I dag genindfører USA sanktioner mod Iran – sanktioner, der risikerer at lamme den iranske økonomi og på den måde hæmme iranernes liv.
Med sanktionerne afskærer USA blandt andet den iranske regering fra at købe dollar og fra handle med guld og biler.
- Det får katastrofale følger for den iranske civilbefolkning. Lige nu er Iran i forvejen i en voldsom økonomisk krise, siger lektor og Iran-forsker på Københavns Universitet, Rasmus Elling, og påpeger, at priserne på dagligvarer er steget eksplosivt de sidste tre måneder,.
Priserne stiger
De seneste fire måneder har den iranske valuta rial mistet halvdelen af sin værdi, blandt andet på grund af frygt for sanktionerne.
- Sanktionerne vil formentlig skabe yderligere pres på Irans møntfod, få priserne til at stige og øge Irans allerede massive arbejdsløshed. Det vil den almindelige iraner lide under, vurderer Rasmus Elling.
Det sker, fordi amerikanske præsident Donald Trump i maj trak USA ud af en international aftale med Iran fra 2015.
Den blev indgået af daværende præsident Obama efter over to års indviklede forhandlinger – en aftale, der dengang netop ophævede en stribe økonomiske sanktioner mod iranerne til gengæld for, at iranerne opgav dele af deres atomprogram.
Præsident Trump har ikke lagt skjul på sin utilfredshed med aftalen.
Han ser Iran som en destabiliserende magtfaktor i Mellemøsten og mener blandt andet, at atomaftalen burde have forhindret Iran i at styrke sin position i regionen. Iran har eksempelvis sendt hundredvis af soldater til Syrien for at kæmpe.
- Det er en frygtelig og ensidet aftale, lød det fra Trump i maj.
Versaler på Twitter
Irans styre er vred over beslutningen om at forlade atomaftalen og betragter sanktionerne som uretfærdige, forklarer Rasmus Elling.
- Den iranske regering ser sanktionerne som en ulovlig handling, som straffer landet for noget, man ikke har gjort. Iran har ifølge regeringen selv levet op til at alle krav i atomaftalen, fortæller Rasmus Elling.
Trumps beslutning om at droppe aftalen, har været med til at forværre et i forvejen fjendtligt forhold mellem USA og Iran, mener han.
- Der er en eskalerende retorik på begge sider. Trump har skrevet med store bogstaver på Twitter – bogstaveligt talt – at Iran ikke skal lægge sig ud med USA. Samtidig har repræsentanter for det iranske styre indikeret, at hvis USA lægger sig ud med Iran, vil de fortryde det, lyder det fra Rasmus Elling.