Blød eller hård: Theresa May fremlægger briternes exit fra EU i dag

Der skal læses en god portion taktik ind i premierministerens tilsyneladende hårde kurs, lyder vurdering. Fra 12:15 kan du følge optakt og tale på dr.dk.

Mays udtalelser har rystet de finansielle markeder. Eksempelvis er det britiske pund faldet markant de seneste par dage. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

Hun har holdt kortene tæt til kroppen, den britiske premierminister, Theresa May. Men de seneste dage har flere medier fået fingrene i brudstykker fra hendes tale, som skal give et indblik i, hvordan Storbritanniens udmeldelse af EU skal foregå.

Den britiske avis The Times skriver blandt andet, at Theresa May i sin tale vil lægge op til en ”hård brexit”.

Premierministeren har ved flere lejligheder forsikret briterne om, at hun tager deres beslutning om udmeldelse bogstaveligt. ”Brexit betyder brexit”, har hun sagt, og det har allerede inden talen rystet de finansielle markeder. Eksempelvis er det britiske pund faldet markant de seneste par dage.

En fuldstændig udmeldelse

Men hvad betyder det egentlig, når Theresa May taler om en ”hård brexit”? Og mener hun det bogstaveligt, eller puster hun sig op inden forhandlingerne med EU til marts?

Ifølge en professor i statskundskab og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, Marlene Wind, dækker begrebet ”hård brexit” over det scenarie, at Storbritannien melder sig ud af både EU’s indre marked og af EU’s toldunion.

-En ”hård brexit” karakteriseres som et farvel til EU, hvor Storbritannien ikke længere vil acceptere EU-regler og heller ikke EU-domstolens afgørelser.

Ifølge Marlene Wind er det den strategi, som de fleste venter, at Theresa May vil fremlægge i sin tale. Det får den finansielle sektor til at holde vejret, for et farvel til medlemskab af EU’s indre marked vil få store konsekvenser for britiske virksomheder og investorer, fortæller Marlene Wind:

-Det bliver sværere at få adgang til at få solgt sine varer til andre i EU’s indre marked. Det bliver dyrere, man vil opleve barrierer, og man vil opleve forskellige former for forhindringer. Britiske virksomheder vil stå helt udenfor og skal forhandle med hvert enkelt land, når de vil have deres varer afsat.

Ligeledes kan en udmeldelse af toldunionen betyde, at britiske varer vil blive dyrere og sværere at sælge, mener Marlene Wind.

Et taktisk valg

Theresa May har varslet, at hun vil begynde udmeldelsesforhandlingerne med EU i slutningen af marts. Og når hun slår så hård en tone an overfor EU, så handler det i høj grad om forhandlingstaktik, vurderer Wind.

-Det ville være meget svært for hende at retfærdiggøre over for sit bagland, at hun begynder med en ”blød brexit”, hvor hun lægger sig fladt ned og accepterer alle EU-regler, når der lige er stemt nej til EU, siger Marlene Wind.

På trods af den hårde linje, håber Theresa May på at finde en løsning, hvor Storbritannien stadig har adgang til EU’s indre marked, mener Marlene Wind.

-Hun vil gerne have en privilegeret status. Måske tror hun, at fordi briterne har været med i EU i så mange år, vil EU-landene være med til at give briterne en adgang, som er mere imødekommende end et rigtigt hårdt farvel ville være, siger Marlene Wind.