Anders Vistisen skal repræsentere Europa-Parlamentets yderste højrefløj: Det er dejligt at blive peget på af sine kolleger

Han bliver spidskandidat for en gruppe EU-politikere, der ikke er bange for kontroversielle udtalelser, siger ekspert.

Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet Anders Vistisen har fået til opgave at repræsentere den europæiske højrefløjsgruppe ID. Her ses han med sine gruppe-fæller fra blandet andet Italienske Lega Nord og Alternative für Deutchland. (Foto: © MIGUEL MEDINA, Ritzau Scanpix)

Europas yderlige højrefløj har fået sig en dansk spidskandidat.

Dansk Folkepartis europaparlamentariker Anders Vistisen skal repræsentere EU-gruppen Identitet og Demokrati (ID) i Europa-Parlamentet. Blandt andet når gruppen skal stille med deres bud på en ny formand for EU-Kommissionen.

Et kommissionsformandskab bliver det næppe til. For der står mange andre i kø for at overtage rollen fra den nuværende formand, Ursula von der Leyen. Men ID er en stor gruppe med vind i sejlene, og Vistisen er stolt over udnævnelsen.

- Det er jo dejligt at blive peget på af sine kolleger. Men det er også noget, man skal være ydmyg omkring, selvfølgelig.

- Det er meget kendetegnende for flere af de her partiet og flere af de her partimedlemmer, at de er gået til grænsen og har fået skabt sig nogle overskrifter fordi de har været temmelig kontroversielle med nogle ret radikale højreorienterede udsagn, siger Alberte Bové Rud, der er forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.    (© DIIS - Illustration © Lynggaardhansenfoto.dk)

Spitzenkandidat for en gruppe med mange meninger

Som spidskandidat skal Anders Vistisen repræsentere ID-gruppens manifest. Det handler for eksempel om at stramme flygtninge- og migrationspolitikken.

- Vi repræsenterer nogle holdninger, særligt i forhold til at stoppe den ukontrolable indvandring til Europa, som vælgerne har brug for at høre, siger han.

Dansk Folkeparti var selv med til at skrive manifestet, da ID blev dannet i 2019. Det rummer blandt andet forslag om stram udlændingepolitik, et stop for planerne om at udvide EU og en ambition om, at EU generelt skal bestemme mindre. Alt sammen politik, som Vistisen gerne skriver under på i dag.

Men det er en broget skare, Vistisen kommer til at skulle repræsentere, siger Alberte Bové Rud, der blandt andet forsker i den yderste italienske højrefløj ved DIIS.

Gruppen består af otte europæiske højrefløjspartier. Den tæller blandt andet det franske parti Rassemblement National med Marine Le Pen i spidsen og det hollandske Frihedspartiet, som Geert Wilders leder. Og det er altså politiske personager, der godt kan trække overskrifter, forklarer Alberte Bové Rud.

Her bliver den italienske Lega-leder Matteo Salvini konfronteret med en t-shirt med motiv af Putin, som han lod sig fotografere i på en tur til Moskva i 2015. Selvom han siden har annonceret sin støtte til Ukraine, har t-shirten forfulgt ham. (Foto: © DAREK DELMANOWICZ, Ritzau Scanpix)

- Det er karakteristisk for gruppen, at der kommer kontroversielle udsagn, forklarer Bové Rud. Et eksempel er EU’s forhold til Rusland efter invasionen i 2022.

Gruppen besluttede ultimativt at støtte Ukraine. Men den beslutning landede ikke helt gnidningsfrit, forklarer hun.

- Det har været en uskøn proces derhenad, og der er heller ikke fuldstændig og total enighed.

Debatten om Rusland

Flere politikere i gruppen, blandt andet Matteo Salvini fra det italienske parti Lega, har tidligere udtalt sig i meget venskabelige vendinger om den russiske præsident Vladimir Putin.

Det er Anders Vistisen ikke bekymret for. Går man tilbage i tiden, kan man finde afstikkere i alle Europaparlamentets grupper, siger han.

- Det er lidt sjovt, at man altid spørger højrefløjen om det, for jeg kunne jo bare sige det den anden vej, siger han.

Den franske højrefløjspolitiker Marine Le Pen mødes med Vladimir Putin i Rusland i 2017. Hun er blevet beskyldt for at have bånd til den russiske præsident, men siden Ruslands invasion af Ukraine har hun skiftet position og støtter Ukraine. (Foto: © Mikhail Klimentyev, Ritzau Scanpix)

Han peger på, at den tidligere tyske kansler og store EU-personlighed Angela Merkel længe bakkede op om Nord Stream 2 - gasrørledningen, der skulle have ført gas imellem Rusland og EU. Mange EU-politikere havde et radikalt anderledes syn på russerne for ti år siden uafhængigt af deres politiske tilhør, mener han.

Anders Vistisen mener generelt ikke, de andre gruppemedlemmer er gået for langt i diskussionen.

Det tyske højrefløjsparti Alternative für Deutchland er også med i ID-gruppen. Deres formand Tino Chrupalla udtalte for nylig oven på den russiske oppositionspolitiker Aleksej Nalanyjs død, at det omfang Putin havde fået skylden for det var "ubærlig". (Foto: © Peter Gercke, Peter Gercke/picture-alliance/dpa/AP Images)

- Jeg har ikke hørt nogen af dem sige, at det, Putin har gjort i Ukraine, er fornuftigt. Men det, jeg jo kæmper for, det er vores ret til at have forskellige udenrigspolitiske holdninger. Marine Le Pen blander sig ikke i, at jeg ikke kan lide Putin. Og jeg blander mig ikke i, hvordan hun vil føre udenrigspolitik i Frankrig.

Den holdning går godt i tråd med den grundholdning, ID-gruppen har haft, siden den blev skabt for snart fem år siden, siger forsker ved DIIS Alberte Bové Rud.

- Det er på mange måder et oppositionsparti til det europæiske samarbejde, siger hun. ID ønsker ikke et føderalt Europa, hvor alle lande ligger under samme lovgivning.

- Dybest set er det en stillingtagen til, om man overhovedet skal have det europæiske samarbejde, forklarer Bové Rud.

Og det er lige præcis det, der er hele humlen, siger Anders Vistisen.

- Netop fordi vi er en ikke-føderal gruppe, så mener vi, at udenrigspolitik er noget, der bliver besluttet nationalt. Og det er jo det, jeg kæmper for.