Korrespondent: I dag er EU's øjne rettet mod Storbritannien

Den britiske premierminister skal i dag søge godkendelse til en skilsmisseaftale med EU hos sine ministre.

Tirsdag nåede Storbritannien og EU til enighed om en brexitaftale på teknisk niveau. I dag skal Kabinettet stemme for eller imod den længe ventede aftale. (Foto: © Oli Scarff, Scanpix)

Klokken 15 i dag skal det britiske kabinet mødes for at diskutere den såkaldte skilsmisseaftale mellem EU og Storbritannien, som faldt på plads i går.

Aftalen omhandler blandt andet, hvilke vilkår der skal gælde for de 4,5 millioner EU-borgere, som bor i Storbritannien og for briter, som bor i EU-landene.

Den skal også håndtere spørgsmålet om, hvordan grænsen mellem Irland og Nordirland skal kontrolleres, når den bliver en ydre EU-grænse. Aftalen skal også indeholde en plan for håndteringen af de økonomiske forpligtelser, som de 27 EU-lande og Storbritannien har indgået i fællesskab.

Udkastet til aftalen er blevet indgået mellem Storbritanniens og EU’s forhandlere, og i EU er alle øjne rettet mod Storbritannien for at se, om de kan godkende det, der ligger på bordet. Det fortæller DR’s EU-korrespondent Karin Axelsson.

- De har jo stået på målstregen et par gange før og troet, at den var fikset, hvorefter briterne er begyndt at slås internt. Så den her gang holder man hesten med udmeldinger og planer fra EU’s side, indtil man har et klart signal fra Storbritannien på, om May har sit bagland med sig, inden man kan gå videre, siger hun.

Blandet modtagelse

Mens EU tager situationen med ro, er stemningen noget mere intens i Storbritannien, hvor diskussionen om brexit som sædvanlig er oppe på de høje nagler.

De britiske ministre har stort set holdt tand for tunge, efter at de i går blev briefet enkeltvis om aftalen hos premierministeren i Downing Street 10.

Men andre medlemmer af parlamentet har været mere bramfri, heriblandt tidligere udenrigsminister Boris Johnson, som ikke lægger skjul på, at han vil stemme nej til aftalen - på trods at, at han endnu ikke har set den.

- Det bliver en slags vasalstat, og for første gang i 1.000 år vil det her parlament ikke have noget at skulle have sagt med dette lands regler, siger Boris Johnson og fortsætter:

- Aftalen er fuldstændig uacceptabel for enhver, der tror på demokratiet.

Også Labour-leder Jeremy Corbyn har kritiseret aftalen på forhånd.

- De katastrofale forhandlinger taget i betragtning bliver det næppe en aftale, som er god for Storbritannien, siger han ifølge BBC.

Mays ministre skal i dag stemme ja til aftalen - eller træde ud af regeringen.

Ikke uden ja fra EU27

Samtidig med at May i eftermiddag mødes med sine ministre, vil også EU-landenes ambassadører mødes i Bruxelles.

Her skal de også for første gang gennemgå teksten for at afgøre, om de kan acceptere den. Hvis der bliver nikket til aftaleudkastet på begge sider af sundet, vil processen kunne fortsætte, fortæller EU-korrespondent Karin Axelsson.

- Så vil der sandsynligvis komme en fælles udmelding og blive indkaldt til et ekstraordinært topmøde, hvor EU’s øvrige 27 stats- og regeringsledere skal mødes og godkende aftalen.

- For man skal lige huske på, at mens den svære accept og de høje diskussioner foregår i Storbritannien, så skal teksten selvfølgelig også stadig godkendes af resten af EU.

Skilsmisse-aftalen mellem EU og Storbritannien er blot den ene af tre vigtige aftaler, som skal på plads, inden Storbritannien træder ud af den europæiske union. Her kan du få overblikket over alle tre:

  • Skilsmisseaftalen: En aftale om, hvilke vilkår der skal gælde for de 4,5 millioner EU-borgere som bor i Storbritannien og for briter, som bor i EU-landene. Skilsmisse-aftalen skal også håndtere spørgsmålet om, hvordan grænsen mellem Irland og Nordirland skal kontrolleres, når den bliver en ydre EU-grænse. Og endelig skal der laves en aftale om håndtering af de økonomiske forpligtelser, som de 27 EU-lande og Storbritannien har indgået i fællesskab.

  • Overgangsordningen: Det er aftalen, som gør det muligt for Storbritannien fortsat at deltage i store dele af EU-samarbejdet efter skilsmissen. Under overgangsordningen vil Storbritannien ikke være med til at træffe beslutninger i EU. Den er faldet på plads og løber til udgangen af 2020.

  • Handels- og samarbejdsaftalen: Når Storbritannien er ude af EU, og overgangsordningen er ophørt, er det tanken, at der skal være indgået en handels- og samarbejdsaftale mellem EU og Storbritannien. Aftalen indeholder vilkårene for fremtidig relationer mellem EU og Storbritannien.