Danmarksdemokraterne har fundet sine allierede i EU. Og én af dem er Sverigedemokraterne

Inger Støjbergs parti vil også gerne sidde sammen med Giorgia Melonis' Italiens Brødre og det polske Lov og Retfærdighed i Europa-Parlamentet.

Kristoffer Storm er manden, der skal forsøge at få Danmarksdemokraterne valgt til Europa-Parlamentet. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Hvis Danmarksdemokraterne bliver valgt ind i Europa-Parlamentet, vil de gå efter at blive en del af højrefløjsgruppen Europæiske Konservative og Reformister (ECR) sammen med blandt andet Sverigedemokraterne, det italienske regeringsparti Italiens Brødre samt det polske Lov og Retfærdighed, der indtil for få måneder siden havde regeringsmagten i Polen.

Det er meldingen fra Kristoffer Storm, der er partiets spidskandidat til EU-valget til juni.

- ECR minder rigtig meget om det, Danmarksdemokraterne står for politisk. Vi er et borgerligt parti, og vi anerkender værdien af EU. Men vi tillader os at være skeptiske over for, at EU blander sig for meget i danskernes hverdag. Og vi ønsker også at reformere det og gøre det lidt slankere, siger Kristoffer Storm, som i dag er rådmand i Aalborg Kommune.

- Som tingene ser ud i dag, er ECR den vej, vi forventer at gå. Det er lidt en ’no-brainer’, siger spidskandidaten for Danmarksdemokratnerne, som ifølge den seneste måling står til at at få valgt én politiker ind ved valget.

Det har dog taget noget tid for partiet, som ikke har mere end to år på bagen, at finde ud af, hvilken af de borgerlige grupper de gerne vil være med i.

Det er nemlig ikke helt uvæsentligt for den videre politiske indflydelse, hvor man som europaparlamentariker vælger at placere sig.

Partiformand Inger Støjberg, som her ses under et rådsmøde i 2016, håber, at hendes parti kan blive repræsenteret i Europa-Parlamentet efter valget til juni. (Foto: © John Thys, Scanpix Denmark)

Vil ned og lave politik

I dag er der syv grupper i Europa-Parlamentet, og de minder på sin vis om partierne på Christiansborg. De er nemlig bygget op omkring medlemmernes politiske tilhørsforhold, hvilket betyder, at de europæiske socialdemokrater eksempelvis sidder sammen i S&D-gruppen, mens de konservative politikere er samlet i EPP-gruppen.

Inden der skal stemmes, vender gruppemedlemmerne de forskellige lovforslag. De er dog ikke tvunget til at stemme det samme, som folketingsmedlemmerne eksempelvis er.

Den største og mest magtfulde gruppe er i dag EPP, som De Konservative allerede er medlemmer af. Derudover har Liberal Alliance meldt ud, at de vil være en del af gruppen, hvis de bliver valgt ind.

Men flere målinger har vist, at ECR sammen med ID, der er gruppen yderst til højre, står til at klare sig godt ved europaparlamentsvalget. Og ifølge iagttagere er det ikke utænkeligt, at netop ECR-partierne kan komme til at blive en større magtfaktor efter valget.

- ECR har en købmandslogik, hvor man gerne vil have indflydelse på arbejdet i EU. Og hvor ID-gruppen har en grundskepsis over hele EU-systemet, er ECR netop villig til at gå på kompromis med egne prioriteter i en forhandling, siger Alberte Bové Rud, som forsker i populisme og det yderste højre ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

- Derfor kan man også forvente, at rigtig mange beslutninger fremover kommer til at skulle gå igennem ECR, hvis ikke der kan dannes andre flertal.

Afviser omstridte tyskere

Netop det er grunden til, at Danmarksdemokraterne går efter ECR.

- Vi vil ned og lave politik, forklarer Kristoffer Storm, som blandt andet går til valg på at udvikle det indre marked og styrke EU’s placering over for USA, Rusland og Kina.

