Trumps Iran-sanktioner rammer også danske virksomheder

Dansk Industri er kede af amerikanernes beslutning om at genindføre sanktioner mod Iran.

Rederierne er blandt virksomhederne, der kan se frem til mindre eksport til Iran i forbindelse med de amerikanske sanktioner. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Præsident Trumps beslutning om at trække USA ud af atomaftalen med Iran hiver gulvtæppet væk under danske virksomheder, der fremover går glip af et potentielt stort marked.

Sådan lyder meldingen fra flere sider i kølvandet på gårsdagens beslutning fra Det Hvide Hus om, at amerikanerne vil trække sig fra atomaftalen med Iran og genindføre sanktioner mod landet og virksomheder, som handler med landet.

- Det var rigtig svært før, og nu er det næsten umuligt, lyder det fra Jørn Fredsgaard, chef for lande, bank og sektorer i Danmarks Eksportkredit, om mulighederne for dansk eksport til Iran.

Han estimerer, at der vinkes farvel til et marked, hvor Danmark kunne eksportere for op mod 4-5 milliarder kroner om året.

Sætter en stopper for dansk fremgang

Siden atomaftalen blev indgået med det iranske styre i 2015, er den danske eksport til Iran fordoblet til to milliarder kroner om året. Det fik Dansk Industri til at sende en stor delegation til Iran for at etablere gode handelsforbindelser.

Derfor ærgrer det Dansk Industri, at USA vil ramme Iran og landets samarbejdspartnere med sanktioner.

- Det er klart, at når Trump trækker stikket på aftalen, vil det betyde, at et vanskeligt marked bliver endnu vanskeligere, siger Peter Tagensen, underdirektør i Dansk Industri, til DR.

- Vi er selvfølgelig rigtig kede af, at USA har valgt at det skridt, de har valgt at tage, siger han.

Det er især fødevarer og medicin, som Danmark sælger til Iran. Forud for gårsdagens beslutning om at melde sig ud af atomaftalen har danske virksomheder også haft planer om at starte eksport af vindmøller, maskiner og udstyr til blandt andet vandforsyning og fiskeopdræt.

Hos Danske Rederier har man oplevet en beskeden vækst i eksporten til Iran, efter sanktionerne blev lempet. Sidste år foretog Danske Rederier søtransport for 300 millioner kroner til Iran. Det er et beskedent tal, der hænger sammen med frygt for mulige sanktioner - og det er et beskedent tal, der har udsigt til at falde.

- Da danske rederier typisk også har aktiviteter i USA, så skal de rette sig lige så meget efter amerikanske sanktioner som efter europæiske sanktioner. Så når USA gennemfører sanktioner, så kommer det til at betyde mindre aktivitet fra danske rederier på det iranske marked, lyder det fra Jacob K. Clasen – direktør i Danske Rederier.

Han peger på, at de danske rederier ikke må hente olie i iranske havne, når sanktionerne er fuldt indfaset om 180 dage.

Stort potentiale

Trods lempelserne indført af præsident Barack Obama var det ikke nemt at handle med Iran, lyder det fra flere sider.

- Også inden præsident Trumps udmelding i går har det været et af de vanskeligste markeder i verden at drive forretning på, lyder vurderingen fra Peter Tagensen.

Hos både Danmarks Eksportkredit og Danske Rederier oplever man, at usikkerhed omkring mulige sanktioner mod Iran har fungeret som en bremseklods.

- USA har hele tiden sået tvivl om aftalen, og derfor har der været en række større eksportforretninger, som har stået og været klar til at gå i gang, men især bankerne har tøvet med at hjælpe med at gennemføre de her forretninger, siger Jørn Fredsgaard.

Iran har potentiale til at være et kæmpe marked for Danmark, lyder det fra Danske Rederier, som peger på, at det mellemøstlige land er verdens tredjestørste eksportør af olie. Den konstante risiko for sanktioner holder dog de danske rederier tilbage.

- Rederierne har taget nogle forsigtige skridt ind på det iranske marked, og det har de, fordi der hele tiden har hersket usikkerhed om, hvad den amerikanske tilgang ville være, siger Jacob K. Clasen.

Blev set som et nyt kapitel

Atomaftalen med Iran blev indgået i juli 2015 med de fem permanente medlemmer af FN's sikkerhedsråd, Rusland, Kina, Storbritannien, Frankrig og USA, samt Tyskland efter mere end to og et halvt års forhandlinger med det iranske styre.

"Et nyt kapitel for håb", lød det dengang fra den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, om aftalen, der skulle få Iran til at afvikle landets atomprogram, mod at det internationale samfund skulle ophæve de omfattende sanktioner, der lagde en enorm økonomisk byrde på Iran.

EU-landene vil opretholde atomaftalen med Iran - en melding, der bakkes op af Danmark, lyder det fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).