Knusende regninger, frysende børn og udsigten til tusinder af lukkede pubber: Kriseramt Storbritannien gør klar til ny premierminister

I dag får vi navnet på Boris Johnsons afløser. Den nye premierminister står over for udfordringer på stribe.

(Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)

Inflationskrise. Recession. Massive togstrejker. Mangel på arbejdskraft. Udsigt til Europas højeste energipriser. Og vandværker, der pumper tonsvis af spildevand ud i de britiske floder og badearealer.

Ja, ulykkerne hober sig op for tiden i Storbritannien.

Derfor bliver der nok at tage fat i for landets nye premierminister. Senere i dag får vi svar på, hvem medlemmerne af Det Konservative Parti har valgt som Boris Johnsons afløser som partiformand og premierminister.

Og der er altså udfordringer nok at tage fat i.

Spørger man briterne, er det dog klart den såkaldte cost of living crisis - altså en voldsom stigning, hvad angår briternes leveomkostninger - der holder flest vågne om natten.

Millioner af briter står nemlig til snart at blive kastet ud i fattigdom, når de britiske energipriser stiger i næste måned.

Pressede briter slukker for varmen såvel som køleskabet

Utallige briter fik noget af en mavepuster i slutningen af sidste måned, da energimyndighederne annoncerede, at man vil hæve loftet for de gennemsnitlige britiske energiregninger med 80 procent pr. 1. oktober.

Her kan briter med et gennemsnitligt energiforbrug se frem til at betale 30.500 kroner om året, men allerede til januar forventes briternes energiudgifter at stige yderligere.

Ifølge finansmediet Bloomberg kommer briterne denne vinter til at betale tre gange så meget for deres varme som sidste år. Og til januar står priserne altså til at stige igen.

Det er der mange, der ikke har råd til, og derfor planlægger millioner af briter ikke at tænde for varmen til vinter. Derfor har flere britiske kommuner besluttet at omdanne blandt andet kirker, biblioteker og kulturcentre til varmestuer for briter, der ikke har råd til at tænde for varmen derhjemme.

I sidste måned pegede en rundspørge bestilt af oppositionspartiet Liberaldemokraterne på, at 23 procent af voksne briter har tænkt sig at undlade at tænde for varmen til vinter. Hos folk med børn i hjemmet var tallet 27 procent, og det var før nyheden om pristigningerne på 80 procent.

Sådanne meldinger fik i sidste uge eksperter til at advare om, at britiske børn kommer til at dø som følge af kolde hjem.

Storbritannien har allerede over 2.000 fødevarebanker. Nu er der såkaldte varmebanker på vej. På billedet ses prins Charles under et besøg i en fødevarebank i den skotske by Wick. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Og de tårnhøje energipriser kombineret med stigende faste udgifter betyder, at utallige briter allerede er begyndt at træffe svære valg, siger Tinne Hjersing Knudsen, DR's korrespondent i Storbritannien.

- Der er mange, der ikke kommer til at tænde for ovnen, og der er rigtig mange, som slukker for køleskabet, siger Tinne Hjersing Knudsen, der peger på, at de britiske fødevarebanker oplever stor efterspørgsel på dåsemad af den grund.

- Der er så nogle, der desværre har prøvet at vælge en middelvej, hvor de slukker for køleskabet halvdelen af døgnet. Men det har så haft den effekt, at maden er blevet fordærvet, og derfor har der været en stigning i antallet af børn, der bliver indlagt med madforgiftning, fordi de simpelthen får fordærvet mad, fortæller korrespondenten.

  • Tinne Hjersing Knudsen peger på, at 85 procent af de britiske husstande i større eller mindre grad er afhængige af naturgas. Samtidig har Storbritannien en meget lille kapacitet til at lagre gas. (Foto: © SUSANNAH IRELAND, Ritzau Scanpix)
  • Det betyder, at briterne ender med at købe gas til tårnhøje dagspriser. Og når Storbritannien samtidig står med nogle af de dårligst-isolerede huse i Europa, så er der tale om en ganske dyr og farlig cocktail. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Tusinder af pubber risikerer at dreje nøglen om

Mens myndighederne har lagt et loft over de britiske husstandes el- og gasregninger, findes der ikke nogen øvre grænse for de britiske virksomheder.

Tusinder af pubber risikerer derfor at lukke, hvis der ikke omgående kommer støtte på bordet fra regeringen, lyder opråbet fra branchen.

Organisationerne, der ejer knap halvdelen af Storbritanniens 47.000 pubber, siger, at forpagtere allerede er begyndt at trække stikket, fordi de ikke kan betale elregningerne, der for nogles tilfælde står til at blive femdoblet, beretter The Guardian.

En af dem, der mærker krisen kradse, er pubejeren Dianne Irving. Hun ejer en pub i den nordengelske by Carlisle.

Men spørgsmålet er, om hun kan blive ved med det.

Dianne Irving er en af de utallige britiske pubejere, der frygter konkurs. (Foto: © Nick Johansen, DR Nyheder)

Hun forventer at skulle betale omkring 10 procent mere for øllene, der er hendes livsgrundlag, på grund af den stigende inflation. Men det er altså elektriciteten, der skal til for at holde de gyldne dråber kolde, der slår bunden ud af pubbens budget.

- Det er en kæmpe udgift, men den er nødvendig, hvis folk skal købe vores produkter, siger pubejeren.

- Vi har ikke overskud - det løber kun lige rundt.

Til vinter kan det gå fra ondt til værre, og uden hjælp fra staten, så risikerer hun og tusinder af Storbritanniens pubber at skulle dreje nøglen om.

De lokale vil gerne støtte den lokale pub, men de mærker også krisen.

- Jeg må vælge, om jeg vil give mine børn mad og varme, eller om jeg vil støtte den lokale pub, siger Maxine Morran, der peger på, at stemningen i Storbritannien er presset for tiden.

(Foto: © Nick Johansen, DR Nyheder)

- Det er ret trist. Folk er bekymrede over økonomien for tiden. Især os børnefamilier er bekymrede.

Lang ventetid på ny regering

Et sandt økonomisk stormvejr truer Storbritannien, hvor inflationen i øjeblikket ligger på 9,4 procent og står til at runde 13 procent til efteråret - godt hjulpet på vej af de voldsomt stigende energipriser.

Med dette som bagtæppe er mange briter vrede over, at Det Konservative Parti har brugt knap to måneder på at vælge en ny premierminister, og at regeringen øjensynligt har holdt i tomgang, siden Boris Johnson i starten af juli varslede sin afgang.

Og den holdning finder man også på pubben i Carlisle.

- De har ingen plan for håndteringen af den økonomiske krise og krisen for familierne. De har travlt med deres eget navlepilleri, lyder det fra Peter Stafford.

Klokken 13.30 i dag forventes Det Konservative Parti at løfte sløret for, om det bliver Rishi Sunak eller Liz Truss, der bliver partiets nye formand.

Vinderen træder til som premierminister i morgen, efter Boris Johnson har meddelt dronningen, at han trækker sig.