Kim Bildsøe: Theresa May lægger op til Brexit på den hårde måde

Storbritanniens premierminister vil på tirsdag præsentere sin Brexit-plan, og den bliver brutal, fortæller Kim Bildsøe, DR's Storbritannien-korrespondent.

Theresa May, der selv var fortaler for at blive EU, skal nu bane briternes vej ud af EU. (Foto: © FRANK AUGSTEIN, Scanpix)

I månedsvis har den britiske befolkning og ikke mindst det britiske erhvervsliv presset regeringen for en plan for, hvordan landet skal forlade EU.

På tirsdag, næsten syv måneder efter briterne stemte ja til at forlade EU, vil premierminister Theresa May løfte noget af sløret i Lancaster House, et palæ i London, som bruges af det britiske udenrigsministerium.

I modsætning til hvad mange har troet og måske også håbet, lægger May op til en hård skilsmisse.

"Brexit means Brexit", som hun har sagt. "Brexit betyder Brexit".

Ifølge avisen The Sunday Telegraph vil premierministeren lægge op til, at Storbritannien skal:

  • Forlade toldunionen, der sikrer, at varer kan bevæge sig mellem landene uden papirarbejde og afgifter

  • Have fuld grænsekontrol – også hvis det betyder, at man skal forlade det indre marked

  • Ikke længere skal være underlagt afgørelser fra EU-domstolen

Det er et oplæg, som vil være sød musik i ørerne for de euroskeptiske briter og en kæmpe skuffelse for dem, der havde håbet på, at regeringen ville forsøge at skabe et så tæt forhold til EU som overhovedet muligt, primært ved at forblive en del af det indre marked.

Theresa May i en balancegang

Der er heller ikke tvivl om, at udmeldingerne vil skabe voldsom kritik og et reelt ramaskrig fra store dele af det britiske samfund.

Premierminister Theresa Mays opgave har hele tiden været vanskelig og noget af en balancegang.

På den ene side skal hun, som selv var fortaler for at forblive i EU, realisere befolkningens ønske om at forlade EU og samtidig tilfredsstille de euroskeptiske dele af sit eget parti, de konservative.

Ethvert forsøg på at krybe tæt på EU vil blive udråbt som forræderi og vælgerbedrag.

Samtidig er hun oppe imod et erhvervsliv, der for alt i verden ønsker at forblive en del af det indre marked. Ikke mindst den for briterne så vigtige bank-sektor, fordi finansydelser er briternes største eksportvare.

Theresa Mays politiske bagland er heller ingen medspiller i den opgave, hun har foran sig. En markant del af baglandet er tilhænger af medlemskabet af EU og mener, at den strategi, May nu har valgt, nærmest er et økonomisk selvmord.

Så når Theresa May tirsdag vil tale for en stribe diplomater i London, vil det være et svar på måneders kritik af den manglende strategi.

Men det vil også være startskuddet til en formentlig langt voldsommere debat mellem politikere, erhvervsliv og befolkning.