Han afviser samtidig tanken om at blive en del af ID-gruppen, som ellers kan tælle Dansk Folkeparti, det franske Rassemblement National og det tyske Alternative für Deutschland (AfD) blandt sine medlemmer.

Tidligere på året blev det eksempelvis afsløret, at flere højtstående partimedlemmer fra AfD havde deltaget i et møde om, hvordan man kan massedeportere såkaldte ”uønskede” folk fra Tyskland – heriblandt immigranter, men også tyske statsborgere.

- Vi vil ikke sidde i en gruppe med AfD og folk, der deler holdninger så langt ude på højrefløjen. Vi hører heller ikke til i et værdifællesskab med partier og politikere, som sympatiserer med Rusland frem for Ukraine, siger Kristoffer Storm.

Matteo Salvini fra det italienske regeringsparti Lega har tidligere udtalt sig i meget venskabelige vendinger om den russiske præsident, Vladimir Putin. Derudover har Marine Le Pen, der står i spidsen for Rassemblement National, i årevis haft et tæt forhold til Vladimir Putin, og partiet har lånt millioner af euro fra en russisk bank med tætte forbindelser til styret i Kreml.

Den italienske premierminister, Giorgia Meloni, er også medlem af ECR-gruppen. (Foto: © Ettore Ferrari, Ritzau Scanpix)

Svært at acceptere

Partierne i ECR er dog ikke helt ukontroversielle.

Det polske Lov og Retfærdighed, som er det største parti i gruppen, har i årevis mødt hård kritik for blandt andet at se stort på retsstatsprincippet og indskrænke dommernes frihed og uafhængighed.

Ifølge Kristoffer Storm har Danmarksdemokraterne gjort det klart over for polakkerne, at "det er svært for os at acceptere det her".

- Det er ganske rimeligt efter vores smag, at de er blevet kritiseret for det. Men grupperne i Europa-Parlamentet er i høj grad et værdifællesskab, og jeg skal stå til ansvar for Danmarksdemokraterne og det, vi kommer til at stemme i Europa-Parlamentet. Ikke for, hvad Lov og Retfærdighed gør, understreger han.

Derudover er der også Italiens Brødre, som den italienske premierminister, Giorgia Meloni, står i spidsen for.

Det bygger på resterne af det nyfascistiske parti Movimento Sociale Italiano, som tilhængere af den fascistiske diktator Benito Mussolini stiftede i årene efter Anden Verdenskrig. Og Giorgia Meloni har selv tidligere rost diktatoren og kaldt ham ”en god politiker”, der gjorde meget godt for Italien.

Men ifølge Kristoffer Storm ”er de bånd blevet kappet for hundrede år siden”.

- Italiens Brødre har udviklet sig meget mod midten, særligt efter at de har fået regeringsmagten. Og Giorgia Meloni har overrasket meget positivt, og hun er ikke så ekstrem, som nogen prøvede at fremstille hende i starten, siger han og tilføjer, at der findes ”store kulturforskelle i EU".

Afviser Orbán

Når det er sagt, så understreger Kristoffer Storm dog, at han ikke kan se sig selv sidde i gruppe med det ungarske regeringsparti Fidesz, som har den ombruste Viktor Orbán i spidsen.

Partiet, der befinder sig på den nationalkonservative, stærkt EU-skeptiske og Rusland-venlige fløj, er i dag gruppeløs, efter at det de facto blev smidt ud af EPP-gruppen for tre år siden. Og der har igennem længere tid været forlydender om, at Viktor Orbán ønsker at blive en del af ECR.

- Det er ikke interessant for os at sidde i gruppe med partier, der taler Ruslands sag. Det har vi også gjort klart over for ledelsen i ECR. Og jeg kunne nærmere forestille mig, at Orbán ender længere ude til højre, siger Kristoffer Storm.

Hvis Viktor Orbáns parti, Fidesz, bliver en del af ECR, kan Danmarksdemokraterne dog ikke se sig selv i gruppen. (Foto: © INQUAM PHOTOS/Octav Ganea, Ritzau Scanpix)