Den seneste tids uroligheder mellem USA og Iran har fået flere nationer til enten at trække soldater ud af Irak eller at flytte dem midlertidigt ud af landet.
Det gælder blandt andet Tyskland og Spanien, som har trukket nogle af deres tropper ud af Irak af sikkerhedshensyn, mens omkring 100 af de omkring 130 danske soldater flyttes midlertidigt til Kuwait.
Eskaleringen mellem Iran og USA er noget, som Islamisk Stat kan godte sig over, lyder det fra DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, som befinder sig i den irakiske hovedstad, Bagdad.
Hun peger på, at Islamisk Stat ikke længere kontrollerer store landområder, men i stedet opererer som en klassisk terrororganisation. Og i denne form er de stadig i stand til at udføre mange små angreb mod forskellige mål i Irak.
I 2018 - året efter, at organisationen blev erklæret nedkæmpet - udførte Islamisk Stat i gennemsnit 75 angreb om måneden i Irak, fortæller Puk Damsgård.
- Så det er en organisation, som der stadig er i fuld gang, og når fokus flytter sig, så betyder det, at de får større spillerum, siger korrespondenten.
Hun påpeger, at andre faktorer også spiller ind: Herunder amerikanernes beslutning om at trække sig ud af Syrien og Tyrkiets efterfølgende offensiv mod kurderne i området.
- Men der er ingen tvivl om, at den seneste udvikling, vi har set, er noget, som Islamisk Stat kan bruge - i hvert fald på kort sigt.
Hæren faldt fra hinanden
De internationale tropper er i Irak for at bekæmpe Islamisk Stat og træne de irakiske sikkerhedsstyrker, men de seneste spændinger mellem USA og Iran, der har udført angreb mod hinanden i Irak, har altså fået Nato til at suspendere træningen af irakiske soldater.
Svaghederne hos landets hær stod lysende klar, da Islamisk Stat i 2014 overrumplede store dele af Irak. Her faldt den irakiske hær fra hinanden, hvor tusinder af soldater nedlagde våbnene og deserterede.
- Det var en af årsagerne til, at Islamisk Stat på meget kort tid kunne indtage store områder, påpeger Puk Damsgård.
Træningen af de irakiske sikkerhedsstyrker er nødvendig, hvis irakerne skal kunne klare den fortsatte trussel fra Islamisk Stat, siger hun.
Det er dog vigtigt at huske, at hæren i sin tid faldt sammen på trods af flere års amerikansk træning, påpeger korrespondenten.
Træningen af sikkerhedsstyrkerne foregår under forhold, hvor korruption og skiftende alliancer betyder, at fremtiden altid er ganske usikker.
- Soldaterne, som er her for at træne de irakiske sikkerhedsstyrker, opererer i en virkelighed, hvor troppernes loyalitet for eksempel kan skifte, så de pludselig står i en anden uniform. Det har vi set eksempler på, fortæller Puk Damsgård.
Senest har de irakiske sikkerhedsstyrker været i søgelyset for deres rå bekæmpelse af folkelige protester, hvor flere hundrede demonstranter er blevet dræbt.
Mette Frederiksen: Vi fortsætter
Ved et pressemøde i går annoncerede statsminister Mette Frederiksen, at danske tropper bliver trukket midlertidigt ud af Irak. Her understregede hun samtidig vigtigheden af den internationale koalitions arbejde i området.
- Vi fortsætter indsatsen i Irak, det er vigtigt, at hele koalitionen gør det, lød det fra statsministeren, der slog fast, at flytningen af de danske tropper var midlertidig.
- Så snart, de kan genoptage deres virke, vender de tilbage til basen.
Danmark skal efter planen overtage ansvaret for Natos træningsmission i Bagdad fra udgangen af 2020.
I øjeblikket står Canada i spidsen for træningsmissionen. Landet har annonceret, at man vil trække nogle af sine 500 soldater ud af Irak efter den seneste uro.
Danske soldater i Irak
- •
Danske soldater har siden 2014 været til stede i Irak, hvor de som en del af en international koalition under Operation Inherent Resolve har bekæmpet terrorgruppen Islamisk Stat i Irak og Syrien.
- •
De seneste år har danskerne fra Ain al-Asad-basen især trænet og rådgivet den irakiske hær. Der er fortsat cirka 130 danske soldater udstationeret her.
- •
Danmark bidrager desuden med cirka ti soldater - stabsofficerer - til Natos Mission Iraq i Bagdad.
- •
Indtil nytår opererede Forsvaret også en radar i Irak.
- •
Fra udgangen af 2020 skal Danmark efter planen overtage ansvaret for Natos træningsmission i Bagdad. Det indebærer blandt andet, at Danmark skal stå for sikkerheden på transporter til og fra Bagdads internationale lufthavn. I alt sendes omkring 213 danske soldater til Irak for at lede og støtte missionen.