Jens Dall Bentzen fra Hørsholm i Nordsjælland kan gå hen og få meget travlt, hvis verdens lande bliver enige om en klimaaftale, inden ugen er omme.
Han er ingeniør og opfandt for et par år siden en ny og klimavenlig biomasseovn, der blandt andet kan omdanne folks haveaffald til fjernvarme. Noget, som andre ovne ikke kan.
Det er en opfindelse, hele verden er begyndt at få øjnene op for – ikke mindst medier som CNN og New York Times, der i de seneste måneder har brugt sendetid og spalteplads på at fortælle om den danske ovn.
Jens Dall Bentzen har allerede solgt et anlæg til USA, og både russiske og kinesiske investorer har vist interesse for den. Derudover kæmper Jens Dall Bentzen lige nu for at få hul igennem til Sverige og Tyskland, som normalt er glade for danske energiløsninger.
Men alt det vil blive meget lettere, hvis der kommer en klimaaftale, siger Jens Dall Bentzen.
- Landene gør allerede meget for at blive grønnere. Men jo mere landene bliver forpligtigede til at skifte til vedvarende energi, des bedre bliver det for os, siger Jens Dall Bentzen.
- Det vil samtidig blive nemmere at skaffe ny kapital fra investorer, hvis de for alvor begynder at tro på, at der er et marked for grøn klimateknologi.
DI: Kan fordoble eksport
Jens Dall Bentzen er ikke den eneste dansker, som holder ekstra godt øje med klimaforhandlingerne i Paris.
Grøn energiteknologi såsom biomasseanlæg, vindmøller og solenergianlæg er i den grad blevet big business for Danmark.
Og det vil uden tvivl kunne aflæses i de danske ordrebøger, hvis landene bliver enige om at reducere deres udledning af drivhusgasser, siger Troels Ranis, der er branchedirektør i DI Energi.
- En klimaaftale vil helt sikkert booste eksporten af grøn energiteknologi og føre til mere vækst og flere job herhjemme, siger branchedirektøren.
Alene sidste år blev der ifølge Dansk Industri eksporteret grøn energiteknologi for 43,6 milliarder kroner, hvilket var en stigning på hele 15,4 procent i forhold til 2013.
Til sammenligning steg Danmarks samlede vareeksport blot med 0,6 procent, og den grønne energiteknologi udgør i dag syv procent af Danmarks eksport.
Tror på aftale
Samlet set blev der eksporteret energiteknologi for 74,4 milliarder kroner sidste år.
Og hos Dansk Industri er man optimistisk omkring klimaforhandlingerne.
Langt størstedelen af verdens lande har allerede meldt ud, hvor meget de hver især vil reducere deres udledning af drivhusgasser med.
Hvis man alene tager udgangspunkt i de reduktionsmål, som USA, EU, Mexico og Kina har meldt ud, kan eksporten af energi- og klimaløsninger til de lande ifølge DI stige til med godt 60 milliarder kroner i 2030.
- Det giver os en tro på, at der vil ske noget i Paris, som vil give den danske energisektor et løft og øge eksporten, siger Troels Ranis.
Concito: Hvil ikke på lauerbærerne
At der er milliarder af eksportkroner at hente i en klimaaftale er også noget, klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er opmærksom på.
- Den danske regering har en ambition om at få en ambitiøs klimaaftale i løbet af den kommende uge. Det vil være det bedste afsæt for dansk erhvervsliv, sagde ministeren, da han i går aftes åbnede den danske State of Green-stand på klimatopmødet i Paris.
Samme budskab kommer fra klimatænketanken Concito.
Men ifølge direktør Christian Ibsen er det også nu, at både erhvervslivet og politikerne skal være opmærksomme på at beskytte de styrkepositioner, danske virksomheder har i forhold til producere eksempelvis fjernvarme og vindmøller.
- En klimaaftale vil afføde flere konkurrenter, og derfor bliver erhvervslivet nødt til at være opmærksomme nu, hvis vi skal fastholde den styrkeposition, siger han.
- Fra politisk side bliver man nødt til at støtte meget mere aktivt op om den grønne omstilling, end vi har set på det seneste i Danmark, siger Christian Ibsen.