Ekspert om eskalering mellem Israel og Hizbollah: Vi skal tage det meget alvorligt

Både Israel og Hizbollah rasler med sablerne, men bag kulisserne arbejder kræfter på at undgå en storkrig.

Efterdønningerne efter et israelsk luftangreb i Libanon i nat.

Herunder i nat, hvor et israelsk angreb ifølge libanesiske medier kostede en kvinde livet.

Udviklingen har fået frygten for en storkrig til at stige og fik i går Matthew Miller, talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, til at kalde situationen "ekstremt bekymrende".

Og det er han ikke ene om at mene.

- Vi skal tage den meget alvorligt, siger Thomas Vladimir Brønd, adjunkt og mellemøstekspert hos Forsvarsakademiet, om de seneste dages eskalering.

- Dels fordi der er elementer i den israelske regering og i den israelske hær, som har ambitioner om at presse Hizbollah ud af det sydlige Libanon i en form for bufferzone, så Hizbollah får sværere ved at lave angreb ind i det nordlige Israel, siger mellemøsteksperten til P1 Morgen.

Der er dog også kræfter i både regeringen og militæret, der trækker den anden vej, påpeger han.

- Fordi at lave en decideret invasion af det sydlige Libanon - formoder mange af os i hvert fald - vil være en meget mere vanskelig situation, end man har set i Gaza.

Hizbollah er langt bedre bevæbnet end Hamas. CIA har tidligere anslået, at gruppen ligger inde med 150.000 missiler og raketter. (Foto: © MARWAN NAAMANI, Marwan Naamani/picture-alliance/dpa/AP Images)

Begge parter har raslet med sablen

Allerede i sidste uge, da Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, besøgte israelske soldater ved grænsen til Libanon, sagde han, at Israel forbereder sig på et større angreb mod Libanon for at sikre det nordlige Israel.

- De, der tror, at de kan såre os, mens vi bare ser til, begår en stor fejl. Vi er forberedt på en meget stærk aktion i nord på den ene eller den anden måde. Vi vil genoprette sikkerheden mod nord, lød det fra premierministeren.

Også Hizbollah har på det seneste raslet med sablen.

- Hvis Israel vil kæmpe i en totalkrig, så er vi klar til det, lød det for eksempel i sidste uge fra Hizbollahs næstkommanderende, Naim Qassem, der i et interview med Al Jazeera sagde, at "enhver israelsk udvidelse af krigen til Libanon" vil blive mødt af hærgen og ødelæggelse i Israel.

Men den seneste tids sabelraslen er ikke ensbetydende med, at der kommer en storkrig, påpeger Thomas Vladimir Brønd.

- Jeg tror ikke, at vi nødvendigvis vil se en omfattende israelsk invasion af det sydlige Libanon lige nu. Det tror jeg stadig ikke er på tale, siger adjunkten.

Selv om konflikten i Mellemøsten primært er en krig mellem Israel og Hamas, så har der de seneste otte måneder været næsten daglige træfninger mellem det israelske militær og Hizbollah-militsen i Libanon. (Foto: © JALAA MAREY, Ritzau Scanpix)

Han peger på, at der i kulisserne foregår et stort diplomatisk arbejde, hvor lande som USA og Frankrig lægger et stort pres på begge parter for at undgå, at konflikten udvikler sig.

Lykkedes det at dæmpe konflikten, kan vi forvente en tilbagevenden til de løbende mindre angreb og modangreb, der har karakteriseret konflikten mellem Israel og Hizbollah indtil videre, vurderer han.

Sker efter drab på kommandør

Thomas Vladimir Brønd peger på, at eskaleringen skyldes, at Israel i tirsdags dræbte den højtstående Hizbollah-kommandør Taleb Sami Abdallah.

- Og i den situation, der må Hizbollah slå ret hårdt igen for at demonstrere kampkraft, og at man er villig til at slå igen og stadig kan operere, selv om den her kommandør er sat ud af spillet, siger mellemøsteksperten.

Han peger på, at over 200 civile samtidig meldes dræbt i det centrale Gaza under en israelsk befrielsesaktion i weekenden, hvor fire gidsler blev reddet ud af enklaven.

- Så der sker noget på begge fronter, der er med til at bidrage til denne eskalering.

  • Hizbollah er - ligesom Hamas - støttet af Iran og har været i kamp med Israel talrige gange. (Foto: © EMILIE MADI, Ritzau Scanpix)
  • Ikke mindst under Libanon-krigen i 2006, hvor konflikten mellem militsen og Israel udviklede sig til en åben krig. (Foto: © Ramzi Haidar, Scanpix Denmark)
  • Amnesty International vurderer, at omkring 1.200 libanesere blev dræbt under den månedlange krig. Herunder hundredvis af børn, mens omkring en million mennesker blev fordrevet som følge af israelske angreb. (Foto: © Patrick Baz, Scanpix Denmark)
1 / 3

De seneste måneders jævnlige kampe i grænseområdet mellem Israel og Libanon har fået titusinder til at flygte fra deres hjem på begge sider af grænsen, påpeger Thomas Vladimir Brønd.

- Der er nogle tilbage, men det er primært folk, der er indstillet på at risikere at dø i deres hjem, siger adjunkten.

Du kan læse mere om den seneste tids eskalering i grænseområdet mellem Israel og Libanon her: