I fronten i Raqqa kæmper en broget flok soldater. Kurdere, arabere, kristne - og så en hel del udlændinge, der har tilsluttet sig den syriske, kurdiske milits YPG.
En af dem er fra Danmark. 23-årige Ari Hussein har opholdt sig i Syrien i et år og har kæmpet med YPG i forskellige fronter mod terrororganisationen Islamisk Stat. I øjeblikket kæmper han i krigen i IS’s hovedstad Raqqa.
- Jeg er en del af YPG, men når vi kæmper i Raqqa, hører vi under de Syriske Demokratiske Styrker, fortæller han med henvisning til den alliance, som koalitionen samarbejder med og støtter med luftangreb.
- Jeg tog til Syrien for at kæmpe for at befri mennesker fra IS, som jeg ser som en vanvittig dødskult og som undertrykker civile. Tænk på, hvad der skete med kvinderne, der er blevet brugt som sexslaver.
- Jeg kunne godt finde på at ofre mig selv for at skabe en bedre verden for dem, der ikke kan gøre det for sig selv. Det har jeg intet problem med, siger Ari Hussein, der ofte er den mand i enheden, der affyrer de såkaldte RPG’er - en raket, der kan trænge gennem pansrede køretøjer.
Ren desperation
Før Ari Hussein tog til Syrien for at kæmpe levede han i det hårde, kriminelle miljø i Danmark, der også har forbindelse til bandemiljøet. Han har trods sin unge alder flere domme bag sig og har siddet fængslet for grov vold og våbenbesiddelse.
- Det er en del af min fortid, og en del af mig. Det benægter jeg ikke. Jeg har været en rod og ikke en af Guds bedste børn. Jeg har et sort CV, fortæller han.
I sin taske opbevarer han nogle af de souvenirs, han har fundet i krigen, blandt andet et mærkat fra en IS-krigers uniform, der vidner om, at krigeren tilhørte en specialstyrke-enhed i IS.
Ari Hussein kalder krigen mod terrororganisationen en “desperation”.
- Død og ødelæggelse fører ikke noget godt med sig. Men det er kommet så langt ud, at vi er nødt til at gøre det. Det er ren desperation, siger han med henvisning til, hvor store områder i Irak og Syrien, som IS havde spredt sig over, inden krigen mod terrororganisationen begyndte.
Syrisk, kurdisk, irakisk og københavnsk
Ari Hussein er søn af en syrisk, kurdisk mor og irakisk kurdisk far. Han er vokset op i København, hvor han stadig bor, når han ikke er i Syrien.
Familien er også en af grundene til, at han rejste til Syrien for at kæmpe - han har stadig familie, der bor i de kurdiske områder.
Inden han blev sendt i kamp, fik han forskellig træning, herunder våbentræning. Da han forlod Danmark for halvandet år siden, vidste han, at det ifølge dansk lov er forbudt at rejse i krig i Syrien - uanset hvilken side, han kæmper på.
Forventer du at blive straffet, når du kommer hjem, spørger jeg.
- Ja, jeg forventer selvfølgelig, at når Danmark har en lovgivning, så skal man selvfølgelig opretholde den lovgivning, hvor tosset den end lyder. Det må jeg acceptere. Det er jo trods alt en retsstat. Så det forventer jeg selvfølgelig.
- Hvordan har du det med det?
- Det har jeg det i bund og grund fint nok med. Jeg er her for at hjælpe folk, og jeg er klar til at ofre mit liv. Skulle jeg så ikke ofre nogle år i fængsel? Det gør ikke noget for mig.
- Kan du forstå hvis politikerne tænker, at det er en trussel mod Danmark, at du har fået våbentræning her og har været en del af et hærdet miljø og tænker, hvad er det for en mand, der kommer hjem til Danmark?
- Jeg kan godt forstå, at politikerne sidder i et hårdt dilemma angående det. Fordi vi vil helst ikke have, at danske borgere får våbentræning i Syrien og begår terror i Danmark.
- Men så har jeg det også sådan, at hvordan kan du dømme nogen, der kæmper med koalitionen og med de amerikanske styrker, og så dømme dem for at være en del af - ikke en terrorgruppe - men en del af en væbnet konflikt, som Danmark også er en del af.
Ari Hussein forventer at blive i Syrien i mindst et år endnu.