DR til COP21: Den grønne prins slog et slag for verdens skove

Den britiske prins Charles frygter for verdens fremtid, hvis vi bliver ved med at fælde klodens skove.

Storbritanniens prins Charles deltager i disse dage i FN's klimatopmøde i Paris. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Scanpix)

Hvis ikke man vidste bedre, kunne man nemt tro, at den ældre mand med det gråsprængte hår bag talerpulten bare var endnu en af de mange miljøforkæmpere, der er fløjet til Paris for at deltage i FN’s store klimatopmøde.

Der skal i den grad gøres meget mere for at redde verdens skove, lyder budskabet på et velartikuleret og formfuldendt britisk-engelsk. Ellers kan det få katastrofale følger for os alle, tilføjer han.

Men de tætpakkede stolerækker og det store presseopbud for enden af salen afslører, at det ikke er en Mister-hvem-som-helst, der taler.

Det er nemlig Storbritanniens prins Charles, der er mødt frem for at sætte fokus på de skovrydninger, som har fundet sted i de seneste mange årtier.

Frygter rædslerne

Skovrydningerne er med til at udlede store mængder drivhusgasser, som er skyld i den globale opvarmning.

Derudover er skovene med til at binde CO2, og derfor er der ifølge prinsen brug for at gøre meget mere for at beskytte skovene.

Og trods de kongelige formaliteter lægger den 67-årige tronfølger ikke fingrene imellem i sin opsang til de fremmødte.

- Hvis vi alene ser på de rædsler, som kommer, hvis verden bliver bare to grader varmere – for de vil komme – så bliver vi nødt til at få meget mere skov. Det er ikke nok bare at skrue ned for det nuværende tempo i skovrydningerne, lyder det fra ham.

Øko-landmand

Storbritanniens kommende konge har i flere årtier interesseret sig for klimaet, økologi og bæredygtig udvikling. Siden 1985 har han dyrket økologiske afgrøder på sit gods, Highgrove Farm.

Og når han rejser rundt i verden, er det ofte miljøet, han har på dagsordenen, når han mødes med stats- og regeringschefer.

Da han besøgte Danmark for et par år siden, havde han eksempelvis arrangeret et besøg på Barritskov Gods ved Horsens, hvor den økologiske virksomhed Aarstiderne holder til.

I salen i dag sidder der miljøministre fra lande som Brasilien og Congo. Og prinsens svenske kollega, kong Carl Gustav, sidder også på af de forreste rækker, hvor han følger med i talen.

Løftet pegefinger

Tidligere på dagen er Brasilien og Congo sammen med en række andre lande blevet enige om at gøre mere for at beskytte deres skove.

Og prins Charles påpeger, at der skal gøres flere ting for at redde skovene.

Landene skal eksempelvis blive bedre til at beskytte de oprindelige folk, der bor i skovområderne.

Og så skal verdens virksomheder tage et meget større ansvar og gøre deres produktionskæde langt mere bæredygtig.

- Mange af verdens største virksomheder og deres finansielle bagmænd er komplet ligeglade med, hvilke aftryk deres produktion har på skovene. Det er især synligt i markeder, hvor der ikke er et stort pres fra forbrugerne til at gøre det rigtige, fastslår prinsen.

Ikke en fremtid, jeg vil leve i

Han peger på, at både toppolitikerne, den private sektor og civilsamfundet skal gøre en ekstra indsats.

- Det er kun med modige forpligtelser, samarbejde og vedholdenhed, at det bliver muligt at gøre noget for at redde verdens skove. Ellers har vi ingen fremtid. I hvert fald ikke en, vi har lyst til at bo i, siger prinsen og fortsætter:

- Derfor er den her konference så vigtig, og der er ikke plads til fejltagelser.