På grund af det spændte forhold mellem Iran og USA har Nato-landenes ambassadører holdt møde i Bruxelles. Generalsekretær, Jens Stoltenberg, er bekymret for udviklingen og for Natos igangværende træningsmission i Irak:
- Vi er bekymrede for Irans test af missiler, der også kan ramme flere europæiske lande. Og vi er bekymrede for Irans nye kurs. Iran skal holde sig fra flere provokationer og voldlige handlinger, siger Jens Stoltenberg ved et pressemøde.
- Nato opfordrer til tilbageholdenhed hos alle parter, fortsætter lederen af forsvarsalliancen.
Nato-lederen bekræfter, at man har valgt at suspendere træningen af irakiske soldater, mens spændingerne i regionen er så intense, som tilfældet er nu, siger Stoltenberg ved dagens pressemøde.
Nato-soldater er for tiden tilstede i Irak, hvor de deltager i en større trænningsaktion af irakiske tropper, og her deltager Danmark også med ti mand. Det er disse ti mand, der nu bliver suspenderet.
Forsvarsministeriet fortæller til DR Nyheder, at man stadigvæk afventer situationen, førend man beslutter, hvad der skal ske med de danske soldater, der deltager i trænningsaktionen.
Sammenlagt har Danmark omkring 140 mand i Irak lige nu. Danmark skulle have overtaget ansvaret for træningsmissionen i efteråret.
Nato mødes også uofficielt
Udover det offielle møde, som Jens Stoltenberg netop har præsenteret udkommet af, er der i følge Lars Bangert Struwe, som er generalsekretær i den sikkerhedspolitiske tænketank Atlantsammenslutningen, også flere uofficielle møder i dag.
- Her kan USA få en mulighed for at forsvare sig og forklare, hvorfor man gjorde, som man gjorde, uden at underrette de allierede forinden, forklarer Lars Bangert Struwe.
Det bekræfter Jens Stoltenberg, at amerikanerne har gjort uden at uddybe det videre.
Derudover giver de uofficielle møder ifølge Lars Bangert Struwe landene mulighed for at fornemme, hvor de hver især står, når det kommer til, hvad der skal ske, hvis situationen i Iran udvikler sig.
- Nato skal tænke tre, fire, fem skridt ud i fremtiden, så hvis det her udvikler sig meget voldsomt, så er de forberedte, fortæller Lars Bangert Stuwe.
Der er dog i første omgang grænser for, hvad Nato kan foretage sig.
- Først og fremmest handler det om at sikre Natos styrker i området. Nato er en forsvarsalliance, så hvis de skal fortage sig voldsommere ting, så skal nogle af medlemmerne føle sig angrebet, siger Lars Bangert Struwe.
Det Nordatlantiske Råd
Ambassadørerne for de 29 Nato-medlemslande har netop afholdt et hastemøde i Bruxelles angående situationen i Mellemøsten, efter et droneangreb dræbte den iranske general Qassem Soleimani den 3. januar i år.
Ambassadørerne, der i dag er mødes i Det Nordatlantiske Råd, har som udgangspunkt fuld beslutningskraft på vegne af de lande, som de repræsenterer.
Rådet er Natos vigtigste besluttende instans, hvor ambassadørerne fra medlemslandene mødes løbende, normalt en gang om ugen.
EU's udenrigsministre er ifølge Reuters også indkaldt til hastetopmøde om situationen i Iran. De mødes fredag i Bruxelles.
DR Nyheders Mellemøstkorrespondent Puk Damsgård svarer på spørgsmål om situationen i Iran og Irak på dr.dk mellem klokken 19 og 20 i aften.
Artiklen er opdateret med oplysning om, at Forsvarsministeriet stadigvæk afventer situationen, førend man beslutter, hvad der skal ske med de danske soldater, der deltager i Nato-træningsmissionen.