Den britiske premierminister, Theresa May, har indkaldt nøgleministre til møde om brexit i morgen eftermiddag, oplyser premierministerens kontor.
Det sker efter, at der er opnået enighed om en brexit-aftale på teknisk niveau.
På mødet skal ministrene drøfte udkastet til aftalen. Det er hensigten, at de skal godkende teksten, skriver nyhedsbureauet AP.
Der mangler kun nogle få knaster i brexit-forhandlingerne mellem Storbritannien og EU, og diskussionerne fortsætter, lyder det her til aften fra en talsmand for den britiske premierminister Theresa May.
Før en endelig aftale kan træde i kraft, skal den først godkendes af det britiske underhus og EU-parlamentet.
Her til aften bliver ministre indkaldt enkeltvis til Mays kontor i Downing Street nummer 10 i London for at blive opdateret om udviklingen, skriver den britiske avis The Guardian.
I forhandlingernes slutfase har der været fokus på at sikre sig, at der aldrig kommer en hård grænse mellem EU-landet Irland og Nordirland, der sammen med England, Skotland og Wales er en del af Det Forenede Kongerige.
Men den tidligere udenrigsminister Boris Johnson, der er en af de stærkeste tilhængere af briternes farvel til EU, siger dog her til aften, at han ikke forventer at bakke op om aftalen.
- Det bliver en slags vasalstat, og for første gang i 1.000 år vil det her parlament ikke have noget at skulle have sagt med dette lands regler, siger Boris Johnson, der dog endnu ikke har læst aftalen.
- Fra et demokratisk synspunkt kan jeg ikke se, hvordan man kan bakke op om den.
Ambassadør-møde i morgen
Der er endnu ikke kommet nogen melding fra EU-forhandlernes side angående den tekniske aftale.
- Det sker efter alt at dømme først efter, at der er kommet et klart signal fra den britiske premierminister om, at aftalen er spiselig for hendes politiske bagland, vurderer DR’s EU-korrespondent, Karin Axelsson.
Ifølge BBC vil Theresa May afholde et særligt regeringsmøde om aftalen i morgen klokken 15.00.
Derudover vil EU-ambassadørerne fra de resterende 27 medlemslande mødes på samme tidspunkt i morgen i Bruxelles for at vurdere aftalen.
Først herefter regner man med, at EU’s brexitforhandler, Michel Barnier, vil kommentere aftalen og i givet fald opfordre til at afholde et ekstraordinært EU-topmøde, hvor stats- og regeringscheferne skal godkende skilsmisseaftalen.
Både London og Bruxelles siger ifølge Ritzau, at onsdag vil være den sidste dag for at aftale et novembermøde mellem EU og Storbritannien.
Briterne forlader efter planen EU ved udgangen af marts næste år, og parterne arbejder derfor for at opnå en skilsmisseaftale inden. Herefter kan forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien gå i gang.
Derfor er grænsen mellem Irland og Nordirland så omstridt:
- •
Både Irland og Nordirland er i dag med i EU, og derfor kan mennesker og varer bevæge sig frit mellem de to nabolande.
- •
Men Nordirland, der er en del af Det Forenede Kongerige, forlader unionen den 29. marts 2019, og derfor skal man finde ud af, hvad der skal ske med grænsen.
- •
Hverken EU eller briterne ønsker en såkaldt ”hård grænse” med grænsekontrol. Man frygter, at det kan genstarte den blodige konflikt mellem protestanter og katolikker, der har været i ro siden Langfredagsaftalen fra 1998.
- •
Derfor har EU krævet, at briterne forsikrer, at der aldrig vil komme en sådan grænse, selv hvis de kommende forhandlinger om forholdet mellem EU og Det Forenede Kongerige skulle bryde sammen.
- •
Det har den britiske regering hidtil afvist. Premierminister Theresa May mener, at hun derved giver EU råderet over en del af landet.