Kretz: Derfor kommer Obama og Løkke ikke tilbage til klimatopmødet

Verdens stats- og regeringschefer deltager kun i åbningen af FN’s klimatopmøde i Paris.

Frankrigs præsident, Francois Hollande, tog tidligere på dagen imod Indiens premierminister, Narendra Modi. (Foto: © LOIC VENANCE, Scanpix)

Der var trængsel på taburetterne, da verdens stats- og regeringschefer i dag fik taget det obligatoriske familiefoto i forbindelse med åbningen af FN’s klimatopmøde i Paris, COP21.

Mere end 150 ledere, der blandt andet tæller USA's præsident, Barack Obama, og den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), er nemlig taget til Frankrig for at deltage i åbningsseancen.

Men når den er slut, flyver de hjem igen. Og i modsætning til klimatopmødet i København i 2009 deltager lederne ikke, når topmødet slutter om små to uger.

FN vil nemlig ikke risikere at gentage scenerne fra København, hvor stats- og regeringscheferne måtte rejse tomhændede hjem, fortæller DR’s globale korrespondent, Steffen Kretz.

- Det skaber store forventninger, når alverdens ledere flyver ind for at sætte deres underskrifter på en aftale. Og skuffelse, hvis der ikke er noget at skrive under på. Derfor deltager de kun den første dag for at lægge pres på resten af forhandlingerne, siger han.

Flere lande har ellers meldt offentligt ud, at de går efter at få forhandlet en klimaaftale på plads i Paris. Og ifølge Steffen Kretz er der en vis optimisme at spore, inden forhandlingerne går i gang.

Men det er udelukket, at stats- og regeringscheferne skifter mening, selv om det skulle vise sig, at landene kan blive enige om en klimaaftale.

- Nu fortsætter forhandlingerne på embedsmandsniveau, og i næste uge kommer landenes klima- og miljøministre så til Paris. Det bliver dem, der i givet fald skal skrive under på en aftale, siger Steffen Kretz.