USA og Irans skærpede retorik er "storm før stilheden"

Tonen er skærpet, men USA og Irans forhold er uændret, vurderer eksperter.

(Arkiv) USA's sanktioner mod Iran vil særligt ramme landets olieeksport. På det seneste har tonen været hårdere, men eksperter forventer ikke, at konflikten eskalerer. (Foto: © RAHEB HOMAVANDI, Scanpix)

I næste uge træder de sanktioner, som den amerikanske præsident Donald Trump og hans regering har indført over for Iran, i kraft. Og det har skærpet retorikken mellem de to lande.

Det eskalerede efter et tweet, som Trump skrev i morges dansk tid:

- Du skal aldrig nogensinde true USA igen. Ellers kommer det til at få konsekvenser, som sjældent er set værre gennem historien, rasede Trump med versaler, direkte henvendt til Irans præsident, Hassan Rouhani.

Trumps udfald kommer efter en tale, som Rouhani holdt i weekenden, hvor han truede USA med, at deres sanktioner mod Iran kan føre til "moderen af alle krige". Præsidenten i præstestyret blev bakket op af landets åndelige leder, Ayatollah Ali Khamenei.

Også USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har talt med store ord omkring talen fra den iranske leder. Han har desuden kaldt den iranske regering for mafia-lignende.

Konflikten nedtones

Men det iranske, statsejede nyhedsbureau, IRNA, der fungerer som talerør for regeringen, har i løbet af i dag været hurtige til at nedtone konflikten. Ligesom det iranske parlamentsmedlem Heshmatollah Falahatpisheh siger til nyhedsbureauet AP, at han tvivler på, at det kommer til konflikt. Han peger på det dårlige diplomatiske forhold mellem de lande som baggrunden for præsidenternes ordkrig:

- De (Rouhani og Trump, red.) udtrykker sig i envejstaler, da alle diplomatiske kommunikationsveje er lukkede, siger Falahatpisheh.

Pressesekretæren for Det Hvide Hus, Sarah Sanders, siger også i dag, at USA ikke har ansporet til væbnet konflikt og tilføjer:

- Hvis der er nogen, der ansporer noget, så skal man se mod Iran, siger Sanders.

USA og Iran har samarbejdet diplomatisk, siden den iranske revolution førte til indførelsen af præstestyre i landet i 1979.

Ikke stilhed før stormen

Sanktionerne mod Iran sigter særligt mod olieeksport, og det amerikanske udenrigsministerium siger, at man agter at nedbringe mængden af importeret iransk olie til "så tæt på ingenting som muligt" før 4. november.

Sanktionerne kom i umiddelbar forlængelse af, at Trump lod USA udtræde af atomaftalen med Iran i maj i år. Det var opsigtsvækkende, men ikke videre overraskende, da Trump, lige siden den tidligere præsident Barack Obama indledte forhandlingerne med iranerne, har været kritisk over for aftalen.

Donald Trump holder erklæringen, om at USA udtræder af atomaftalen med Iran, op. Han underskrev denne erklæring den 8. maj 2018. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Tysklands udenrigsministerium har opfordret til tilbageholdenhed i den eskalerende retorik mellem lederne af Iran og USA. Udenrigsministerens talsmand, Christofer Burger, siger mandag til journalister i Berlin, at Tyskland støtter dialog og opfordrer alle parter til at stoppe den skærpede retorik.

Seed Leilaz, der er ekspert i iransk politik, nedtoner kraftigt ordkrigen mellem Trump og Rouhani. Leilaz bruger ifølge AP det finurlige billede, at den skærpede tone ikke er stilhed før stormen, men derimod "storm før stilhedheden."

- Jeg er hverken bekymret for talen eller udmeldingerne på Twitter. Hverken Iran eller noget andet land er interesseret i eskalerende spændinger i regionen, siger Leilaz videre.

Økonomisk pres

Irans økonomi er allerede presset, og landets valuta, rial, er faldet kraftigt i værdi over for dollaren. Det sker som reaktion på et rekordhøjt antal virksomheder og investeringer, der er blevet flyttet ud af landet det seneste år.

(Arkiv) Umiddelbart efter USA udtrådte af atomaftalen med Iran, gik folk på gaden i Tehran for at demonstrerer mod Donald Trumps beslutning. Dette billede er fra den 11. maj 2018. (Foto: © TASNIM NEWS AGENCY, Scanpix)

De hårde, amerikanske sanktioner vil uden tvivl gøre ondt på den iranske økonomi. Dr. Kamel Wazne, direktør for amerikanske strategiske studier i Beirut, uddyber overfor AP:

- Når du indfører økonomiske sanktioner vil det kvæle den iranske økonomi. Iran siger meget klar meget klart, at enhver krig med dem vil være meget omkostningsfuld, og det betyder, at amerikanske baser i hele regionen vil være et mål for iranerne eller deres støtter, lyder analysen.

Men alligevel er det ikke overraskende, hverken at de to landes ledere puster sig op over for hinanden, eller at sanktionerne rammer hårdt.