I Libanon frygter befolkningen endnu en krig mod Israel: Vi vil bare leve - ligesom alle andre

Det er ikke kun i Gaza, det israelske militær er i kamp. Også på grænsen mellem Israel og Libanon intensiveres angrebene.

Hafez Mustafa har i mere end en måned boet på en skole med sin kone og børn. De drømmer om snart at vende hjem til deres landbrug i grænseområdet mellem Libanon og Israel. (Foto: © Jacob Lorenzen, DR)

Det var ikke mange ejendele, som Hafez Mustafas familie nåede at få med, da de flygtede fra deres hjem i Libanon.

Men familiens tvillingesønner nåede trods alt at få deres fodbold med.

- Jeg elsker fodbold, siger den ene af sønnerne med et forsigtigt smil.

Og det er netop, hvad fodbolden kan lige nu: Bidrage til både smil og leg i den lille familie, hvor der ellers ikke har været meget plads til den slags, siden de flygtede fra deres hjem i Libanon for mere end en måned siden.

Tusindvis af familier, deriblandt Hafez', er flygtet fra Libanon de seneste uger. (Foto: © Jacob Lorenzen, DR)

- Omkring klokken 15 begyndte bombardementerne et stykke væk. Så begyndte de at slå ned ved vores huse. Da det skete, begyndte kvinder og børn at skrige, fordi de var bange, fortæller Hafez Mustafa om den dag, de flygtede.

For det er ikke kun i Gaza, at det israelske militær er i kamp. Det er de også ved grænsen til Libanon, hvor de kæmper mod den iransk-støttede libanesiske shiamilits Hizbollah.

Det har drevet over 26.000 libanesere på flugt fra den sydlige grænse. Heriblandt Hafez Mustafa og hans familie.

Mange frygter endnu en krig mod Israel

I klasseværelset, hvor familien nu bor, plejede 5.A at have undervisning.

Nu hænger den smule tøj, som familien nåede at få med, til tørre i vinduet, og katederet udgør en del af det meget simple køkken, familien har fået stablet på benene.

- Vi har ingen ejendele med os, det var der ikke tid til, fortæller Hafez Mustafa.

De fordrevne er i høj grad overladt til sig selv, da Libanon er ramt af både økonomisk og politisk kollaps. Samtidig frygter mange libanesere en gentagelse af den månedlange krig mellem Israel og Hizbollah, som fandt sted i 2006.

- Mange af os husker stadig krigen, hvor vejene blev ødelagt og lukket. Så når folk hører bombardementer nu, bliver de bange og flygter. De vil væk, før vejene bliver lukket, siger Hafez Mustafa.

Næsten 1.300 libanesere blev dræbt under den månedlange konflikt. Langt størsteparten var civile, mens op mod en million libanesere måtte evakueres fra deres hjem.

Indtil videre tyder det ikke på, at Hizbollah har et ønske om at gå ind i krigen. Det var i hvert fald ikke sådan det lød, da Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah, for nogle uger siden holdt en længe ventet tale.

For samtidig med at Nasrallah udtrykte sin støtte til Hamas og gruppens angreb mod Israel den 7. oktober, understregede han også, at angrebet var "100 procent palæstinensisk", og at personerne bag angrebet holdt det fuldstændig hemmeligt.

- Denne kamp er fuldstændig palæstinensisk, for det palæstinensiske folk og uden relationer til andre problemer i regionen, sagde han.

Angrebene rykker længere ind i Libanon

Alligevel kan der være grund til bekymring blandt libaneserne, at krigen kan bryde ud igen. Det fortæller DR's korrespondent i Mellemøsten Puk Damsgård fra Libanons hovedstad, Beirut.

- Dels ser vi en intensivering af angrebene langs grænsen mod Israel i øjeblikket, og vi ser, at flere og flere angreb foregår længere og længere inde i Libanon og ikke bare i grænseområdet, siger hun.

Det er er i det nordlige grænseområde mellem Israel og Libanon, at kampene mellem det israelske militær og Hizbollah finder sted. Kort: Google. Grafik: Nathalie Nystad, Morten Fogde Christensen.

- Derudover hæfter folk sig her ved en udtalelse, som blandt andet Israels forsvarsminister kom med forleden, om at "det vi (Israel, red.) gør i Gaza, kan vi også gøre i Beirut", fortæller Puk Damsgård.

Men i Libanon er det kun blandt Hizbollahs støtter, at der er opbakning til en eskalering af konflikten, siger hun. Langt de fleste ønsker ikke at konflikten skal komme ud af kontrol og sprede sig til Libanon.

- Det understreger landets skrøbelige situation og lægger til folks bekymring, at det ikke er op til den siddende regering, hvorvidt Libanon ender i krig med Israel men derimod den magtfulde Hizbollah-milits og Iran, siger Puk Damsgård.

Heller ikke Hafez Mustafa og hans familie, der håber, at de snart kan vende hjem til deres landbrug ved grænsen til Israel.

- Vi bryder os ikke om krig, bombardementer og den slags. Vi vil bare leve og uddanne vores børn ligesom alle andre mennesker, siger Hafez Mustafa.

Læs mere og følg konflikten i vores liveblog.