningen i Gaza.