OVERBLIK De vigtigste datoer og største knaster frem mod brexit i marts

Frem til slutningen af marts skal en række ting falde i hak, for at Storbritannien og EU kan lande en aftale om skilsmisse.

(Foto: © Morten Fogde Christensen, DR)

Hvordan skal skilsmissen mellem EU og Storbritannien udmønte sig, og hvad er de største knaster for at nå en aftale?

Det afgøres i det kommende halve års tid, hvor EU's chefforhandler, Michel Barnier, og Storbritanniens brexitminister, Dominic Raab, forsøger at blive enige på vegne af EU og Storbritannien.

Læs med her og få overblik over, hvornår hvad skal falde på plads.

17-18 oktober: Aftale skal på plads Theresa May mødes med de øvrige regeringsledere fra EU til topmøde for at prøve at lande en aftale om Storbritanniens udtrædelse af EU. EU-topmødet er blevet set som en deadline for en aftale, der sætter vilkårene for, hvordan EU og Storbritannien skal skilles.

17-18 november: De sidste detaljer på plads Det er varslet, at May og de øvrige EU-landes ledere er klar til at mødes igen i november for at få detaljerne på plads i en eventuel aftale.

13-14 december: Aller-allersidste chance Det sidste topmøde i 2018. Hvis ikke en aftale er faldet på plads ved topmøderne i oktober og november, så er dette en allersidste mulighed for EU og Storbritannien til at enes om en aftale, hvis det skal være praktisk muligt at nå at få en skilsmisseaftale igennem parlamenterne i Storbritannien og Bruxelles.

Januar-februar 2019: Det britiske parlament skal stemme om aftale Hvis EU og May på dette tidspunkt har forhandlet sig frem til en aftale, så skal den godkendes af det britiske underhus. Det er usikkert, om May har et flertal for en aftale. Parlamentsmedlemmerne skal også omforme denne skilsmisseaftale til britisk lov, så den kan føres ud i livet. Ingen dato er fastsat til afstemning men den forventes i starten af 2019.

21-22 marts: Sidste topmøde med Storbritannien Sandsynligvis det sidste EU-topmøde, som briterne vil deltage i.

Før 29. marts 2019: Europa-Parlamentet skal stemme om aftale Europa-Parlamentet skal også godkende en eventuel aftale inden den 29. marts, hvis den skal føres ud i livet. Nøjagtig dato er ikke fastsat.

29. Marts 2019: Storbritannien er ude! Storbritannien er formelt ude af EU ved midnat mellem 29. og 30. marts 2019. Hvis en aftale er faldet på plads mellem EU og Storbritannien, vil der alligevel være en overgangsperiode - måske helt frem til udgangen af 2020 - hvor de fleste EU-love og bestemmelser fortsat vil gælde i Storbritannien.

Flere aftaler at holde styr på

  • Skilsmisseaftalen: En aftale om, hvilke vilkår der skal gælde for de 4,5 millioner EU-borgere som bor i Storbritannien og for briter, som bor i EU-landene. Skilsmisse-aftalen skal også håndtere spørgsmålet om, hvordan grænsen mellem Irland og Nordirland skal kontrolleres, når den bliver en ydre EU-grænse. Og endelig skal der laves en aftale om håndtering af de økonomiske forpligtelser, som de 27 EU-lande og Storbritannien har indgået i fællesskab.

  • Overgangsordningen: Det er aftalen, som gør det muligt for Storbritannien fortsat at deltage i store dele af EU-samarbejdet efter skilsmissen. Under overgangsordningen vil Storbritannien ikke være med til at træffe beslutninger i EU. Den er faldet på plads og løber til udgangen af 2020.

  • Handels- og samarbejdsaftalen: Når Storbritannien er ude af EU og overgangsordningen er ophørt, er det tanken, at der skal være indgået en handels- og samarbejdsaftale mellem EU og Storbritannien. Aftalen indeholder vilkårene for fremtidig relationer mellem EU og Storbritannien.

Kilder: Reuters, Financial Times, BBC.