Kaosset i Rusland mellem Wagner-gruppen og Moskva kan få stor betydning for krigen i Ukraine. Det mener DR’s forsvarskorrespondent, Mads Korsager.
Han kalder det en skæbnens hjælp, at Wagner-gruppen tilsyneladende har forladt Ukraine for at vælte Ruslands generaler.
- Det er det perfekte bagtæppe for ukrainerne, som i et vist omfang ser ud til at være kørt ned i tempo i sin modoffensiv, siger Mads Korsager.
Selvom han understreger at mange forhold om situationen i Rusland stadig er usikre, så kan det på sigt betyde en hel del for krigen i Ukraine, siger han.
- Vi ved, at ukrainerne har store styrker på spring, som er klar til at blive sat ind. Det handler om at finde et sted, hvor de russiske linjer er svage nok, så de kan blive sat ind med stor effekt, siger Mads Korsager.
Ruslands bedste soldater kan blive kaldt hjem
Alene det, at Wagner-gruppen tilsyneladende har forladt Ukraine, kan have stor betydning, fordi gruppen af lejesoldater har spillet en stor betydning i blandt andet kamphandlingerne ved Bakhmut.
Men alt efter, hvad der nu sker i Rusland, så kan Ruslands egne soldater også blive kaldt hjem, hvis situationen i Rusland eskalerer.
- Lige nu ser det ikke ud til at have haft en stor indvirkning på fronten. Men kigger man længere frem, så kan det ende med en situation, hvor hovedstaden Moskva skal forsvares mod Wagner-gruppen, og det kan kræve, at man flytter rundt på de russiske styrker.
- Vi ved, at russerne har indsat store dele af deres bedste styrker langs frontlinjerne i Ukraine, og hvis der er panisk brug for dem andre steder, så kan det give nogle muligheder for ukrainerne, siger Mads Korsager.
Hvis de russiske styrker fortsat bliver i Ukraine, så kan en forværret situation i Rusland også føre til lavere moral blandt soldaterne.
- Hvis der foregår en form for borgerkrig på hjemmefronten, så er det nok ikke noget, der styrker lysten til at stå i en skyttegrav i et fremmed land og udkæmpe en krig, siger han.
Ukrainerne vil nok se tiden an
Mads Korsager vurderer, at ukrainerne lige nu formentlig følger med i situationen, men alligevel ser tiden an, inden de foretager sig noget. Ønskescenariet for ukrainerne vil efter hans overbevisning være en svækkelse af forsvarslinjerne i Ukraine, så de kan trænge ind bag linjen.
Hvornår og hvordan ukrainerne så skal gribe muligheden an, er dog for tidligt at spå om, siger DR's forsvarskorrespondent.
- Skakbrikkerne bevæger sig stadig rundt på brættet, og det er for tidligt at sige, hvor stor effekt det her har. Men jeg tror, at man i Ukraines militære hovedkvarter sidder og venter på, om det her udvikler sig yderligere, og om der betyder regulære svagheder i de russiske forsvarslinjer, siger Mads Korsager.
I Moskva er der lavet checkpoints, så myndighederne har større kontrol med, hvem der kommer ind i byen: