Man troede ikke, at stemningen mellem USA med Donald Trump ved roret og resten af de 29 Nato-lande kunne blive dårligere på denne Nato-topmødets første dag.
Men det kunne den.
I hvert fald blev dagen indledt med en ophedet morgenmadsseance mellem den amerikanske præsident og Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.
Her sendte den amerikanske præsident med hævet stemme alvorlige bredsider mod Tyskland for ikke at bruge nok penge på forsvaret, men også for at indgå aftale med Rusland om konstruktionen af gasledningen Nordstream2. Han beskyldte ligefrem Tyskland for at være Rusland gidsel.
Se et klip fra morgenmaden i videoen her:
Donald Trump har - endnu engang - overrasket, fortæller DR's EU-korrespondent, Karin Axelsson.
- Trump har sat helt nye standarder for, hvordan tonen skal være på Nato-mødet. Der har han alligevel formået at overraske lederne. For selvom de havde forberedt sig på det værste, havde de nok alligevel ikke forberedt sig på, at Trump ville lægge ud med en mavepuster til Tyskland om en gasledning, som han ved er kontroversiel i EU, men som intet har med Nato at gøre, siger hun.
Allerede forud for mødet var der særdeles dårlig stemning på grund af en truende handelskrig og et katastrofalt møde i Canada mellem de syv største økonomier i sidste måned.
Derudover har Trump lagt en hård linje overfor Europa på målsætningen om, at alle Nato-lande bør bruge to procent af BNP på forsvarsudgifter - et krav, som den amerikanske præsident gentog under morgenmaden.
- Man vidste jo godt, at han ville komme med et ordentligt rabalder i forhold til, at de andre lande skulle bruge flere penge på forsvarsudgifter.
- At han angrebet mod Tyskland er heller ikke så overraskende, fordi han har set sig sur på netop Tyskland både i forhold til deres Nato-bidrag og i forhold til handelskrigen. Men at han lige pludselig bringer gaslinjen ind i det, kommer som en stor overraskelse, siger Karin Axelsson.
For gaslinjen har nemlig absolut intet at gøre med Natos anliggender.
Det er derimod et nationalt anliggende, lød det fra generalsekretær Jens Stoltenberg umiddelbart efter morgenmadsmødet.
I byen med forkerte fakta
Donald Trump kritiserede ikke blot Tyskland for at betale "milliarder og atter milliarder af dollar" til Rusland, men hævdede også, at Tyskland er i risiko for at sætte sig selv under Ruslands kontrol ved at overlade "60-70 procent" af sin energikontrol til russiske kilder, og at det derfor er noget, Nato bør kigge på.
Men der rammer han skævt, siger Karin Axelsson.
- Dels er det forkert, og dels har gasledningen intet med Nato og topmødet at gøre - men han ved selvfølgelig godt, at gasledningen er et kontroversielt emne, og at der er diskussioner om den, særligt i Østeuropa, hvor hans tætte allierede, Polen, er meget vrede over, at Tyskland ikke har afvist gasledningen, siger hun.
Samtidig er det et uventet angreb, fordi netop Tyskland har været en af de mest bekymrede røster over Ruslands fremfærd.
- De fleste lande troede, at man skulle møde op i dag for at finde en fælles forståelse af, hvordan vi kan få lavet et Nato, der er forberedt på en eventuel konflikt med Rusland og andre trusler. De gider ikke at sidde og diskutere hat og briller og havne en ordkrig mellem Trump og Merkel, og derfor vil de forsøge at få den lukket ned så hurtigt som muligt, siger Karin Axelsson.
Til Donald Trumps anklager svarede Merkel på vej ind til mødet følgende:
- Jeg oplevede på første hånd, at en del af Tyskland var besat af Sovjetunionen. Det er godt, at vi nu kan træffe vores egne beslutninger, lød det fra kansleren, som tilføjede, at hun imødeså "kontroversielle diskussioner".
Det forlyder, at hun senere skal mødes på tomandshånd med Trump.
I virkeligheden er kun 20 procent af Tysklands samlede import af olie og gas ifølge Reuters fra Rusland.
Åbne og ærlige diskussioner
Jens Stoltenberg tilføjede efter mødet, at man i Nato - på trods af Donald Trumps "direkte sprog", når det kommer til forsvarsudgifter, er enige om fordelingen af byrder og om fremtidige forpligtelser.
Det helt store spørgsmål er nu, om generalsekretærens forhåbninger om åbne og ærlige diskussioner under topmødet, som varer til i morgen middag, har nogen som helst gang på jord, siger Karin Axelsson.
- Det er klart, at alle spørger sig selv nu, om det overhovedet er muligt at holde fokus på bolden, når det her er udgangspunktet, siger hun og fortsætter:
- Det har været Natos formål hele tiden at anerkende den uenighed om, hvordan man skal fortolke det, der blev aftalt i Wales i 2014, men at Europa samtidig kan vise USA, at man er i fuld gang, og at de to procent på forsvarsudgifter skal tolkes mere bredt, end USA gør. Og at man så ellers kan komme videre med at aftale, hvad der nu skal ske.
- I stedet kommer det her sandsynligvis til at blive et slagsmål mellem Trump og Tyskland, som han også har set sig sur på i handelskrigen, og det er svært at se, hvad det overhovedet kan føre med sig af konstruktive ting, siger Karin Axelsson.
Efter topmødet rejser den amerikanske præsident videre til Helsinki, hvor han skal mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin.