Maduros sejr kan styrke oppositionen i Venezuela

Oppositionspartier i det kriseplagede land kræver nyvalg efter søndagens præsidentvalg.

Præsidentkandidat Henri Falcón har kaldt valget ugyldigt og vil ikke anerkende resultatet, som giver præsident Nicolas Maduro seks år mere på posten. (Foto: © luis robayo, Scanpix)

Valgsejren til den socialistiske Nicolas Maduro ved søndagens præsidentvalg i Venezuela kan være netop det skub, som den politiske opposition i det kriseramte land har brug for.

Den siddende præsident, Nicolas Maduro, vandt med 67.7 procent af stemmerne, men hverken oppositionen eller dele af det internationale samfund vil anerkende valgresultatet - og processen, som er blevet beskyldt for at være en farce.

14 amerikanske lande har nægtet at anerkende resultatet og havde på forhånd advaret om, at det ville være umuligt at afholde et troværdigt valg i Venezuela, hvor oppositionspolitikere er blevet sat i fængsel.

Præsidentkandidaterne, som stillede op mod Maduro, Javier Bertucci og Henri Falcón, har erklæret valget ulovligt, men for oppositionen, som ellers havde opfordret til at boykotte valget, er der måske nu en mulighed for at arbejde sammen mod et fælles mål: At blive et alternativ til Nicolas Maduro.

  • Nicolas Maduros støtter fejrer valgresultatet, hvor præsidenten har sikret sig omkring 67 procent af stemmerne. (Foto: © FEDERICO PARRA, Scanpix)
  • Præsident Nicolas Maduro er efter søndagens valg klar til endnu en seksårig-periode som præsident. (Foto: © JUAN BARRETO, Scanpix)
1 / 2

Sådan lyder det fra ekstern lektor på Copenhagen Business School Carlos Salas Lind, der er ekspert i latinamerikansk politik og økonomi.

- For oppositionen i Venezuela har billedet ændret sig nu, for de har tidligere haft problemer med at danne fælles front. Med konsolideringen af Nicolas Maduros' regering, som mere og mere ligner en diktator, er der en stærk grund til at samle alle kræfterne og arbejde mod et fælles mål, siger han.

Valg lavdeltagelse

Allerede inden valget havde blandt andet EU, USA og flere andre lande opfordret til at aflyse valget, og opfordringen til at boykotte valget afspejlede sig i en lav valgdeltagelse på 46 procent. Det er markant lavere end ved seneste valg i 2013, hvor den lå på omkring 80 procent.

Vælgerdeltagelsen ved gårsdagens præsidentvalg var markant lavere end ved seneste valg i 2013. Her ses et valgsted i hovedstaden Caracas. (Foto: © Ariana Cubillos, Scanpix)

Og den lave interesse vidner om, at hvis oppositionen får lagt uoverenstemmelserne på hylden, er der noget at arbejde frem mod, lyder det fra Carlos Salas Lind.

- Oppositionen kan være i stand til at presse regeringen indefra og vise befolkningen, at den faktisk har et projekt for Venezuela, og at den ikke bare er udtryk for fascistiske kræfter, som samarbejder med USA, siger han og fortsætter:

- Hvis man ser på oppositionen og ser, at den kan samle både tidligere Hugo Chavez-tilhængere (den tidligere socialistiske præsident, red.), venstrefløjen og højrefløjen, kan man også fjerne billedet af, at den samarbejder med USA og bliver stemplet som landsforrædere.

Både den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, og den amerikanske repræsentation i FN har fordømt valgresultatet i Venezuela.

- Det såkaldte 'valg' i Venezuela er en hån mod demokratiet. Vi vil fortsat stå bag det venezuelanske folk og slås for en bedre fremtid for landet. Det er på høje tid, at Maduro går af, skriver USA's FN-repræsentantskab på Twitter.

Stigende oliepriser er ikke nødvendigvis en redning

Venezuela, der har været dybt økonomisk afhængig af sin olieeksport, er plaget af både økonomisk og social krise, hvor mangel på basale nødvendigheder som medicin og mad har ramt befolkningen og tvunget over en million mennesker til at forlade landet.

Men selvom oliepriserne igen er på vej op, er det ikke ensbetydende med, at det får den store betydning for landet med verdens største oliereserver.

- De stigende oliepriser kan give Maduro lidt luft. Men jeg tror ikke, oliepriserne ændrer særligt meget meget for Venezuela, for landet producerer mindre olie, idet de ikke har den nødvendige teknologi, og de har samtidig isoleret sig fra resten af verdenen, siger Carlos Salas Lind.

USA's præsident, Donald Trump, har allerede truet Venezuela med yderligere sanktioner mod olieindustrien, hvis valget blev gennemført. Omvendt har Nicolas Maduro, der nu kan se frem til yderligere seks år som præsident, anklaget USA for at bære ansvaret for landets økonomiske krise, blandt andet ved at have forhindret amerikanerne fra at handle med Venezuela.