Farvel til cafe latte til halvanden million: Tilliden til Venezuelas penge er væk

Præsident Nicolas Maduro vil udskifte pengesedler, men krisen i landet skal reddes af reformer, lyder det fra DR's korrespondent.

Nicolas Maduro præsenterede i går de nye pengesedler, som han vil indføre som et forsøg på få landet økonomi tilbage på ret kurs. (Foto: © handout, Scanpix)

En frokost til tre millioner og en kop kaffe til halvanden.

Sådan er prisniveauet efterhånden blevet i Venezuela, der er ramt af det, Den Internationale Valutafond (IMF) har kaldt den værste økonomiske nedtur i mange årtier.

I går præsenterede landets udskældte præsident, Nicolas Maduro, så et tiltag, som skal vende den skrantende økonomiske skude: Fem af nullerne på landets pengesedler skal væk.

Tiltaget kommer efter IMF mandag advarede mod, at inflationen i landet kan nå en million procent ved udgangen af året.

Allerede tilbage i marts foreslog Nicolas Maduro at fjerne nuller på landets pengesedler for at stabilisere landets økonomi, men dengang lød kritikken fra flere økonomer, at det ikke vil være tilstrækkeligt.

Den nye bolivar, som ifølge Nicolas Maduro vil blive sendt i cirkulation den 20. august. (Foto: © handout, Scanpix)

I sin tv-tale forklarede præsidenten, at det “økonomiske genrejsningsprogram” vil omfatte en slags valutaomstilling, som vil føre betalingssystemet og dermed værdien af pengesedlerne tilbage til lavere værdier.

Men det kan være svært at se, hvordan det ændrer det grundlæggende problem, lyder det fra DR’s korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad.

- Maduro håber på at kunne genskabe tilliden til økonomien. Der skal være den grundlægende tillid til betalingsmidlerne, men med de værdifald, pengene oplever fra den ene dag til den anden, er værdien jo falsk, siger han.

Ingen bruger penge længere

Korrespondenten har siden oktober besøgt Venezuela to gange, senest i april og her observerede han særligt en forskel:

- Førhen brugte man pengene. Man var nødt til at have mange af dem, men de blev dog brugt. Nu er der ingen, som bruger pengesedler som betalingsmiddel længere, siger han, og kommer med et eksempel:

- I hovedstaden Caracas så jeg en forretning, hvor man solgte hjemmelavede tasker lavet af pengesedler, fordi det er så billigt et materiale. Selvom tasken kan have en vanvittig værdi af en milliard bolivar, kan den sælges til hvad, der svarer til en tyver, fortæller han.

Kaffe-indeks

Den voldsomme prisudvikling forklarer Bloomberg via et såkaldt "kaffe med mælk"-indeks, hvor man har målt prisen på en kop kaffe fra det samme bageri i Caracas gennem et år. I april kostede den omtrent 200.000. I dag koster den 1,4 millioner.

De nye pengesedler, som kommer i cirkulation 20. august, vil have værdienheder fra 2 og op til 500, hvor den største seddel har en købekraft, der tilsvarer nuværende 200.000 bolivar, mens den højeste værdi vil være tilsvarende 50 millioner.

følge præsidenten vil genrejsningsprogrammet medføre store og nødvendige forandringer i landets økonomi.

Landet med verdens største oliereserver

Venezuela har verdens største oliereserver, men landet har i snart fem år været i voldsom økonomisk krise, som har medført, at der i befolkningen er en massiv mangel på mad og helt basal og nødvendig medicinsk hjælp.

Flere steder i landet er der udbrudt regulær hungersnød, og krisen har forårsaget, at mere end en million er flygtet til nabolandene, primært Colombia.

Venezuela er afhængig af olieeksport, som udgør 96 procent af landets omsætning, men de faldende oliepriser og en produktion, som er på sit laveste niveau i 30 år, har forværret situationen i det kriseplagede land.

Derfor skal der også mere gennemgribende reformer til for at få landet på ret kurs, lyder det fra DR’s korrespondent.

- Man kan måske ikke sige, at landet er brudt sammen, men økonomien er brudt sammen, for de bruger ikke penge længere. Det er ikke bare tilliden til pengene, som er væk, det er også fordi, at tilliden til Maduro - både i landet, men bestemt også udenfor - er helt væk. Det er svært at se de store ændringer uden et magtskifte, siger han.

Trods de store økonomiske, sociale og politiske problemer, sikrede Nicolas Maduro sig i maj sin anden præsidentperiode, og han er nu sikret yderligere seks år på posten.

Valget bliver dog i store dele af verden ikke anset for at være legitimt idet flere politiske modstandere forud var blevet fængslet, ligesom oppositionen ikke deltog.

Maduro har gentagne gange placeret ansvaret for Venezuelas hyperinflation på "kriminelle mafiabander" og landets dårlige økonomi på den økonomiske krig, han mener, bliver ført mod landet af USA og Europa.