Lykketoft: Spøgelset fra København hænger over klimaforhandlingerne

​Franskmændene har lært meget af klima-fiaskoen i København, fortæller S-politikeren.

Verdens lande vil for alt i verden undgå, at klimatopmødet i Paris ender som det i København, siger Mogens Lykketoft (S), der i disse måneder er leder af FN's Generalforsamling. (Foto: © Emil Hougaard, Scanpix)

Det kan godt være, at det er seks år siden, at Barack Obama, Angela Merkel og resten af verdens ledere måtte tage hjem fra klimatopmødet i København uden en klimaaftale under armen.

Men det er bestemt ikke noget, man har glemt i Paris, hvor FN for tiden afholder sit 21. klimatopmøde.

Det siger Mogens Lykketoft (S), der lige nu er leder af FN's Generalforsamling.

- Spøgelset fra Købehavn hænger over forhandlingerne i den forstand, at der er en meget, meget stærk vilje til ikke at gentage fiaskoen fra København. Man har lært en masse af, hvad der skete i København, og derfor har man også lavet helt om på processen op til forhandlingerne, siger Mogens Lykketoft, der i dag var med til at tage hul på anden uge af forhandlingerne.

Tage hul på proces

Hvor man i København ville presse de enkelte lande til at reducere deres CO2-udslip, har man denne gang valgt den helt modsatte tilgang, fortæller Mogens Lykketoft.

FN har nemlig bedt landene om selv at melde ind, hvor meget de frivilligt vil reducere deres CO2-udledning med.

Det har mere end 175 lande gjort, og det er de frivillige målsætninger, en klimaaftale i givet fald kommer til at bygge på.

- Hovedkunsten i Paris bliver at sømme det, landene allerede har tilbudt, sammen og gøre det forpligtende. De frivillige mål er dog ikke nok. Derfor skal vi også få taget hul på en proces, så landene i løbet af de næste fem år kan få gjort endnu mere og få lagt endnu større forpligtelser på hinanden, siger han.

Ingen klandrer Danmark

I dagens udgave af avisen New York Times bliver der rettet en hård kritik af Danmark og den daværende VK-regering, der stod for at organisere forhandlingerne for seks år siden.

Ifølge avisen var det danske formandskab med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen "usmidigt, hemmelighedsfuldt og fantasiløst i forhold til at forhandle".

Det er noget af det, den franske regering ifølge New York Times vil prøve at undgå ved dette klimatopmøde.

Mogens Lykketoft ønsker ikke at forholde sig til artiklen. Men der er ikke nogen i Paris, der klandrer Danmark for, at der ikke kom en global klimaaftale i 2009, siger han.

- Der er en forståelse for, at der var mange ting, som ikke var på plads, såsom at man ikke havde gødet jordbunden godt nok ude i verden. USA og Kina, der er de to største CO2-udledere, var ikke nær så parate til at levere konkrete bidrag, som de er i dag, siger han og fortsætter:

- Landene har en helt anden forståelse for problemet i dag, og der er et stærkere engagement. De har indset, at det er i deres nationale interesse, at der kommer en aftale, siger Mogens Lykketoft.

Mangler fortsat milliarder

Som det ser ud nu, kan det meget vel ende med en aftale i slutningen af ugen, siger den socialdemokratiske politiker.

- Stemningen er rimeligt optimistisk blandt de folk, der er tættest på forhandlingerne. Der er en stærk forhåbning om, at der kommer et solidt resultat. Men det er klart, at der er vanskeligheder, siger Mogens Lykketoft.

Det er ikke mindst penge-spørgsmålet, som stadig deler landene.

- De største vanskeligheder knytter sig stadig til, om der er en tilstrækkeligt troværdig og robust finansieringsbidrag fra den rige verden til de fattigste lande. Uden det får vi ikke en bæredygtig klimaudvikling, siger han.

Mogens Lykketoft er derfor ikke begejstret for, at Danmark har skåret i udviklingsbistanden for at kunne finansiere de mange flygtninge, der er kommet til Danmark i de seneste måneder.

- Det sørgelige er, at Danmark er afskåret fra at gøre noget, da regeringen stort set har fjernet alle de ressourcer, der fra dansk side kunne kastes ind i at få det her til at hænge sammen.