Den 31-årige Sebastian Kurz har i dag taget hul på forhandlingerne om den kommende østrigske regering, der med hans egne ord er på plads inden for de kommende 60 dage.
Men allerede inden den konservative ÖVP-leder har sat sig til rettet ved forhandlingsbordet, lyder der en klokkeklar advarsel - og ikke bare til Kurz, men også til partiformanden for socialdemokraterne SPÖ, Christian Kern.
Formand for det jødiske samfund i Østrig, Oskar Deutsch, opfordrer på det kraftigste partierne til at danne regering uden om det stærkt nationalistiske Frihedspartiet FPÖ, der fik 26 procent af stemmerne ved valget forrige søndag.
- Når den nationalistiske ulv ifører sig et blåt fåreskind, skifter den kun udseende, ikke væsen, siger Oscar Deutsch i et åbent brev på Facebook.
Antisemitiske tendenser
Selvom Kurz har lovet en nul-tolerance overfor anti-semitisme, så vækker muligheden for en regeringsdannelse med Frihedspartiet alligevel stærke reaktioner, forklarer Karl Christian Lammers, der er lektor i tysk og vesteuropæisk samtidshistorie på Københavns Universitet.
- Der har tidligere været antisemitiske tendenser i FPÖ. Partiets nuværende formand, Heinz-Christian Strache, lavede i 2012 en karikatur med antisemitiske anstrøg, og derudover har der været en skandale med en kandidat, der kom med antisemitiske udtalelser, fortæller Karl Christian Lammers.
Det nationalistiske Frihedsparti FPÖ blev stiftet i 1956 af forhenværende nazister og førte under det østrigske parlamentsvalg i år en kampagne med fokus på anti-immigration og anti-islam.
Frihedspartiet var i 2000 i regering med den daværende formand Jörg Haider, der vakte stor opsigt, da han udtalte en tydelig beundring for Adolf Hitlers beskæftigelsespolitik.
'En overdreven reaktion'
Men siden 2005 har det været den nuværende formand, der har tegnet linjen, og han har en stor del af æren for, at partiet nu igen kan ende med ministerposter, vurderer Karl Christian Lammers.
- Selvom han Heinz-Christian Strache lavede karikaturen, så har han i de seneste år taget meget klar afstand fra antisemitisme. Han har sagt, at det ikke hører hjemme i det østrigske samfund, siger lektoren.
Han mener, at der er tale om "en overdreven reaktion" fra det jødiske samfunds side.
- Der er aktuelt intet, der tyder på, at antisemitisme står stærkt i FPÖ, siger Karl Christian Lammers.
Sebastian Kurz var tidligere i dag en tur forbi den østrigske præsident, Alexander van der Bellen, for at fortælle, hvem han ønsker at danne ny regering med.
Han sagde efterfølgende, at han ikke har lagt sig fast på noget parti endnu.
- Det vil jeg få afklaret i løbet af de næste timer eller dage, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Ikke samme vægt som i Tyskland
Så sent som i sidste uge advarede også den Europæiske Jødiske Kongres mod at lade Frihedspartiet være koalitionspartner.
- Et parti, der har ledt en kampagne baseret på xenofobisk intolerance og bevidst går efter at ramme immigranter, skal ikke have lov at sidde med ved regeringsbordet. Europa og Østrig især burde af alle vide, hvad det kan føre til, når vi accepterer populistiske og ondartede ideologier, lød det fra Moshe Kantor, som præsident for den Europæiske Jødiske Kongres.
Men ifølge Karl Christian Lammers har det jødiske samfund ikke den samme stemme i debatten, som det eksempelvis har i Tyskland.
- Derfor tror jeg heller ikke, at dagens kommentar fra det jødiske samfund får særlig stor betydning.
I nogle af landets delstater sidder Frihedspartiet allerede i regering, og partiet har stillet krav om, at de får indenrigsministerposten for at indgå i koalition med ÖVP.